Barbieri, Richard

Under A Spell

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Verenigd Koninkrijk
Label:  Kscope
Tracklist
Under A Spell (7:19)
Clockwork (2:33)
Flare 2 (8:51)
A Star Light (3:50)
Serpentine (6:22)
Sleep Will Find You (2:51)
Sketch 6 (6:30)
Darkness Will Find You (4:58)
Lucid (6:14)
Richard Barbieri: toetsen, electronica, sampling
Under A Spell (2021)
Planets + Persona (2017)
Stranger Inside (2008)
Things Buried (2004)

Hoe verschillend kunnen de omstandigheden zijn. Trok Richard Barbieri voor zijn vorige soloplaat “Planets + Persona” uit 2017 Europa door om in diverse studio’s opnamen te maken, voor zijn nieuwe album moest de toetsenist vanwege Covid-19 noodgedwongen thuisblijven. “Under A Spell” bevat de weerslag van een muzikant gedurende een klein jaar in lockdown.

Natuurlijk is hij niet de enige. Zelfs Paul McCartney verenigde het noodzakelijke met het aangename, maar Barbieri staat wel al jaren bekend om een studiolaborant die altijd weer binnen zijn eigen bubbel nieuwe sounds ontwikkelt en gebruikt. Waar nodig en relevant schakelt hij anderen in om mee samen te werken. Nu haalt de Engelsman inspiratie uit zijn gemoedstoestand en droomwereld en heeft zich gedurende het maken van zijn vierde soloalbum daardoor volledig laten leiden. Dat levert een overwegend donkere en introspectieve plaat op die zowel desolaat als sereen van kleur is. ‘Het gevoel geen totale controle over jezelf te hebben, daar staat “Under A Spell” voor’, aldus de klanktovenaar.
Verwacht overigens geen dark ambient album met onheilspellende klanken zoals Steve Roach of Michael Stearns die kunnen afleveren. Daarvoor blijft het geluid te aards en te evenwichtig. Wel is er een continue spanning die doet denken aan de breekbare, vage klanken die Barbieri ten tijde van Japans “Tin Drum” of David Sylvians “Gone To Earth” uit zijn Prophet 5-synthesizer toverde. Dat maakt “Under A Spell” bovenal op en top herkenbaar als Barbieri. Alleen al in het titelnummer zitten enkele aangename wendingen, terwijl in Flare 2 het golvende ritme steeds krachtiger wordt. Ook de diepe piano-akkoorden in Sketch 6 staan als een huis, terwijl de elektrische Fender Rhodes de sfeer in afsluiter Lucid bepaalt. A Star Light is pure ambient. Verrassend zijn de zangsamples van onder meer Steve Hogarth en de Zweedse Lisen Rylander Love.

Al ruim veertig jaar bewijst Richard Barbieri zowel binnen groepen (Japan, Porcupine Tree, H Band), samen met andere anderen (Steve Jansen, David Sylvian, Steve Hogarth, Tim Bowness) of volstrekt solo (de Variants ep’s) een veelzijdige discografie op te bouwen. Een baanbrekend album is “Under A Spell” in zijn oeuvre – dan wel de elektronische muziek – niet, maar de negen stukken bevatten wel een diepgaand en zelfbewust klankpalet dat we nog niet eerder zo intens bij hem hoorden. Barbieri blijft op zijn 63e toch bovenal een pionier op het gebied van sound design en klankvorming. Met als resultaat een enerverend album dat de nodige concentratie vergt. Maar wie daarvoor openstaat hoort een plaat die stukje bij beetje onder je huid gaat zitten.

Send this to a friend