Barbieri, Richard

Things Buried

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Groot Britannië
Label: Snapper Music
Website: www.richardbarbieri.net
Tracklist
Nevada (5:08)
Fear And Trembling (5:40)
Light On Glass (6:33)
Drops Of Mercury (7:39)
Flaw (5:00)
Medication Time (6:54)
Red Square (7:52)
Path Not Taken (6:29)
Richard Barbieri: synthesizers, toetsen, elektronische percussie

Met medewerking van:

Andy Gangadeen: akoestische en elektronische drums
Percy Jones: bas
Things Buried (2007)

Hoewel Richard Barbieri al sinds 1976 op topniveau in allerlei formaties platen uitbrengt is “Things Buried” pas de eerste cd die enkel en alleen zijn naam mag dragen. Hoewel Barbieri in het circuit een grote naam heeft werden veelal al zijn ingespeelde partijen voor hem bedacht. Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat Barbieri altijd met sterke muzikale persoonlijkheden in een band heeft gezeten. Het bekendst is Richard Barbieri van zijn werk met Japan en Porcupine Tree. Aangezien de ‘bazen’ van deze formaties (David Sylvian van Japan en Steven Wilson van Porcupine Tree) er graag hun eigen stempel op drukten, was de invloed van Barbieri weliswaar aanwezig maar niet echt heel groot. Andere bekende projecten waar de in London geboren muzikant bij betrokken was, zijn onder meer de solo perikelen van Marillion zanger Steve Hogarth (H) en het in 1989 uitgebrachte meesterwerk van Japan spin off “Rain Tree Crow”. Maar goed met “Things Buried” is dus de eerste echte soloplaat van de introverte man verkrijgbaar. De plaat was overigens al sinds 2005 te bestellen via internet maar sinds de late zomer van 2007 dus voor iedereen beschikbaar in de betere platenzaak.

Het is niet helemaal een soloproject geworden; Barbieri heeft de hulp gekregen van een tweetal muzikanten die het klappen van de zweep al kenden. Allereerst is er bassist Percy Jones. De het liefst op een fretless bas spelende muzikant draait al vele jaren mee in de muziekbusiness. Zo was hij te horen op onder andere “Voyage Of The Acolyte” van Steve Hackett alsmede op werk van Brand X, Nova, Brian Eno en (daar is hij weer) David Sylvian. De andere muzikant is drummer / percussionist Andy Gangadeen welke actief was bij bands als Massive Attack, Jeff Beck, The Bays en The Spice Girls (?!?). Het geheel is voor de volle 100% geschreven en geproduceerd door Richard Barbieri zelf dus het is wel interessant waarmee hij hoopt de luisteraar voor zich te winnen.

Vijftig minuten lang komen de meest moderne ritmes je tegemoet. Het is vooral fijn te horen dat “Things Buried” geen grote toetsenisten ego tripperij is geworden. De drie werken uitstekend samen en voor iedere muzikant is er plaats en ruimte zonder dat het in een oeverloos gedreutel eindigt. De drumpartijen van Gangadeen staan fel en helder in de mix en doen het geheel een fris en fruitige uitstraling geven. Het basspel van Percy Jones is subtiel doch duidelijk (en fraai) waarneembaar. Er zijn invloeden en referenties genoeg te vinden op “Things Buried”. Zo hoor je er een instrumentale Peter Gabriel, Massive Attack, ietwat Moby en zelfs een snufje Vangelis (tijdens Red Square). Ook zijn eigen broodheren worden niet vergeten, want je kunt ook tijdens de trip die “Things Buried” heet muzikale overeenkomsten met Porcupine Tree (Fear And Trembling), Japan (Path Not Taken) en Rain Tree Crow (album opener Nevada) waarnemen. Als producer slaat Barbieri misschien wel zijn grootste slag. Het geluid is fenomenaal helder, de meerdere instrumenten zijn zeer goed waarneembaar en de saus die er overheen gegoten is doet je verwarmen en verveelt geen enkel moment. Dat laatste is wel belangrijk omdat je vaak met instrumentale platen van doen krijgt waar je maar moeilijk doorheen komt maar dat is met deze plaat geenszins het geval.

Niet voor iedere Porcupine Tree en Japan liefhebber geschikt maar toch alleszins de moeite van het beluisteren waard. Ik vrees enkel dat deze plaat niet de aandacht en de verkoopcijfers krijgt die deze in een betere muzikale wereld verdient.

Sander Kok

Send this to a friend