Riverside

Riverside (demo)

Info
Uitgekomen in: 2003
Land van herkomst: Polen
Label: Eigen beheer
Website: http://www.riverside.art.pl/
MySpace: Riverside
Tracklist
The Same River (12:03)
Out Of Myself (3:41)
Reality Dream (6:09)
Loosing Heart (sic)(4:48)
The Curtain Falls (7:57)
Mariusz Duda: basgitaar, zang
Piotr Grudzinski: gitaar
Piotr Kozieradzki: drums
Jacek Melnicki: toetsen
Rapid Eye Movement (2007)
Second Life Syndrome (2005)
Voices In My Head (2005)
Out Of Myself (2004)
Riverside [demo] (2003)

Riverside is een Poolse band die in 2004 gaat doorbreken met de debuutcd “Out Of Myself”. Dat kan, op basis van de democd die de band in 2003 door de wereld stuurde, niet missen. Op dit gelijknamige werkstuk staan maar vijfendertig minuten muziek, maar wát voor muziek! Riverside bevindt zich ergens in de driehoek Porcupine TreeO.S.I.Marillion, en hoeft zich in dit vermaarde gezelschap nergens voor te schamen.Natuurlijk klinkt de demo niet zo goed als een gewone cd, in eerste instantie was “Riverside” vooral bedoeld voor eigen gebruik, en dat hoor je ook wel. De drums klinken wat dunnetjes en drummer Piotr Kozieradzki geeft op de website van de band toe hier en daar wat steekjes te hebben laten vallen, maar dan nog. Over het algemeen is het resultaat meer dan acceptabel.

De band heeft met Mariusz Duda niet alleen een verdienstelijke zanger, maar ook een briljante bassist en gitarist Piotr Grudzinski kan zowel lekker scheuren als melodisch en lyrisch soleren. Toetsenist Jacek Melnicki lijkt een gastspeler te zijn, hij is in de eerste plaats de eigenaar van de studio waar deze plaat is opgenomen en intussen heeft de band in Michal Lapaj een nieuwe toetsenist gevonden, maar wat Melnicki op deze plaat doet, is prachtig. Hij gebruikt schitterende geluiden en is onmisbaar voor de dromerige sfeer van de muziek.

De muziek is een zeer aangename combinatie van stuwend basspel, tegendraadse ritmes, atmosferische synths, tokkel-, raus- en sologitaren en mooie zangpartijen. Het is geen vrolijke boel, daar aan de kant van de rivier, het ene nummer is nog somberder dan het andere, maar met Porcupine Tree en O.S.I. als referentie kan dat moeilijk anders. Hier en daar wordt de wanhoop er lekker uitgeschreeuwd, maar over het algemeen weet de band zich te beheersen en dat is nog veel spannender.

Ik denk niet dat het makkelijk is om deze plaat nog te bemachtigen, er zijn er maar driehonderd van gemaakt, maar als een demo al tot de beste albums van het jaar gerekend mag worden, is dat eerste echte album een hebbedingetje om reikhalzend naar uit te kijken.

Juweeltje!

Erik Groeneweg

Send this to a friend