Riviere

Heal

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst:  Frankrijk
Label: Basick Records
Website:  https://www.facebook.com/riviereband
Luisteren kan je hier: http://music.basickrecords.com/album/heal
Tracklist
New Cancer (8:34)
Golden Wounds (6:43)
Symbol (8:56)
Satin Night (9:47)
Cobalt (3:00)
Binary Love (5:50)
Yosemite (9:49)
Alexandre Berenguer: gitaar
Tommy Hercher: drums
Arnaud Laffont: basgitaar, zang
Nicolas Saravia: gitaar
Heal (2016)

Na twee jaar noeste arbeid vond het uit Toulouse afkomstige Riviẽre het tijd worden dat de wereld kennismaakt met hun debuutplaat. Bij het ontvangen promo-exemplaar ontbreekt zowat elke vorm van informatie, maar na een snelle zoektocht op het internet is te lezen dat voor de muziek van deze band referenties worden genoemd in de vorm van Karnivool, Tool en Deftones. Wellicht dat deze laatste band niet direct een aanbeveling is voor de lezers van deze website, maar de muziek van Riviẽre biedt voor de liefhebber van prog metal zeker de nodige aangename momenten.

De vier Franse heren produceren met “Heal” een album dat behoorlijk gitaargeoriënteerd is, maar waar zo goed als geen enkele gitaarsolo op is te horen. De muziek leunt derhalve op stevige gitaarriffs van de twee gitaristen en de zware baspartijen van zanger/bassist Arnoud Laffont. Deze laatste zingt prima Engels zonder opvallend Frans accent, iets wat bij Franse bands nog wel eens een vervelend euvel kan zijn.

Met uitzondering van het instrumentale tussendoortje Cobalt en het daaropvolgende tamelijk agressieve Binary Love klokken alle nummers tussen de zeven en de tien minuten. Omdat het hier niet om de meest toegankelijk muziek gaat is dit album gedurende de eerste luisterbeurten best een hele kluif. Het – op het eerste gehoor – ontbreken van herkenbare melodielijnen is hier met name debet aan. Laat je hier echter niet door afschrikken, want na verschillende draaisessies blijkt wel degelijk dat we hier te maken hebben met een knap stukje muziek dat opvalt door diversiteit en gelaagdheid. Zo barsten de openingstrack New Cancer en het fraaie Symbol van de afwisseling en bevat het hele album een lekkere volle sound.

Uiteindelijk blijkt het best moeilijk te benoemen wat dit album nu de moeite waard maakt. Is het de dromerigheid die over de plaat heen hangt, de wisselwerking tussen agressie en fijngevoeligheid of de uitgebreide structuren van de liedjes? Via de site van platenmaatschappij Basick Records is één en ander te beluisteren. Geef het een kans en oordeel zelf.

Ralph Uffing

Koop bij bol.com

Send this to a friend