Riverside

Reality Dream

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Polen
Label: Metal Mind
Website: www.riverside.art.pl
MySpace: www.myspace.com/riversidepl
Tracklist
DVD 1
Intro
The Same River
Out Of Myself
Volte – Face
Rainbow Box
02 Panic Room
Reality Dream III
I Turned You Down
Dance With The Shadow
Parasomnia
Second Life Syndrome
The Curtain Fall

DVD 2
Toegiften:
Before
Ultimate Trip
Andere optredens:
Beyond The Eyelids (Unna, Germany 2007)
Loose Heart (Unna, Germany 2007)
Back To The River (Montreal, Canada 2008)
Conceiving You (Montreal, Canada 2008)
I Believe (Aschaffenburg, Germany 2007)
Lucid Dream IV (Fulda, Germany 2008)
Reality Dream II (Baarlo, Holland 2006)

Extra:
Behind The Curtain
Fotogalerij
Mariusz Duda: zang, basgitaar
Piotr Grudzinski: gitaar
Piotr Kozieradzki: drums
Michal Lapaj: toetsen
Reality Dream (dvd) (2009)
Anno Domini High Definition (2009)
Rapid Eye Movement (2007)
Voices In My Head EP (2006)
Second Life Syndrome (2005)
Out Of Myself (2003)

Nadat de Reality Dream trilogie van het Poolse Riverside, bestaande uit de albums “Out Of Myself”, “Second Live Syndrome” en Rapid Eye Movement”, compleet was, vond de band de tijd rijp om ook een dvd op te nemen. Een beeldschijfje ontbrak namelijk nog in de Riverside discografie. Het geheel werd op 17 mei 2008 in Polen opgenomen. Gelukkig nu eens niet in het standaard Metal Mind theater in Katowice, maar in een grote studio.

Liefhebbers van deze band hebben reikhalzend naar deze release uitgekeken en ik kan zeggen dat ze zeker niet teleurgesteld zullen worden. Alles ziet er top uit. De setlist is een mooie dwarsdoorsnede van de eerste drie studioalbums met de nummers The Same River, Volte – Face, Panic Room en Second Life Syndrome als hoogtepunt.

De band heeft lekker veel ruimte op het podium en de aankleding van het geheel is erg sfeervol. De projectieschermen zijn ingelijst, wat een wat huiselijke sfeer geeft. De lichtshow is over het geheel genomen indrukwekkend. Er staan ook spots op het podium die bewegen, wat een bijzonder sfeertje geeft. Toch zijn er ook genoeg momenten waarop er te weinig licht is. Vooral als drummer Piotr Kozieradzki vanaf de zijkant wordt gefilmd is het wat te donker. Het camerawerk is goed gevarieerd en rustig. Solo’s worden goed in beeld gebracht en je ziet ook niet steeds cameralui in beeld.

Dat Riverside zich laat inspireren door Porcupine Tree is nooit een geheim geweest en het moge duidelijk zijn dat de heren gecharmeerd geweest moesten zijn van de Porcupine Tree dvd “Arriving Somewhere”. Deze dvd doet qua montage/beeld wel erg aan die Porcupine Tree dvd denken. Het beeld ziet er regelmatig uit of de filmtape verfrommeld is en af en toe zelfs uit het spoor loopt. Kraakjes, sneeuw, vouwtjes en lijntje dwarrelen steeds door je beeld. Net of je een B-film uit de jaren ’70 aan het bekijken bent. De regisseurs Robert Rodriquez  en Quentin Tarantino gebruikte deze stijl ook veelvuldig in hun Grindhouse tweeluik Planet Terror / Death Proof. Soms worden ook de kleuren fel of juist flets en zie je af en toe cijfers die aftellen. Ik moet zeggen dat dit me nergens heeft gestoord. Sterker nog, het ziet er geweldig uit. De heftige en intense muziek van Riverside leent zich ook uitstekend voor deze techniek.

De band zelf speelt superstrak. Mariusz Duda is erg goed bij stem en zijn basspel is weergaloos. Let maar eens op zijn spel in Volte – Face. De band is erg goed op elkaar ingespeeld en het geheel dendert als een goederentrein door je beeld. De extra’s zijn aardig. De bonusnummers zijn op verschillende concerten opgenomen, maar zijn kwalitatief natuurlijk een stuk minder. De korte film “Behind The Curtain” geeft een interessante blik achter de schermen en laat vooral zien hoeveel tijd en mankracht er gaat zitten in het opzetten van alles voor die ene avond. Al met al een indrukwekkende dvd van een band waar we de komende tijd vast nog veel moois van mogen verwachten.

Maarten Goossensen

Send this to a friend