Returned To The Earth

The Fall Of The Watcher

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label:  GEP
Website: www.returnedtotheearth.com
Tracklist
Fall of the Watcher (9:11)
White Room (6:34)
Drowning (5:36)
Sacrificed In Vain (10:28)
Lack Of Information (6:33)
April Sky (7:21)
Paul Johnston: drums
Robin Peachey: zang, gitaar
Steve Peachey: toetsen
Fall Of The Watcher (2022/2023)
Erebus (2019)
The Best Kept Secret (2018)
Returned To The Earth (2016)

Returned To The Earth is de band van zanger en gitarist Robin Peachy. “Fall Of The Watcher” is alweer hun vierde album, maar niet eerder wist een cd van deze band de burelen van Progwereld te bereiken. Dat is jammer, want Returned To The Earth brengt een mooie blend van IQ en no-man, dat best veel lezers van onze website zal aanspreken. Peachy bracht tot nu zijn albums in eigen beheer uit. Giant Electric Pea heeft deze band opgepikt en brengt nu “The Fall Of The Watcher” uit.

Wat direct opvalt aan Returned To The Earth is hoe de zang van Peachy lijkt op die van Peter Nicholls van IQ. In het openingsnummer Fall Of The Watcher komen ook verder de karakteristieke elementen van deze band voorbij. Een mysterieus begin en ambient-achtige sounds. De muziek is rustig en wat slepend. De zanglijnen zijn toegankelijk en popachtig (ik bedoel dat laatste zeker niet negatief). Het maakt dat de muziek van Returned To The Earth prettig is om naar te luisteren. Het titelnummer is bovendien het meest progressieve van deze cd.

Het tweede nummer White Room doet vanwege het ambiente karakter sterk denken aan no-man. Drowning is dan weer een relaxte progpopsong met mooie toetsen. Het hoogtepunt van deze plant is het mooie Sacrificed In Vain. Na een rustige start, begint de band enigszins te rocken. En dat komt op tijd ook. Heel lang duurt deze eruptie niet, maar het is wel een welkome afwisseling, want dit smaakt naar meer. Datzelfde geldt voor de gitaarsolo in dit nummer. Lack Of Information is een mooie song en heeft wat invloeden van Porcupine Tree en Radiohead.  Afsluiter April Sky brengt je weer helemaal in ambient-sferen met een Peter Nicholls stemgeluid. Ik vind dit ook een van de meest interessante nummers van deze plaat.

Kortom, Returned To The Earth heeft met “The Fall Of The Watcher” een prima plaat gemaakt, aangenaam om naar te luisteren. Daar zit ook direct het gevaar in. Het is over de hele linie teveel in hetzelfde (kabbelende, slepende) tempo. Dat zorgt ervoor dat ik de nummers op zichzelf zeker mooi vind, maar om er een heel album naar te luisteren is voor mij wel wat veel. Ik dacht dat ik mijn ‘metalperiode’ al een tijdje achter me had, maar na het luisteren van dit hele album verlang ik echt naar stevigere muziek. Returned To The Earth kleurt ook wel heel erg binnen de lijntjes. Maar goed, dat neemt niet weg dat deze Britse band een prima cd aflevert. Alleen voor mij kabbelt het teveel om er echt heel enthousiast van te worden.

Send this to a friend