Rhùn

Ïh

Info
Uitgekomen in 2013
Land van herkomst: Frankrijk
Label: AltrOck Productions
Website: https://myspace.com/rhundesfoins
Beluisteren kan hier: http://rhunmusic.bandcamp.com/album/h-2
Tracklist
Toz (9:25)
Intermud (2:59)
Dunb (8:57)
Bùmlo (5:34)
Mlùez (6:16)
Ïh (8:18)
Brhüno: tenorsaxofoon, sopraansaxofoon, fagot, zang
Captain Flapattak: drums, zang
Damoon: basgitaar, zang
Fabien De Kerbalek: gitaar, zang
Thybo: gitaar, zang
Sam: baritonsaxofoon, altsaxofoon, alt klarinet, dwarsfluit, zang

Met medewerking van:
Emilie Massue: zang, percussie (4, 5 en 6)
Ensemble Pantagrulair:
Catherine: klarinet
Pierre: hoorn
Rémi: hobo
Ϗh (2013)

Jaren geleden toen ik nog niet zo lang bij Progwereld was, in 2008 of 2009 geloof ik, had ik me voorgenomen om via het bijna ter ziele gegane MySpace wat nieuwe muziek op te zoeken. Met het doel om dit natuurlijk voor deze website te beluisteren en bespreken. Ik moet toegeven dat het eerder een kale reis was. Sterker nog: er is sindsdien geen enkele recensie van mij verschenen op basis van een mogelijke ontdekking toen. Toch is het zo dat ik toen wel een leuk bandje heb gevonden dat toen slechts in zijn kinderschoenen stond en alleen maar enkele nummers had opgenomen. Dat bandje was het Franse Rhùn en het toeval wil nu dat ditzelfde bandje van jaren geleden het onderwerp van deze recensie is.

Het zal misschien al duidelijk zijn als we de naam van de band (Rhùn) en de titel van het album (“Ïh”) bekijken, maar deze band vinden we terug in het kleine hoekje van de Zeuhl. Een Franse band die Zeuhl speelt? Dat zal vast op Magma lijken! En ja, ook in dit geval is de vraag stellen ook meteen de vraag beantwoorden. De geest van Magma waart inderdaad constant over dit album. Vaak wanneer je zo sterk aan een andere band moet denken, is dit een slecht teken. Maar eigenlijk ligt dat bij dit soort muziek anders: dit is zo’n beperkt genre dat het welhaast vanzelfsprekend lijkt dat de muziek van een nieuwe band als Rhùn zal lijken op die van Magma die tenslotte het genre heeft uitgevonden.

Vorige alinea beantwoordt dan ook meteen de mogelijke vraag over hoe deze “Ïh” dan wel klinkt. Zoals een Magma-album dus. Vreemde chaotische melodieën met natuurlijk hier en daar wat vreemde zang. Echt een album dat de jaren ’70 Franse Zeuhl in de stijl van Magma, Zao of Weidorje doet herleven. Liefhebbers van het genre, waar ik zeker bij hoor, kunnen dus nu al gerust zijn. Zij kunnen dit album gewoon nu al blind aanschaffen zonder verder te lezen.

De slechts zes nummers op dit album kan je eigenlijk in twee delen: de eerste drie nummers vormen het eigenlijk album, terwijl de laatste drie eerder bonustracks zijn. Het gaat hier namelijk om drie tracks die in 2008 hun eerste demo (die toen ook al “Ϗh” heette) vormden. Jawel, diezelfde nummers die ondergetekende toentertijd overtuigden van de potentie van de band. Leuk om deze terug te zien op hun eerste volledige album!

Het doet me vooral plezier dat dit onbekende bandje dat ik in 2008 ontdekte nu de kans gekregen heeft bij een groot proglabel dat AltrOck ondertussen toch is. Want “Ïh” is echt een erg goed album geworden dat iedere Zeuhl-liefhebber zal behagen. Maar we moeten natuurlijk wel eerlijk zijn en toegeven dat Rhùn het niveau van Magma niet behaalt. Je hoort een album dat diepgeworteld is in de Zeuhl-traditie en voornamelijk erg veelbelovend is voor de toekomst. Een absolute aanrader voor de liefhebber dus!

Peter Van Haerenborgh

Koop bij bol.com

Send this to a friend