Rock Ittervoort 2015

28 maart 2015, C.C. De Mortel, Ittervoort

Locatie
C.C. de Mortel, Ittervoort
The Gentle Storm:
Merel Bechtold: gitaar
Joost van den Broek: toetsen
Marcela Bovio: zang
Ferry Duijsens: gitaar
Anneke van Giersbergen: zang
Johan van Stratum: basgitaar
Ed Warby: drums

Arena:
Clive Nolan: toetsen
Mick Pointer: drums
John Mitchell: gitaar
Kylan Amos: basgitaar
Paul Manzi: zang

Sylvium:
Ben van Gastel: gitaar
Richard de Geest: zang, gitaar
Fred den Hartog: drums
Gijs Koopman: basgitaar, baspedalen
Antal Nusselder: toetsen
The Gentle Storm:
Endless Sea
The Heart of Amsterdam
Brightest Light
The Storm
Eléanor
New Horizons
The Moment
Valley of the Queens
Comatose
Cape of Storms
The Greatest Love
Waking Dreams
Strange Machines
Isis and Osiris
Toegift:
Fallout
Shores of India

Arena:
The Demon Strikes
Rapture
Double Vision
A Crack in the Ice
Moviedrome
How Did it Come to This?
The Butterfly Man
Salamander
Bedlam Fayre
Serenity
The Unquiet Sky
Traveller Be Aware
The City of Lanterns
Riding the Tide
The Hanging Tree
The Tinder Box
Toegift:
(Don't Forget to) Breathe
Crying for Help VII

Sylvium:
Quietus
Signal to Noise
Fade In/Out
- Part I: Revelation
- Part II: Confrontation
- Part III: Reconciliation
Altered State
Headlong
Fragile
Coda (For a Dream)

Voor de negende keer in successie organiseerde VJF-Comité Fanfare Concordia in Cultureel Centrum de Mortel het ondertussen befaamde progressieve festival ROCK ITtervoort. Fanfare Concordia bestaat dit jaar 50 jaar waardoor flink kon worden uitgepakt met een dubbele headline show van Arena en The Gentle Storm en als extraatje een optreden onze eigen Sylvium. Al vele jaren ondersteunen wij vanuit Progwereld dit festival van harte en met dank aan ex-collega Hans Ravensbergen voor de afgelopen jaren, was het dit jaar de eer aan ondergetekende om de bands aan te kondigen.

20150328 - Rock Ittervoort_5869

Sylvium

Trouwe lezers van onze website zullen deze band ongetwijfeld al kennen. Sylvium is een Nederlandse band opgericht door Ben van Gastel en Fred Boks in 2012 en ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige vijfkoppige formatie. Als deelnemers aan het Dutch Exposure project en hun eerste ep “Purified” in eigen beheer opgenomen, brachten ze in 2013 onder Freia Music hun debuutalbum “The Gift Of Anxiety” uit. Na een preview optreden vóór de opnames van hun nieuwe album, konden ze op ROCK ITtervoort hun album “Waiting For The Noise” presenteren.

20150328 - Rock Ittervoort_4665 150328-01 Sylvium 008 [Gijs Koopman, Ben van Gastel] 20150328 - Rock Ittervoort_4616

Een flink aantal bezoekers was extra vroeg gekomen voor Sylvium, zodat de zaal al gezellig vol stond. Vol verve en met flink wat energie werd integraal het gehele album gespeeld. De band had er zin in en het album werd uiterst goed nagespeeld, met hier en daar een extra solo of live uitspatting. Voorafgaand aan het optreden hebben de heren me wat verklapt over het concept, maar Richard de Geest – die ook als storyteller verhalen brengt aan een publiek – vindt het vooral belangrijk dat mensen hun eigen interpretatie en beleving hebben bij het verhaal. De nummers raken het publiek dat duidelijk gecharmeerd is van de muziek die Sylvium brengt. Hun eerste optreden sinds lange tijd voor een band die tot nu toe niet zo heel vaak op het podium heeft gestaan. Gezien hun agenda voor de komende tijd gaat daar verandering in komen. Mocht je de kans hebben, ga dit dan vooral beleven.

20150328 - Rock Ittervoort_4739 20150328 - Rock Ittervoort_4863 20150328 - Rock Ittervoort_4643 20150328 - Rock Ittervoort_4710

Arena

Twintig jaar geleden werd Arena opgericht door Clive Nolan en Mike Pointer en hun eerste album “Songs From The Lions Cage” werd uitgebracht in juli 1995. Ter ere hiervan gaan de heren op tour met hun 20th Anniversary tour. Drie jaar geleden stonden ze ook op dit podium, toen met hun laatste album “The Seventh Degree Of Separation” en nu presenteren ze hun nieuwe (achtste) album “The Unquiet Sky”. Dit album zal over een maand (op 27 april 2015) in de winkels liggen, maar in Ittervoort was het album al te koop en er werd natuurlijk ook een aantal nummers van gespeeld.

150328-02 Arena 064 [Clive Nolan] 150328-02 Arena 008 [Kylan Amos] 20150328 - Rock Ittervoort_5047

In het kader van hun twintigste verjaardag werkten de mannen door hun gehele discografie heen en speelden nummers van (bijna) al hun albums. Opvallend is dat de eerste twee albums – waarop John Mitchell nog geen gitaar speelde – er bekaaid afkomen, met alleen in de toegift het nummer Crying For Help VII. “The Visitor” lijkt – op basis van de setlist – het meest populaire album. Daarnaast wordt voor het eerst het epische nummer Moviedrome van hun album “Immortal?” live gebracht tijdens deze tour. Bij de populariteitspoll onder de fans, werd continu dit nummer genoemd. Nolan geeft met een lach aan spijt te hebben dat hij deze poll gestart is, omdat dit een zeer complex nummer is om live te spelen. Maar hij en zijn bandmaten brengen het er geweldig vanaf. Een nummer dat is opgebouwd uit vier stukken en dus vier voor de prijs van één, geeft Manzi achteraf lachend aan.

