Red Bazar

Connections

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Groot Brittannië
Label: eigen beheer
Website: www.redbazar.co.uk
MySpace: www.myspace.com/redbazar
Tracklist
The Meet (4:43)
Regards to... (7:43)
Ride On A Wing (6:09)
Bass Tardo (6:34)
Fallen Tears (7:40)
Walk The Milestone (8:24)
Connections (13:46)
Paul Comerie – drums
Andy Wilson – gitaar
Mick Wilson – basgitaar, toetsen
Connections (2008)

Er is nagenoeg niks mis met “Connections” de debuut cd van het  Brtiste powertrio Redbazar. Het enige waar ik eigenlijk over wil zeuren is het feit dat de hoes van dit album wel heel blauw is voor een band die Red Bazar heet. Muzikaal is het dus dik in orde wat de band laat horen.

De instrumentaal uitgevoerde progressieve hardrock van de heren zal bij velen in de smaak vallen, vooral bij hen die houden van Dream Theater en Rush. “Connections” staat vol met het attractieve gitaarspel van Andy Wilson dat of hij nu rift, shred, tokkelt of soleert altijd overloopt van gevoel. Dat is niet alleen buitengewoon fraai, het is ook een pré voor dit soort zangloze muziek. Lang niet iedereen kan zo goed spreken met z’n handen waardoor instrumentale muziek bij voorbaat al met argusoren beluisterd zal worden.

Dat Wilson zo goed uit de verf komt mag hij deels danken aan de ruimte die hij krijgt van zijn collega’s. Al vanaf de riffende opener The Meet geven bassist, toetsenist Mick Wilson en drummer Paul Comerie op kundige manier invulling aan de complexe composities  op “Connections”. De twee verliezen zich nooit in overdadigheid. De vele tempo- en sfeerwisselingen houden samen met het melodieuze gitaarspel de luisteraar geboeid. Alles harmonieert heerlijk en mag er productioneel ook zijn. Het wordt nog interessanter als de toetsen zich in het geheel mengen en dat is regelmatig het geval. De klavierkunsten van Mick Wilson zijn weliswaarvrij beperkt, toch kan de gemiddelde symfomaan er zijn hart aan op halen.

Met Ride On A Wing komen we bij een mogelijk hoogtepunt aan. Eenvoudig pianospel ondersteund er de vurige gitaar die helemaal te Satriani klinkt. Ride On A Wing is een gloedvol nummer met een aanstekelijke drive. Een stuk milder van sfeer is Fallen Tears, een ballade die uiteindelijk wel uitmondt in de nodige bombast. Ook hier weerhoud het lage wibi-gehalte het nummer er niet van om mooi te zijn. Een ander zeer geslaagde song is funkrocker Walk The Milestone dat klinkt als Jeff Beck en dampt als Nemo. Naarmate het album vordert, blijkt ook steeds meer dat de heren barsten van de ervaring. Dat is fijn want ze opereren in een genre waar clichés gemeengoed zijn.

Bij het aanhoren van de heldere basgitaar in het formidabele titelnummer past de term `veelbelovend`. De wetenschap dat “Connections” al een jaar na de oprichting van Red Bazar tot stand is gekomen, zegt dan ook genoeg. This is music man!

Dick van der Heijde

Send this to a friend