Miller, Rick

Old Souls

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Canada
Label: Progressive Promotion Records
Website: https://rickmiller.bandcamp.com/
Tracklist
Time's Way (8:36)
Guinevere (3:07)
Haunt Me (4:41)
Virgin Rebirth (3:50)
The Red Sky (4:29)
Ixtlan Awaits (5:57)
A Stitch in Time (4:00)
Lost Karma (2:53)
Don Quixote (12:21)
Time's Way (reprise) (2:06)
Rick Miller: zang, keyboard, mellotron, gitaar, basgitaar
Met medewerking van:
Barry Haggarty: gitaar
Jane Marsh: fluit
Kane Miller: viool, gitaar
Mateusz Swoboda: cello
Will: Drums en percussie
Sarah Young: fluit
Old Souls (2022)
Unstuck in Time (2020)
Belief In The Machine (2020)
Delusional (2018)
Eternal Moonlight (compilation)(2016)
Breaking Point (2015)
Heart Of Darkness (2014)
Immortal Remains (2013)
Dark Dreams (2012)
In The Shadows (2011)
Falling Through Rainbows (2009)
Angel Of My Soul (2008)
The End Of Days (2006)
Dreamtigers (2004)
The One (2003)
Leftovers And Bonus Tracks (2000)
Interstellar passage (1998)
The Spoken word (1985)
Paradox - Electro Leftovers (1985)
Starsong (1983)

Na twee prachtige albums uit te hebben gebracht in 2020, vond multi-instrumentalist Rick Miller het weer tijd voor een nieuwe plaat. Onder de titel “Old Souls” evangeliseert de heer Miller wederom het gospel van bands als Pink Floyd en The Moody Blues. Klinkt zijn succesformule nog steeds als een klok, of worden zo langzaamaan de scheurtjes in het fundament zichtbaar?
Van Miller hoeven we in ieder geval geen verrassingen te verwachten, de man doet immers waar hij goed in is en waar zijn hart ligt: het maken van kalme, melodische progrock in de geest van de groten der jaren 70. Vaak zijn de teksten poëtisch van aard, en de muziek sfeervol doch melancholisch, kenmerken die ook “Old Souls” weten te vormen. Laten we dan ook niet al te veel ingaan op hoe de plaat klinkt, maar eerder op hoe “Old Souls” zich weet te onderscheiden van Millers eerdere werken.

Zo wordt er afgaande op het artwork van de albumhoes (een heuvelrijk landschap met een jonkvrouw en ridder tegen een achtergrond van moderne wolkenkrabbers) gehint op moderne composities met invloeden uit folk. Die invloeden vinden hun weerslag op nummers als Guinevere of The Red Sky. Daarnaast memoreert het laatstgenoemde nummer hevig aan het klassieke Genesis album “Selling England By The Pound”.

Toegegeven, ook deze invloeden zijn de heer Miller niet volledig onbekend. Toch weet Miller deze invloeden op dit album net dat kleine zetje naar voren te duwen waardoor het album zich net aan weet te onderscheiden. Al mag ook worden gezegd dat dit album minder urgent klinkt dan het vorige album “Unstuck In Time” – een album dat prachtig werkte binnen de context van de corona pandemie die net in volle gang was – waardoor “Old Souls” hier en daar wat gezapiger klinkt.

Rick Miller heeft met “Old Souls” wederom een oerdegelijk album afgeleverd, dat staat buiten kijf. Het zou alleen fijn zijn als deze multi-instrumentalist eens lekker uit de bocht zou durven vliegen, want als puntje bij paaltje komt is “Old Souls” toch weer een typisch run-of-the-mil(ler) album…

Send this to a friend