Riverland

Riverland

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Finland
Label: Eigen beheer
Website: www.riverland.fi
Luistermogelijkheid: www.riverland.fi
Tracklist
Hope In The Air (1:48)
Help! (3:01)
Sounds (4:13)
Pictures (2:34)
2001 (Love) (3:07)
Clear Water (1:20)
Riverland (5:10)
Mikko Heino: zang
Roni Seppänen: gitaar, programmering

Met medewerking van:
Aki Väkevä: drum programmering
Riverland (2013)

Eén van de gaafste dingen van werken voor een site als Progwereld is het ontdekken van nieuwe bands. Nu kun je speuren naar nieuw talent, zoals mijn collega Hans Ravensbergen in zijn rubriek Werelds Onbekend Talent, maar soms vallen ontdekkingen ook gewoon spontaan in de postbus. Elke zaterdagochtend fiets ik naar de andere kant van Zoetermeer om de postbus te legen. Dat voelt elke keer weer als pakjesavond toen ik een jaar of zeven was. Wat zou erin zitten?

In dit geval was het de hoes die me meteen intrigeerde. Een meer, een indrukwekkend bos dat prachtig in het water reflecteert, een schemerende lucht en de sierlijke letters ‘Riverland’. We hebben hier te maken met een duo uit Finland. Niet een land waar veel progrock vandaan komt. Mikko Heino is de zanger en heeft de teksten voor zijn rekening genomen. Roni Seppänen speelt (akoestische) gitaar en heeft de toetsen en effecten geprogrammeerd.

Het duo schotelt ons een bijzonder sfeervol, ingetogen en meeslepend album voor van slechts 20 minuten. Vrijwel alle nummers lopen in elkaar over en zo voelt het als één geheel aan. De kracht van de nummers zit hem, als zo vaak, in de eenvoud. Zo vormen de warme klanken van de akoestische gitaar van Roni Seppänen de basis. De drums komen uit een kastje, maar dat is in dit geval een meerwaarde. Vaak neigt het meer naar een subtiele beat, zoals in Help!, dan naar drums. Het zorgt voor een mysterieus randje. Naast de akoestische gitaar is ook de elektrische gitaar te horen, vaak op de achtergrond, maar ook incidenteel een mooie korte solo of een goed geplaatste riff. Het is niet alleen maar rustig en ingetogen, soms gaat het er bijna opzwepend aan toe, zoals in het afsluitende titelnummer.

De stijl zou je kunnen omschrijven als alternatieve pop met proginvloeden. Als ik referenties zou moeten geven, dan denk ik aan een mix van Sigur Rós, Vienna Circle en Antimatter. Niet dat de muziek zwaar of melancholisch overkomt trouwens; eerder hoopvol en positief. De teksten gaan over het helpen van anderen, zorgen voor elkaar en de liefde. De dromerige stem van Mikko Heino past perfect bij de muziek.

Dit album is echt een grote verrassing! Een heerlijk album dat ik rustig een paar keer achter elkaar kan beluisteren. En het fijne is dat je het gehele album gratis op hun site kunt beluisteren.

Maarten Goossensen

Send this to a friend