Rhapsody (Of Fire)

Live In Canada 2005 - The Dark Secret

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Italie
Label: Magic Circle Music
Website: http://www.rhapsodyoffire.com
MySpace: -
Tracklist
The Dark Secret (3:04)
Unholy Warcry (5:31)
Wisdom Of The Kings (4:19)
The Village Of Dwarves (3:57)
Erian's Mystical Rhymes (13:11)
Lamento Eroico (6:16)
Dawn Of Victory (4:44)
Nightfall On The Grey Mountains (4:40)
The March Of The Swordmaster (5:06)
Emerald Sword (6:06)
Gran Finale (3:02)
Patrice Guers: bas
Alex Holzwarth: drums
Dominique Leurquin: gitaar
Fabio Lione: zang
Alex Staropoli: toetsen
Luca Turilli: gitaar
Live In Canada 2005 - The Dark Secret (2006)
The Magic Of The Wizard's Dream (2005)
Symphony Of Enchanted Lands II - The Dark Secret (2004)
The Dark Secret (2004)
Power Of The Dragonflame (2002)
Rain Of A Thousand Flames (2001)
Dawn Of Victory (2000)
Symphony Of Enchanted Lands (1998)
Legendary Tales (1997)

Do you have a reum?

Wie herinnert zich niet die grappige gemankeerde Engelse uitspraak van Inspector Clouseau in de humoristische Pink Panther-films. De legendarische, reeds enige tijd overleden acteur Peter Sellers maakte destijds furore met deze briljant creatie. Zo leuk kan het gebruik van een accent dus zijn! Sellers deed dat echter bewust om de lachers op zijn hand te krijgen. Een opvallend accent kan evenwel ook onbedoeld een hilarisch effect sorteren. Dat bewijst Fabio Lione, zanger van het Italiaanse Rhapsody. We wisten al dat zijn uitspraak van het Engels geen schoonheidsprijs verdient, maar wat hij in de Franse taal zijn lippen laat passeren, is van een totaal andere orde. Dat is puur entertainment! Zijn aandoenlijke Franstalige aankondigingen geven de eerste live-cd van Rhapsody een bijzondere meerwaarde. Merci beaucoup, Fabio (lees: merci bokoep)!

“Live In Canada” werd, zoals de titel al enigszins doet vermoeden, opgenomen in Canada. In zaal Metropolis te Montreal om precies te zijn. Het optreden op die veertiende juni van 2005 was in het kader van de ‘Demons, Dragons and Warriors World Tour 2005/2006’. Deze tour beleeft Rhapsody, als een soort van speciale gast, onder de vleugels van Manowar, de ongekroonde koningen van de metalen strijdliederen. Niet geheel toevallig natuurlijk, want Manowar’s bassist Joey DeMaio behartigt al een tijdje de zakelijke belangen van Rhapsody. Het is dus heel logisch dat Rhapsody op deze manier mag ruiken aan de voor hun nog onontgonnen Canadese en Amerikaanse markt. Marketingtechnisch gezien een slimme zet van de in de muziekwereld gepokt en gemazelde DeMaio. Dat kun je wel aan deze ervaren krijger overlaten. Wat minder logisch is dat je als voorprogramma zijnde vervolgens een live-cd gaat uitbrengen. Als we onze Italiaanse vrienden mogen geloven, lag dat ook helemaal niet in de bedoeling, maar ontstond dat idee pas later. De buitengewoon enthousiaste reacties van het Amerikaanse en Canadese publiek zouden hier de doorslaggevende factor zijn geweest. Zo’n verhaal doet het natuurlijk geweldig op papier. Of het ook werkelijk zo is gegaan, daarover mag je wel enige gezonde twijfel koesteren. Al dat gedoe achter de schermen is leuk voor de geschiedschrijving, maar wat voor ons als geïnteresseerd luisteraar vooral telt is het tastbare eindresultaat. En daar mogen we erg verheugd over zijn.

“Live In Canada” is een uur lang genieten geblazen voor de liefhebbers. Zeker voor diegenen die gecharmeerd zijn van Rhapsody’s hardere kant. Uiteraard is er nog genoeg bombast en orkestrale pracht en praal te bespeuren, maar de sound is live een stuk directer en minder ‘over de top’. Over de gekozen nummers kun je natuurlijk altijd redetwisten, het valt echter moeilijk te ontkennen dat de setlist een uitgebalanceerd totaalbeeld laat zien en horen. Het is logisch dat “Symphony Of The Enchanted Lands II” met vier tracks, waaronder de kraker Unholy Warcry, hofleverancier is, maar de eerdere vijf studioplaten, uitgezonderd “Legendary Tales” en “Rain Of A Thousand Flames”, zijn zeker niet vergeten. Wat te denken van het prachtige The Village Of Dwarves van “Dawn Of Victory” uit 2000, of het boeiende The March Of The Swordmaster van “Power Of The Dragonflame” uit 2002. Ook het toevoegen van klassieker Emerald Sword van “Symphony Of The Enchanted Lands” uit 1998 aan de setlist is een meer dan te waarderen keuze. Met het overdonderende slotstuk Gran Finale wordt overigens op bombastische Rhapsody-waardige wijze afscheid genomen van het uitzinnige Canadese publiek.

“Live In Canada” is een mooi geschenk aan de echte fans, maar ook heel geschikt als opstapje voor mensen die voor het eerst willen kennismaken met de ‘film score metal’ van Rhapsody. Wil je optimaal genieten van het spektakel op “Live In Canada”, dan verdient het de voorkeur om de ‘limited edition cd + dvd (incl. 5.1 surround sound)’ aan te schaffen.

Joost Boley

Send this to a friend