Van de oorspronkelijke bezetting van twintig jaar geleden zijn alleen Clive Nolan en Mike Pointer overgebleven. Bandwissels zijn bijna bij elk album wel aan de orde geweest. Bij het vorige album verscheen Paul Manzi ten tonele en lijkt ondertussen een geweldige aanwinst te zijn voor Arena. De laatste bandwissel stamt van augustus vorig jaar, net voor de opnamen van het nieuwe album. Bassist Kylan Amos vervangt dan de voor de tweede keer vertrekkende Jon Jowitt. Amos kennen we natuurlijk van een ander project van Clive Nolan, namelijk “Alchemy”.

20150328 - Rock Ittervoort_5562 150328-02 Arena 114 [Band] 20150328 - Rock Ittervoort_5850

Het blijft een mooi feestje als Arena op het podium staat. Het is een genot om te zien met wat voor gemak Nolan zijn toetsen – al ronddraaiend op het podium – weet te beroeren. Ook gitarist John Mitchell speelde nu weer de sterren van de hemel, met regelmatig een bloedmooie solo. Acht albums in twintig jaar is mijn inziens iets te weinig om bij het publiek bekend te blijven, maar als ze er dan weer staan, is het gewoon goed.

The Gentle Storm

Klapstuk van de avond is natuurlijk de Nederlandse gelegenheidsformatie The Gentle Storm. Twee dagen voor het optreden trad deze live band voor het eerst op in de Melkweg te Amsterdam. Ter gelegenheid van de presentatie van het album “The Diary” dat Anneke van Giersbergen samen met Arjen Lucassen heeft opgenomen. Lucassen gaat zelf niet mee op tour, zoals hij in het interview met collega Math Lemmen uitlegt. Maar Van Giersbergen heeft een echte superband bij elkaar gebracht, waarmee ze nu op het podium staan.

20150328 - Rock Ittervoort_6089 20150328 - Rock Ittervoort_6065 20150328 - Rock Ittervoort_6488

De intro loopt en de tekst “Ras aan boord, trossen los” klinkt door de speakers. Anneke van Giersbergen komt als eerste het podium op en begint met haar gevoelige en heldere stem te zingen. Het publiek is meteen enthousiast. Blijkbaar zijn de meeste bezoekers hiervoor gekomen. Eén voor één komen de andere bandleden het podium op. Zo hebben we daar Joost van den Broek die vanachter zijn toetsen er een schitterende show van maakt. Achter het drumstel neemt Ed Warby plaats, een persoon die met vele andere projecten van Arjen Lucassen ook mee gedaan heeft. Op gitaar treffen we Ferry Duijssens – bekend van Van Giersbergen’s solo band Agua de Annique – en Merel Bechtold aan. Laatst genoemde dame is een ware virtuoos op haar gitaar en met haar 23 jaar heeft ze al gespeeld met MaYaN, Delain en haar eigen band Purest of Pain; een opvallende verschijning in deze band met drie dames. Bechtold is een dame waar we zeker nog meer van gaan horen. Ik was zeer positief verrast door haar kunde op de gitaar.

Tenslotte hebben we nog het duo uit Stream Of Passion, Johan van Stratum op basgitaar en Marcela Bovio op (achtergrond)zang. Van Stratum is beweeglijk als altijd en rondspringend met zijn gitaar, terwijl daar de meest prachtige geluiden uitkomen. En Bovio die regelmatig in duet met Van Giersbergen zingt, is een sterke aanvulling op het vocale gedeelte van de band. Waar op het album een compleet koor voor nodig is, doet Bovio dat live in haar eentje.

20150328 - Rock Ittervoort_6209 20150328 - Rock Ittervoort_6762 20150328 - Rock Ittervoort_6447

Als je kijkt naar bovengenoemde bandleden en hun achtergrond dan weet je wat je te wachten staat. Stevige metal muziek met een progressieve rand en een vrouwelijke touch; stormachtiger dan de Storm versie en lieflijker dan de Gentle versie van het album. Naast bijna alle nieuwe nummers van het album “The Diary” wordt ook een tweetal nummers van The Gathering, een viertal Ayreon nummer en zelfs een Devin Townsend cover gespeeld. Het Devin Townsend Project was de dag voorafgaand aan dit concert in een uitverkochte Effenaar te Eindhoven en blijkbaar heeft Van Giersbergen hier ontzettend van genoten.

150328-03 The Gentle Storm 092 [Marcela Bovio, Merel Bechtold, Anneke van Giersbergen] 20150328 - Rock Ittervoort_6719 20150328 - Rock Ittervoort_6399

We kunnen wederom met veel plezier terugkijken op een uiterst succesvol festival. Ittervoort, het  kleine dorpje in Midden-Limburg, weet toch elk jaar weer het neusje van de zalm op het gebied van progmuziek naar haar Cultureel Centrum te trekken. Dit jaar was het “The Anniversary Edition” en volgend jaar wordt het dus gewoon de “Jubileum Editie”. Met veel dank aan Domien Parren voor het organiseren, zeg ik gewoon: “Tot volgend jaar!”

Verslag: Mario van Os
Fotografie: Ron Kraaijkamp & Ton Dekkers

Send this to a friend