Wakeman, Rick

Starship Trooper

Info
Uitgekomen in 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Cleopatra/Purple Pyramid
Website: http://www.rwcc.com/index.asp
Tracklist
Sober (met Billy Sherwood & Jurgen Engler)
Are We To Believe? (met Steve Hillage, Billy Sherwood & Jurgen Engler)
Random Acts (met Jerry Goodman, Nik Turner, Jimmy Haslip, Billy Sherwood & Jurgen Engler)
Dynamics Of Delirium (met Jurgen Engler)
Love Reign O'er Me (met Huw Lloyd-Langton & Carmine Appice)
Crime Of The Century (met Tony Levin & Billy Sherwood)
The Great Gig In The Sky (met Steve Howe)
I'm Not In Love (met Nektar)
Starship Trooper (met Tony Kaye, Mickey Thomas & Billy Sherwood)
Check Point Karma (met Colin Moulding & Billy Sherwood)
Change (met William Shatner & Billy Sherwood)
Nobody Home (met Billy Sherwood)
Light My Fire (met Steve Howe & Jurgen Engler)
Billy Sherwood – gitaar, basgitaar, zang
Jurgen Engler – gitaar, toetsen, zang
Steve Hillage – gitaar
Jerry Goodman – viool
Nik Turner – saxofoon, fluit
Jimmy Haslip – basgitaar
Huw Lloyd-Langton – gitaar
Carmine Appice – drums
Tony Levin – bas, Stick
Steve Howe – gitaar
Tony Kaye – toetsen
Mickey Thomas – zang
Colin Moulding – basgitaar, zang
William Shatner - stem
Journey to the Centre of the Earth Box Set (2016)
The Living Tree (with Jon Anderson)  (2010)
Always With You (2010)
The Six Wives of Henry VIII: Live at Hampton Court Palace (2009)
White Rock II (re-release from 1999) (2009)
Live at the BBC (2007)
Retro 2 (2007)
Amazing Grace (2007)
Retro (2006)
Journey To The Centre Of The Earth dvd (2005)
Out There (2003)
Hummingbird (2002)
Preludes To A Century (2000)
Christmas Variations (2000)
White Rock II (1999)
Stella Bianca (1999)
Return To The Centre Of The Earth (1999)
Prayers (1993)
Softsword (1991)
2000 AD Into The Future (1991)
Black Nights At The Court Of Ferdinand IV (1989)
Time Machine (1988)
A Suite Of Gods (1988)
The Gospels (1987)
Silent Nights (1985)
Costs Of Living (1983)
Rock 'n Roll Prophet (1982)
1984 (1981)
Rhapsodies (1979)
Criminal Record (1977)
White Rock (1977)
No Earthly Connection (1976)
The Myths & Legends Of King Arthur... (1975)
Lisztomania (1975)
Journey To The Centre Of The Earth (1974)
The Six Wives Of Henry VIII (1973)
Piano Vibrations (1971

Zeer recent bracht Purple Pyramid records een bijzondere verzameling nummers uit van de legendarische Yes toetsenist Rick Wakeman. Al meer dan vier decennia staat Rick Wakeman bekend als een visionair showman, uitvoerend artiest van enkele van de meest extravagante optredens ooit, en verantwoordelijk voor adembenemende solo’s en fantasierijke passages ooit vastgelegd op de plaat of het podium.

Onder de weinig inventieve titel “Starship Trooper”, verschijnt een bijzondere collectie met een aantal niet eerder uitgebrachte nummers waaronder een vertolking van Tool’s Sober plus een aantal covers van The Who, Pink Floyd en The Doors, waaronder vijf nooit eerder uitgebrachte versies. De verzamelaar bevat ook optredens van Gong’s Steve Hillage, Yes’ Billy Sherwood, Steve Howe en Tony Kaye, Star Trek acteur William Shatner, Colin Moulding, Jerry Goodman, Nik Turner, Carmine Appice plus een aantal anderen. Het geheel staat grotendeels onder productionele leiding van Billy Sherwood, die wel meer van dit soort projecten op zijn naam heeft staan.

