Ricocher

Queens From The Heartland

Info
Uitgekomen in: 2000
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: -
MySpace: -
Tracklist
The Code (5:09):
a) Doorway 
b) Memories
Life In Your Mind (5:23)
Your Pride (3:16)
Quest For The Heartland (8:02)
Erwin Boerenkamps: zang, guitar
Bart van Helmond: guitars, achtergrondzang
John van Heugten: keyboards, achtergrondzang
Maikel van der Meer: drums, percussion
Niels Nijssen: bass, achtergrondzang
Chains (2004)
Cathedral Of Emotions (2002)
Quest For The Heartland (2000)

Don’t we all need our Quest for the Heartland. In the hectic life of today. A moment of rest In the rush we create. A place so secure and safe. To consider our deeds and the way we behave. That’s where the Quest started…”  is de gesproken opening van de verkorte debuut-CD “Quest for the Heartland” van het Brabantse Ricocher. En niets is minder waar dat wij van tijd tot tijd een pas op de plaats nodig hebben en terug moeten grijpen naar de innerlijke rust die in ieder mens sluimert. De hoes van de CD geeft aan dat de opening al is gemaakt om een reis te ondernemen naar het innerlijke. Welnu, ik heb mij afgezonderd en mij bij de hand laten nemen door Ricocher om de reis mee te maken en ik kan je vertellen dat viel niet tegen.Maar laten we eerst eens nader kennis maken met de jongens uit het zuiden en de nummers de revue laten passeren. Ricocher is opgericht in 1993 en heeft na een coverperiode en enkele optredens met inmiddels eigen nummers de stap genomen om de eerste zelf gecomponeerde nummers in de studio op te nemen. Na eerst nog een nieuwe gitarist te hebben ingewerkt werd uiteindelijk gekozen om de reeds op de plank liggende nummers van “Quest for the Heartland “in juli en augustus 2000 op te nemen en af te mixen. Om de CD een professioneel aanzien te geven werd de Zweed Mattias Norén bereid gevonden om het artwork voor de CD te verzorgen. Norén is onder andere bekend van het artwork van Arena.

De afgelopen periode heeft Ricocher al wat optredens verzorgt waarvan het voorprogramma van De Kast als hoogtepunt mag worden gerekend.  Een wat mij betreft tweede hoogtepunt is het verzorgen van het voorprogramma van Saga in april. Deze Canadese band behoeft geen nadere uitleg want de échte kenner weet dat deze “Chapter” band al jarenlang een van de toonaangevende overzeese symfo-bands is.

Quest for the Heartland ” bevat vier nummers en opent met The Code dat bestaat uit Doorway en Memories en kan als een conceptnummer worden beschouwd. Wat meteen opvalt is dat het in productie-technisch opzicht dik in orde is. Het heldere en zuivere stemgeluid van Erwin Boerenkamps doet mij met vlagen denken aan James LaBrie van Dream Theater. Memories geeft in tegenstelling tot Doorway een opgetogen gevoel weer met krachtig koorwerk in de achterlinies. Met Life in your Mind als tweede nummer bewijst Ricocher dat het niet moeilijk is melancholie en opgetogenheid samen tot een perfect nummer samen te smelten. Het derde nummer getiteld Your pride geeft aan dat Ricocher er nu echt voor durft te gaan met een up-tempo beat die lekker aan de gang gehouden wordt door bassist Niels Nijssen en drummer Maikel van der Meer. Het nummer is niet mijn favoriet maar de luisteraar wordt wel overtuigd van de makkelijke omschakeling van muziek in de breedte naar een stevige rocksound. De titeltrack is tevens het slotnummer van deze CD en is daarentegen wel mijn favoriet omdat hier zo’n beetje alle ingrediënten in zit dat in dit soort muziek thuishoort. Hoofdrollen zijn hier weggelegd voor gitarist Bart van Helmond en toetsenist John van Heugten.

Luisterend naar de muziek van Ricocher kan ik vaststellen dat de bandleden toch wel enigszins zijn beïnvloed door Marillion en dat merk je aan de opbouw en de intro’s van de nummers. Zo ook het gitaargeluid toont zeker overeenkomsten met het cleane geluid van Steve Rothery. Een enkele kanttekening bij het beluisteren van de nummers is de overgang van gedragen naar up-tempo dat enigszins voorspelbaar en houterig lijkt over te komen. Ook kan naar mijn mening Boerenkamps met zijn prima stemgeluid nog meer emotie laten doorklinken. Maar los hiervan is door Ricocher een verrassende CD afgeleverd en zeker meerdere luistersessies waard.

Ruud Stoker

Send this to a friend