Riverside & Dial

13 december 2007, De Boerderij, Zoetermeer

Locatie
De Boerderij, Zoetermeer
www.boerderij.org
Mariusz Duda: zang, bas
Piotr Grudzinski: gitaar
Piotr Kozieradzki: drums
Michal Tapaj: toetsen
Gespeeld o.a.:
Beyond The Eyelids
Rainbow Box
Second Life Syndrome
Conceiving You
Loose Heart
02 Panic Room

Op 15 april 2005 zag ik Riverside voor het eerst. De Poolse formatie trad toen op samen met Knight Area en Moongarden. Toen zag ik een Riverside dat overweldigd was door het enthousiaste publiek en dat nog wat onwennig op het podium stond. Nu, ruim twee en een half jaar later, zag ik de band weer aan het werk in De Boerderij. De band heeft in die periode niet stilgezeten. Er verschenen twee studioalbums en twee ep’s en het Poolse gezelschap heeft inmiddels heel wat podiumervaring opgedaan.

Voordat de heren het podium bestegen, was er eerst een kort voorprogramma dat verzorgt werd door de band Dial. Ik was nog niet bekend met de muziek van deze groep die draait om zangeres / bassiste Liselotte Hegt en haar partner Christopher Gildenlow (gitaar, basgitaar, zang). Deze laatste is bekend als de voormalig bassist van Pain Of Salvation. De muziek kon op mij niet echt indruk maken. Persoonlijk vond ik het vlees nog vis. Mooiste momenten waren de prachtige gitaarsolo’s die hier en daar opdoken. Ook Liselotte Hegt maakte een sterke indruk met haar – soms wat op Kate Bush lijkende – stem.

Een bijzonder goed gevulde Boerderij zag Riverside om 21:45 het podium betreden. Duidelijk was dat de mannen er veel zin in hadden. De nadruk lag dit concert uiteraard op het nieuwe album “Rapid Eye Movement”, maar ook nummers van “Second Life Syndrome” en “Out Of Myself” kwamen voorbij.  Het geluid was goed, maar wel kneiterhard. De decibelmeter die rechtsboven het podium hangt stond constant in het rood.

Het was opvallend hoe strak en goed op elkaar ingespeeld de band stond te spelen. De laatste keer dat ik ze zag bespeurde ik aardig wat zenuwen en onzekerheid. Deze factoren waren als sneeuw voor de zon gesmolten. Hier stonden vier mannen die precies wisten wat ze wilen en die feilloos aanvoelen hoe je een publiek moet bespelen. Met name zanger / bassist Mariusz Duda was goed op dreef. Hij was uitstekend bij stem. Of hij nu zingt, schreeuwt of prachtig beklemmend fluistert, hij weet constant te boeien. Dat hij ondertussen ook nog eens superstrak zijn basgitaar weet te bespelen is des te indrukwekkender.

En laten we gitarist Piotr Grudzinski niet vergeten. Wat een geweldige gitarist! De ene na de andere hyper melodieuze solo weet hij uit zijn gitaar te toveren en dat tot groot enthousiasme van het publiek. Drummer Piotr Kozieradzki is niet alleen een indrukwekkende verschijning, maar hij drumt ook nog eens geweldig. Hij zit erbij alsof hij het er beetje bij doet, maar zijn spel is bijzonder strak.

Al met al een heerlijk avondje prog met ballen. Riverside timmert hard aan de weg en is niet meer uit de progwereld weg te denken.

Maarten Goossensen

Send this to a friend