Stips, Robert Jan

Present To The Highest Pudding

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Nederland
Label: Just Entertainment
Website: www.stips.net
Tracklist
CD:
Present From Nancy (5:50)
Memories Are New (7:47)
Mexico (5:03)
Dona Nobis Pacem (3:23)
She Was Naked (2:57)
A Girl Named You (7:22)
No Tree Will Grow (4:14)
Energy / Higher (9:44)
Radio (3:29)
Psychopath (3:01)
Judy Goes On Holiday (6:51)
Pudding & Gisteren (14:33)

DVD:
Present From Nancy
Memories Are New
Mexico
Intro Dona Nobis Pacem
Dona Nobis Pacem
She Was Naked
A Girl Named You
No Tree Will Grow
Energy / Higher
Radio
Intro Supersisterretsisrepus
Supersisterretsisrepus
Psychopath
Intro Judy Goes On Holiday
Judy Goes On Holiday
Intro Pudding & Gisteren
Pudding & Gisteren
Introduction Of The Concert
Spiral Staircase
Robert Jan Stips: piano (Bechstein, Steinway & Sons en Fazioli)
Present To The Highest Pudding (2016)
Rond, Piano & Songs (2009)
Rembrandt 2000 (1999)
Greyhound (1999)
Egotrip (1996)
U.P. (1981)

Hij weet altijd te verrassen, Robert Jan Stips. Van produceren van Gruppo Sportivo en toetreden tot Sweet d’Buster en (The) Nits tot liedjes schrijven en programma’s maken met Freek de Jonge en ga zo maar door. Stips staat nooit stil; hij blijft altijd het avontuur opzoeken en grijpt af en toe terug op vervlogen tijden. Zoals in 2000 met de internationaal geroemde Supersister-reünie die een handjevol fraaie concerten opleverde. Net op tijd, want met de dood van Sascha van Geest in 2001 kwam er helaas voortijdig een einde aan wat in de zomer van 2000 tot grote verrassing van de groep zelf (‘we thought this was a practical joke!’) op Progfest USA was begonnen.

Met het kleurrijke werk van Supersister in het achterhoofd verrast de eigenzinnige Stips met “Present To The Highest Pudding”. Een bijna integrale bloemlezing van de eerste drie albums van de invloedrijke Haagse band, uitgevoerd op een bloedhete zondag in juli 2015 op drie oude piano’s in het Beauforthuis in Austerlitz. Het repertoire is uitdagend, om het voorzichtig uit te drukken. “Present From Nancy”, “To The Highest Bidder” en “Pudding En Gisteren” zijn albums die al sinds verschijning de hele wereld over gaan en een volstrekt unieke stijl bevatten. Progressieve, veelal op de klassieken en jazz geleesde muziek, waarbij vorm en inhoud uitstekend in evenwicht zijn en Soft Machine, Frank Zappa en Canterbury-achtige geluiden nooit ver weg zijn.

Maar blijft het materiaal overeind in dit jasje? Het antwoord is ja. Dit concert, of zoals je wilt concept, onderstreept de kracht en het hoge niveau van Supersister. De volledig uit het hoofd spelende Stips laat horen hoe, ontdaan van rijke arrangementen en productietechnieken, bijvoorbeeld Present From Nancy, A Girl Named You of No Tree Will Grow net zo magisch blijven klinken. Alle nuances, harmonische vormen en subtiliteiten zijn intact gebleven dankzij de krachtige arrangementen en het geraffineerde spel van de pianist. Delen van Dona Nobis Pacem en Judy Goes On Holiday doen in deze uitvoeringen regelmatig denken aan drie belangrijke impressionisten van honderd jaar geleden: Debussy, Bartók en Ravel. Met dat gevoel voor inzicht in de klassieken bewijst Stips hoe ingenieus het instrumentale Supersister-materiaal in wezen in elkaar steekt. Daarin past ook prima het extraatje en destijds als single uitgebrachte She Was Naked, een stuk dat bijna niet los kan worden gezien van die drie albums en terecht voorbijkomt na de uitvoering van “Present From Nancy”.

Bevat de cd slechts muziek, de dvd toont het integrale optreden, inclusief alle verhaaltjes van de pianist. De uitleg is een must voor het totaalplaatje, maar anderzijds is het ook fraai om alleen de muziek (in een van de dvd afwijkende mix) op cd te hebben. In zijn introducties toont Stips zich – als vanouds – als een zeer enthousiaste en sympathiek vakman die vooral veel lol heeft in dit muzikale avontuur en met veel plezier oude herinneringen ophaalt (onder andere aan wijlen producent Hans van Oosterhout). En zie dat publiek genieten in dat oude kerkje; na elk stuk is de verrassing van de gezichten af te lezen, terwijl de ietwat hees pratende en zingende Stips af en toe naar de handdoek grijpt om het zweet van zijn voorhoofd te wrijven. Het maakt deze no nonsense beeldregistratie alleen maar oorspronkelijker en vermakelijker. Duidelijk is dat hij echt niet anderhalf uur lang uit zijn neus zit te vreten.

“Present To The Highest Pudding” is niet uitgemond in een ‘Supersister Unplugged’ of een ‘Supersister Goes Classics’, maar werpt dankzij de gedreven uitvoeringen en uitstekende arrangementen een volledig nieuwe blik op de trilogie van Supersister. Precies zoals Robert Jan Stips zich al jarenlang als muzikant en componist onderscheidt: origineel, gevat en gepassioneerd. Een waardiger eerbetoon aan Supersister is bijna niet voor te stellen.

Wouter Bessels
Koop bij bol.com

Send this to a friend