Riverside

Eye Of The Soundscape

Info
Tracklist
CD1:
Where the River Flows (10:53)
Shine (4:09)
Rapid Eye Movement [2016 Mix] (12:40)
Night Session - Part One (10:39)
Night Session - Part Two (11:34)

CD2:
Sleepwalkers (7:19)
Rainbow Trip [2016 Mix] (6:19)
Heavenland (4:59)
Return (6:49)
Aether (8:43)
Machines (3:53)
Promise (2:43)
Eye of the Soundscape (11:29)
Mariusz Duda: zang, basgitaar, akoestische gitaar
Piotr Grudziński: gitaar
Piotr Kozieradzki: drums
Michał Łapaj: toetsen
Eye Of The Soundscape (2016)
Love, Fear and the Time Machine (2015)
Shrine Of New Genartion Slaves (2012)
Memories In My Head (EP-2011)
Reality Dream (DVD-2009)
Anno Domini High Definition (2009)
Reality Dream (Live-2008)
Schizophrenic Prayer (SP-2008)
Rapid Eye Movement (2007)
02 Panic Room (SP-2007)
Conceiving You (SP-2005)
Second Life Syndrome (2005)
Voices In My Head (EP-2005)
Out Of Myself (2003)
Riverside [demo] (2003)

For Grudzień
“This is our last journey together so we dedicate this album to you, Brother. In our hearts you will stay forever.”

Op 21 februari 2016 overleed Piotr Grudziński plotseling aan een hartstilstand. Dit laat een grote wond na bij de band Riverside en lange tijd blijft het onduidelijk of de band door zal gaan. Op 23 september jongsleden komen ze echter met het persbericht dat de band door zal gaan als trio. Volgend jaar (in 2017) gaan ze met z’n drieën een nieuw album opnemen. Om de tijd te overbruggen en om de fans kennis te laten maken met de nieuwe richting die Riverside wil inslaan verschijnt – tevens als eerbetoon aan Grudziński – in oktober het album “Eye Of The Soundscape”.

“Eye Of The Soundscape” is geen volledig nieuw album, maar een compilatie met verschillende instrumentale nummers van de band, voornamelijk uit de periode van “Shrine Of New Generation Slaves” en hun laatste album “Love, Fear And The Time Machine” albums. Bonus en ‘rare’tracks, remixes en een viertal nieuwe nummers. Alle nummers nog met de overleden gitarist Piotr Grudziński.

Ambient elektronische muziek, dat omschrijft de muziek van dit album het best. Heerlijke atmosferische composities om volledig in op te gaan en die je meevoeren langs de kant van de rivier. Met je ogen dicht worden de sfeerbeelden werkelijkheid en komt je verbeelding tot leven.

Met name de nieuwe nummers laten goed horen wat we straks van het nieuwe Riverside kunnen verwachten. Het openingsnummer Where The River Flows is meteen een goed voorbeeld van hetgeen Mariusz Duda bedoelt met ‘lange spacey soundscapes en de verbintenis tussen elektronische en organische muziek’. Het typerende sfeervolle en atmosferische toetsenwerk van Michał Łapaj is wederom sterk op de voorgrond gekomen, waardoor de gitaar misschien iets verder is teruggedrongen. Het middenstuk heeft iets dance-achtig, maar weet voortdurend te boeien. Een heerlijk nummer om je volledig in te verliezen.

Het kortere Shine is anders van toonzetting en voelt meer als een ‘normaal’ nummer van Riverside waar ook bij gezongen kan worden. Maar gelukkig blijft het instrumentaal. Sleepwalkers start mysterieus en doet hier en daar denken aan Lunatic Soul. Maar ook hier een zware ambiente beat die kenmerkend lijkt te worden voor Riverside. Het laatste nummer van de tweede cd  – of van kant E van de LP uitgave – is het vierde nieuwe nummer en tevens titelnummer Eye Of The Soundscape. Dit nummer doet werkelijk zijn naam eer aan, een lang uitgerekt instrumentaal nummer dat uiterst behoedzaam begint en langzaam de ingetogen sfeer behoudt als druppels water in een rivier.

Naast deze vier nieuwe nummers kent het album twee remixes Rapid Eye Movement [2016 Mix] en Rainbow Trip [2016 Mix].  Rapid Eye Movement kennen we van de bonus disc van het gelijknamige album en Rainbow Trip is afkomstig van de single Schizophrenic Prayer uit 2008. Beide nummers zijn natuurlijk geselecteerd om hun reeds elektronische karakter. In de remix hebben ze een nog meer elektronisch en ambiant randje gekregen.

Naast bovengenoemde nummers – die voldoende waren geweest om een complete cd mee te vullen – heeft de driemanformatie er voor gekozen om van “Eye Of The Soundscape” een dubbel album te maken met in totaal  ruim 102 minuten muziek. Als aanvulling zijn daarvoor op cd1 de Night Sessions van de bonus cd van “Shrine Of New Generation Slaves“ en de Day Sessions op cd2 kennen we van “Love, Fear And The Time Machine“.

Riverside heeft na het overlijden van hun goede vriend en gitarist Piotr Grudziński het stilzwijgen doorbroken met een heerlijk, maar ook emotioneel album. Een betere nagedachtenis aan een groot mens is er niet.

Mario van Os
Koop bij bol.com

Send this to a friend