Blijkbaar is er veel onduidelijkheid over het album, want Wakeman vond het noodzakelijk om op zijn eigen website een verklaring af te geven over de achtergrond van het album. Mensen vroegen hem zelfs of het hier wel om een legale uitgave gaat. Dat blijkt wel het geval te zijn, maar het album is tot stand gekomen onder enigszins vreemde omstandigheden.

De toetsenist heeft in de afgelopen jaren veel sessies gedaan voor Cleopatra Records, voornamelijk door toedoen van Billy Sherwood die al meerdere albums voor hen heeft geproduceerd. Het productieproces verloopt vervolgens zoals tegenwoordig zo vaak het geval is: de tracks worden naar hem toe gezonden om aan te werken in Groot Brittannië. Nadat de toetsenbijdragen zijn toegevoegd gaan de bestanden retour naar Sherwood, waarna nog andere instrumenten worden opgenomen.

Cleopatra Records vertelde hem vorig jaar dat ze van plan waren om een compilatie uit te geven van een aantal van de nummers waarop hij had gespeeld als sessiemuzikant. Ze staan daarvoor volledig in hun recht en Wakeman had daar ook geen bezwaar tegen. Hij wil echter wel duidelijk maken dat het hier niet om zijn nieuwste release gaat. In de verste verte niet zelfs: het zijn niet zijn producties, arrangementen of muziekkeuzes en kunnen dus absoluut niet als ‘zijn’ nieuwe album gezien worden. Hij geeft wel aan 100% tevreden te zijn over zijn bijdragen, maar over het eindproduct kan hij niets zeggen, daar is hij niet bij betrokken geweest en heeft daar in andere gevallen ook nooit kennis van genomen. Zo, dat is in elk geval duidelijk.

En het is te merken ook: het is het meest vreemde samenraapsel wat ik tot dusverre van hem ben tegengekomen en ik kan u verzekeren, er zijn heel wat vreemdsoortige albums van Wakeman uitgebracht de afgelopen decennia. Maar dit spant toch wel de kroon. Nergens ontstijgt de muziek de middelmaat en in een aantal gevallen is er zelfs sprake van een regelrechte verkrachting. Wat te denken van de cocktail jazzversie van I’m Not In Love. Dieptepunt is toch wel een bizarre versie van Light My Fire met drumband en al. Jim Morrison draait zich om in zijn graf. Starship Trooper met vreemd genoeg zijn voorganger en opvolger in Yes Tony Kaye eveneens op toetsen, is de uitzondering die de regel bevestigt. Opmerkelijk: de gitaarsolo aan het einde wordt al kort na de start gevolgd door een fade out, heel vreemd. Nee, hier kan ik met de beste wil van de wereld niet warm voor lopen, de meester zelf dus blijkbaar ook niet. Nergens is er sprake van de sprankeling die zijn spel kenmerkt. Het is niet eens echt slecht te noemen, maar er had voor hetzelfde geld een andere toetsenist kunnen spelen. De productie van Sherwood helpt in dat verband ook niet, de bekende, of eigenlijk moet ik zeggen, beruchte overkill van de man die momenteel de basgitaar mag hanteren in Yes, is niet echt mijn kopje thee. Laten we het er maar niet te lang over hebben en deze cd kwalificeren als ‘curiosa’.

Wakeman meldt nog voor de goede orde dat zijn nieuwe album een uitgebreide dubbele versie van het album “Myths And Legends of King Arthur And The Knights Of The Round Table” betreft die bijna is voltooid en zal worden uitgebracht op 19 juni 2016. Laten we daar dan maar onze hoop op vestigen.

Alex Driessen

Koop bij bol.com

Send this to a friend