Linden, Rick van der

An Ekseptional Trace

Info
UItgekomen in: 2007
Land van herkomst: Nederland
Label: Musea
Website: Ekseption
MySpace: -

Beeld: 4:3
Geluid: Dolby Digital 2.0 /192 kbps
Regio: 0
Tracklist
Trace - Musikladen, 22-5-1977
King's Bird
Sculpture Bird
Pathetique
Surrender

Ekseption - Oldenzaal, 14-6-2003
Song For Life
Dreamwish
Angelsong For Jolease
Just For You
A Prayer
The Fifth Symphony
Fireworks
Happiness
Trace:
Jaap Van Eik: basgitaar, gitaar
Rick Van Der Linden: toetsen
Ian Mosley: drums, percussie
Ekseption:
Mark Inneo: drums
Inez Van Der Linden: zang
Rick Van Der Linden: toetsen
Meredith Nelson: basgitaar
Bob Shields: gitaar
Trace:
White Ladies (1976)
Birds (1975)
Trace (1974)
Ekseption:
The Story Of Ekseption (dvd, 2003)
Ekseption '89 (1989)
Dance Macabre (1981)
Ekseption '78 (1978)
Back To The Classics (1977)
Mindmirror (1975)
Bingo (1974)
Trinity (1973)
Ekseption 5 (1972)
Ekseption 00.04 (1971)
Ekseption 3 (1970)
Beggar's Julia Time Trip (1970)
Ekseption (1969)

 

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat de vaderlandse muziekscene in een kerk in Hoogeveen afscheid nam van toetsenist Rick van der Linden. Hij overleed op 59-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Groningen, nadat hij acht weken daarvoor was getroffen door een herseninfarct. Al sinds het einde van de jaren zeventig kwakkelde Van der Linden met zijn gezondheid: een wild en woest leven had zijn tol geëist en leed hij aan suikerziekte. Ondanks alle bijbehorende belemmeringen bleef hij muzikaal actief. In 2003 blies hij met behulp van drie Canadezen voor de zoveelste keer zijn groep Ekseption nieuw leven in en maakte hij een korte tournee door Nederland en Duitsland. De concertreeks viel Van der Linden zwaar; na afloop was hij oververmoeid, maar had desondanks zijn publiek uitstekend weten te vermaken.

Op deze dvd van Musea staat het leeuwendeel van één van de laatste concerten die Ekseption in juni 2003 gaf in het Overijsselse Oldenzaal. Een simpele, veertig minuten durende registratie, zonder al teveel poespas met een redelijke geluidsmix en een goede keuze uit de setlist. Van Linden bespeelt naast zijn digitale piano ook een Hammond en een Johannes orgel: vooral op die instrumenten laat hij oude tijden herleven en speelt hij op zijn bekende virtuoze wijze. Maar er is één ding: het ‘pakt’ niet. De echte vonk blijft achterwege en ook de begeleidende muzikanten – hoe goed zij ook spelen – vlammen nergens. Geen echt spetterende solo’s of spontane passages: het is allemaal iets te braaf en te onpersoonlijk. Als dan vrouwlief Inez het podium opkomt voor een eigen bewerking (Dreamlife) van een stuk van Bach, schrik je als kijker en luisteraar toch even. Haar hoge en dunne stemgeluid is als onderdeel van Ekseption totaal misplaatst en is  – gezien de mooie en pakkende solo van Shields die haar bijdrage omlijst – bijna op het irritante af. Als bonus is een stukje van het concert in het Duitse Soest toegevoegd, dat het Ekseption-gedeelte op deze dvd bijna redt. Hoewel met één camera gefilmd en gelardeerd met een erg dun geluid, toont het een super enthousiaste Rick achter zijn Hammond orgel. Prachtig om te zien, alhoewel die drumsolo van Inneo dan weer weinig voorstelt.

Ian Mosley
Nee, dan is de registratie van het optreden van Rick’s andere groep Trace van een geheel andere orde. Oké, er zit natuurlijk 26 jaar tussen, maar het feit dat het optreden in het Duitse TV-programma Musikladen in 1977 in een geweldige kwaliteit op deze dvd staat, is de reden waarom iedere liefhebber van Van der Linden’s werk deze schijf moet aanschaffen. In het laatste jaar dat Trace actief was, speelde Rick met bassist/gitarist Jaap van Eik en drummer Ian Mosley. Ja, die dus. De latere Marillion-drummer (lang haar!) speelt geweldig en laat zien hoe beperkt de Engelsman eigenlijk is in zijn huidige groep. In de Duitse studio speelde de groep vijf nummers, die alle op de dvd zijn terug te vinden. Na vijf jaar Ekseption betekende Trace voor Van der Linden een zeer creatieve tijd van nieuwe uitdagingen, alhoewel de groep een beetje achter haar eigen roem aanliep. Het is overigens jammer dat de originele banden van het Nederpopzien tv-optreden van Trace uit 1974 niet meer bestaan; dat was zonder twijfel het bekende toefje slagroom op deze dvd geweest.

Nu zit de koper met een dvd die natuurlijk een historische waarde heeft, maar op de Trace-opnames na artistiek weinig voorstelt. Ook de tekst in het begeleidende boekje is van zeer bedenkelijke kwaliteit en staat vol met fouten. Een gemiste kans? Ik zou eerder spreken van een behoorlijk tweeslachtig product.

Wouter Bessels

Send this to a friend