Revelation Project

Revelation Project

Info
Uitgekomen in: 2005
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Eigen beheer
Website: Revelation Project
Tracklist
Revelation (4:23)
Decay (5:34)
Children (7:48)
Falling (7:30)
Liars (9:48)
Marked (6:28)
Martyrs (2:47)
Judgement (8:20)
Promise (2:17)
Millennium (5:13)
Eternity (5:21)
Glory (5:56)
Delivered (3:40)
Doxology (1:24)
Tom Bender: zang
Dave Jonathan: basgitaar
Russ Stack: drums, percussie
Graeme Swallow: gitaar, toetsen
Chelsea Wagner: toetsen
Met medewerking van:
Eric Kossorek: viool
Charlie Pettit: gitaarsolo's op Falling en Eternity
Kari Teno: zang op Delivered
Revelation Project (2005)

De bijbel, iedereen in Nederland kent het boek wel. Volgens de statistieken heeft een volwassen Nederlander 3.2 bijbels in huis. Het bijbelboek ‘Openbaring’ is misschien wel het meest bekend. Er is over geen ander bijbelboek zoveel gezegd, geschreven en gefilmd als over dit apocalyptische boek. Opvallend is dat het boek over het geheel genomen niet echt populair onder bijbellezers is. Het is namelijk een zwaar boek met veel moeilijke beeldspraak, heftige visioenen en veel voorspellingen die er niet om liegen. Jehova getuigen hebben het boek niet eens in hun bijbel opgenomen. Naast een aantal brieven aan de eerste gemeentes (lees kerken) uit die tijd bevat het boek ook voorspellingen over hoe het zal gaan bij het einde der tijden. Over dat laatste deel gaat het conceptalbum van het Amerikaanse (christelijke) progmetal gezelschap van Revelation Project.Het moge duidelijk zijn dat we hier niet met een lichtzinnig onderwerp te maken hebben. De teksten zijn sterk, maar zeker geen lichte kost. Op de website van de band vind je aanvullende informatie m.b.t. de songteksten. Ook muzikaal gezien stelt de band helemaal niet teleur. Revelation opent met de stem van Jezus die zijn discipelen waarschuwt voor de toekomst. Na een heftige explosie ontpopt het nummer zich in een rustig, maar spannend geheel. Duidelijk is te horen dat dit een voorstuk is voor wat er nog gaat komen. Om te horen wat de band echt in huis heeft moet je naar het volgende (instrumentale) nummer Decay luisteren. Harde gitaarrifs, een ronkende basgitaar, heftige drums (veel dubbele basdrums) en zwaar symfonisch toetsenspel. Dit alles maakt het nummer tot een heftige en aanstekelijke mix die zeker naar meer smaakt. Qua riffs en toetsenspel doet het me sterk aan Threshold denken. Het nummer heeft een enorme afwisseling waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten.

Eén van de sterkste nummers is Children. De gitaariffs zijn strak evenals het inventieve drumspel, maar het is vooral Chelsea Wagner die met haar toetsenspel de absolute smaakmaakster is. Haar spel zit voortdurend in de muziek verweven en zorgt daarmee voor het symfonische karakter. Tom Bender heeft een prettige stem die goed bij de nummers past. Ook wanneer hij flink moet aanzetten is dat geen enkel probleem voor hem. Het refrein is pakkend en zorgt voor een goede wisselwerking met de veelal zwaardere tussenstukken. Tegen het einde volgt dan het echte hoogtepunt als Graeme Swallow een zalige gitaarsolo speelt.

In Marked gaat het tempo omhoog. De zware riffs en kerkorgel geven het nummer een sinister tintje. Dan breekt het nummer meer open en trekt Chelsea Wagner weer een heerlijke toetsenmuur op waardoor het nummer even episch aandoet. Promise is een prachtig tussenstukje met mooi pianospel en woordloze vrouwenzang. Het loopt over in Millennium. Het is het meest poppy nummer van de cd, maar zeker niet slecht. Het refrein is wat aan de zoete kant, maar dat kan het nummer prima hebben. Na een paar minuten komen de progmetal trekjes weer naar boven met pittige gitaarriffs en weer die toetsenmuur. In Delivered komt het thema van het eerste nummer Revelation weer terug en is de cirkel rond.

“Revelation Project” is een prima album. De productie is uitstekend en de muziek biedt voldoende afwisseling om je tot het einde te blijven boeien. Fans van Threshold en Shadow Gallery zouden dit eens moeten beluisteren.

Maarten Goossensen

Send this to a friend