Valentine, Robby

Embrace The Unknown

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.robbyvalentine.nl/
Tracklist
Break The Chain (5:19)
Don’t Give Up On A Miracle (3:49)
Never Fall In Line (3:57)
Life Is A Lesson (2:52)
My Friend (In The End) (5:15)
Roll Up Your Sleeves (3:13)
Show The Way (5:43)
Shadowland (4:23)
Take Me To The Light (3:27)
Embrace The Unknown (6:43)
Robby Valentine: zang, alle instrumenten
Embrace The Unknown (2023)
The Black Dog Album (2022)
Separate Worlds (2021)
The Alliance (2018)
Bizarro World (2014)
The Queen Album (2014)
Falling Down In Misanthropolis (2007)
The Most Beautiful Pain (2006)
V2 [met Valensia] (2002)
Believing Is Seeing (2000)
V [met Valensia] (1999)
No Sugar Added (1998)
Christmas In Heaven (1997)
Valentine 4 - United (1997)
Valentine (1995)
Live & Demos (1994)
The Magic Infinity (1993)
Robby Valentine (1992)

Robby Valentine zal in Nederland bij de wat oudere luisteraar toch vooral geassocieerd worden met die ene grote hit uit 1992. In Japan kent men van Rob Kempe echt wel wat meer dan alleen Over And Over Again. De muziek die Robby Valentine maakt, is van een soort die in Oost-Azië immens populair is. In Europa is dat een stukje minder.

Dat de man veel te veel talent heeft om een eendagsvlieg te zijn, bewijst hij met zijn nieuwe album “Embrace The Unknown”. Het is alweer zijn dertiende studioalbum en de plaat is volledig door hem geschreven, ingespeeld, ingezongen en opgenomen. Als we daarbij in aanmerking nemen dat Kempe kampt met een sterk verminderd gezichtsvermogen, kunnen we daar alleen nog maar meer bewondering voor opbrengen. In het sterke titelnummer schrijft hij zijn strijd met deze aandoening van zich af.

De muziek is lekker bombastisch, veel zwevende toetsen, flinke galm op de drums en de zanglijnen worden regelmatig versterkt met de nodige koortjes. Valentine steekt zijn bewondering voor Queen niet onder stoelen of banken. Met name de albums uit medio jaren zeventig dienen als inspiratiebron. De diversiteit die Queen in zijn albums liet horen, hoor je ook hier terug. Een nummer als Shadowland kent een structuur die te vergelijken is met You’re My Best Friend, terwijl we in Life Is A Lesson iets van Seaside Rendezvous terughoren.

Het is echter niet alleen Queen wat de klok slaat. Valentine is overduidelijk ook een bewonderaar van The Beatles en een meer hedendaagse band als Muse. Dit zorgt ervoor dat de tien nummers op de plaat genoeg variatie bieden om een vol album te boeien. En als je door de bombast heen kan luisteren is er op compositorisch vlak genoeg interessants te horen. Het al genoemde titelnummer is voor de progfan waarschijnlijk het meest interessant. In de bijna zeven minuten dat het duurt, valt er in ieder geval de nodige variatie te horen.
Een knaller als Over And Over Again vinden we op  “Embrace The Unknown” niet terug. Maar, hoe spijtig ook, de tijd dat we een topper als Valentine in de hitlijsten terug konden vinden, ligt ver achter ons. Het is dan ook aan de rechtgeaarde muziekliefhebber om dit album op waarde te schatten. Voor hen bezit dit album genoeg interessants.

Send this to a friend