Ritual

Live

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Zweden
Label: Tempus Fugit
Website: http://www.ritual.se/
MySpace: Ritual
Tracklist
Cd 1:
Vision Quest (3:24)
What Are You Waiting For (3:36)
Typhoons Decide (5:41)
Really Something (3:39)
Moomin Took My Head (4:13)
Infinite Justice (6:25)
Humble Decision (4:03)
Once The Tree Would Bloom (4:01)
Did I Go Wrong (5:43)
Think Like A Mountain (4:49)
Solitary Man (10:08)
Cd 1:
Dinosaur Spaceship (5:54)
Explosive Paste (4:46)
Acoustic Medley (8:38)
Mother You've Been Gone For Much Too Long (10:31)
Do You Wanna See The Sun (5:27)
Big Black Secret (7:32)
Seasong For The Moomin Pappa (10:45)
Jon Gamble: toetsen, mondharmonica, zang
Fredrik Lindqvist: basgitaar, bouzouki, mandoline, blokfluit, zang
Patrik Lundström: elektrische gitaar, akoestische gitaar, zang
Johan Nordgren: drums, percussie, achtergrondzang
The Hemulic Voluntary Band (2007)
Live (2006)
Think Like A Mountain (2003)
Superb Birth (1999)
Ritual (1995)

Naar aanleiding van zijn tienjarig jubileum onderneemt Ritual in april 2004 een tournee door enkele steden van Europa, waarbij het Zweedse viertal het podium deelt met zijn landgenoten Anekdoten. Dit dubbele live-album moet dienst doen als een soort digitaal verslag van deze korte tournee, die de twee bands onder meer op 11 april 2004 ook naar De Boerderij in Zoetermeer brengt. Het getuigt overigens uiteraard niet van een bijzonder grote verbeeldingskracht om jouw allereerste live plaat simpelweg “Live” te noemen, maar dat neemt niet weg dat Ritual toch deze weinig fantasierijke naam verkiest boven een meer aansprekende titel.

Omdat de band zo goed als elke avond doelbewust een andere setlist ten gehore brengt, wordt elk concert van deze tournee opgenomen. Tot mijn grote spijt komen de opnamen van deze live plaat dan ook van meer dan één concert, want “Live” is samengesteld uit opnamen van de concerten in Zoetermeer, Pratteln, Würzburg, Calceranica en Stockholm. Noem mij maar een muggenzifter, maar ik prefereer altijd een registratie van één enkel optreden. Omdat de nummers ogenschijnlijk in elkaar overlopen, gaat deze beslissing echter gelukkig niet ten koste van het live gevoel, omdat de (onoplettende) luisteraar het idee krijgt naar één en hetzelfde optreden te luisteren.

Op deze manier is Ritual echter wel in staat het luisterpubliek op een zeer omvangrijke schifting uit zijn repertoire te trakteren. Zo horen we vier nummers van “Ritual” en “Superb Birth” en maar liefst acht van “Think Like A Mountain”. Met het nieuwe Vision Quest en een akoestische medley met louter en alleen nummers van het titelloze debuut (A Little More Like Me, The Way Of Things, Dependence Day, You Can Never Tell en Life Has Just Begun) komt de totale speelduur van deze dubbellaar op bijna twee uur.

Eigenlijk ben ik behoorlijk in mijn nopjes met deze eerste live plaat van de band. Evenals op hun drie studioplaten “Ritual” uit 1995, “Superb Birth” uit 1999 en “Think Like A Mountain” uit 2003 weten Jon Gamble, Fredrik Lindqvist, Patrik Lundström en Johan Nordgren namelijk ook op het podium de invloeden uit progressieve rock, folkmuziek en (hard)rock op een haast unieke, frisse en levendige manier te versmelten. Sterker nog… de band klinkt zo mogelijk nog vitaler en energieker dan op plaat en dat komt uiteraard het speel- en luisterplezier alleen maar ten goede. De vier bandleden blijven evenwel redelijk trouw aan de studioversies, maar de arrangementen zijn hier en daar wel lichtelijk aangepast en ook is er af en toe wat ruimte voor improvisaties. Hier is overigens beslist geen plaats voor overbodige solo’s zodat het kwartet altijd als een hechte, goed geoliede formatie blijft klinken.

Mede hierdoor verschaft “Live” een meer dan gedegen en plezierig klinkende samenvatting van de muzikale verrichtingen van het Zweedse kwartet op de diverse Europese podia. Aan de liefhebbers van Ritual’s drie studioplaten is dit live album dan ook zonder meer aan te bevelen. Omdat de band en de muziekstukken echter tot het einde blijven boeien, kan deze plaat eventueel ook uitstekend als eerste kennismaking fungeren.

Frans Schmidt

Koop bij bol.com

Send this to a friend