Rocket Scientists

Refuel

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Think Tank Media
Website: http://www.thetank.com/rocketscientists.htm
Tracklist
Refuel(2:13)
She's Getting Hysterical(6:05)
Martial(3:41)
It's Over(3:41)
Regenerate(4:35)
The Fading Light(7:29)
The World Waits For You(4:20)
Reconstruct(1:30)
Cheshire Cat Smile(5:25)
Rome's About To Fall(8:15)
Galileo(5:05)
The Lost Years(6:00)
Mark McCrite: gitaar, zang
Erik Norlander: toetsen, zang
Dan Shiff: NSSticks, basgitaar, contrabas, cello, viool, mandolin

Met medewerking van:
Gregg Bissonette: drums
Lana Lane: zang
Kelly Keeling: zang
Emily McCrite: zang
Jon Papenbrook: trompet
Richard Hofmann: piccolo trompet
Eric Jorgensen: trombone
Refuel (2014)
Supernatural Highways (2014)
Looking Backwards (DVD-2007)
Looking Backwards (2007)
Revolution Road (2006)
Oblivion Days (1999)
Earth Below And Sky Above (1998)
Brutal Architecture (1995)
Earthbound (1993)

In het openingsnummer van “Refuel” riedelt Erik Norlander er lustig met z’n orgel op los en ook gitarist Mark McCrite en stickspeler Don Schiff laten zich niet onbetuigd. We hebben er weer zin in. Koptelefoon op, we zijn er helemaal klaar voor!

“Refuel” is het zevende studioalbum van het uit Californië afkomstige Rocket Scientists, het trio waar perfectie altijd tot in de oneindige macht wordt verheven. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: “Refuel” is de meest toegankelijke cd van allemaal en omdat dit nergens ten koste is gegaan van de virtuositeit, mag je dit bijschrijven op je pluslijstje.

Het album is geschreven in een bijzonder creatieve periode en wel eind 2012 als de band van plan is een plaat te maken om hun 20-jarig bestaan luister bij te zetten. De inspiratie is dusdanig groot dat besloten wordt eerst een ep uit te brengen en een klein jaar later een volledig album en zo geschiedde. Begin 2014 verschijnt het mini-album “Supernatural Highways” en eind dat jaar ziet het zestig minuten durende “Refuel” het levenslicht. Beide albums, die in feite de 21ste verjaardag van de band markeren, verschillen nogal van elkaar. Is “Supernatural Highways” nog een instrumentaal experimenteel werkje, “Refuel” is in veel opzichten meer traditioneel Rocket Scientists.

Dat de band zo vaak excelleert met de combinatie pakkend virtuoos is een troefkaart die op “Refuel” veelvuldig gespeeld wordt. In eerste instantie konden nummers als She’s Getting Hysterical en It’s Over niet op veel begrip mijnerzijds rekenen en ook het door Norlander gezongen Martial deed me weinig. Pas nadat de melodieën flink waren ingedaald en ik niet meer zo afgeleid werd door het catchy karakter van het materiaal, zag ik in hoe sterk deze nummers eigenlijk zijn. We horen mooi geïnstrumenteerde thema’s die elkaar lekker afwisselen. Het is euforisch en gedreven, sfeervol en breedvoerig.

Het komt regelmatig op het album voor dat Shiff de strijkstok ter hand neemt voor een gonzend stukje cello en dat past perfect in de bombastische muziek. Het loopt als een trein allemaal en dat komt zeker ook door het gedreven drumwerk van Gregg Bissonette. Een fraai moment is het Illuvatar-achtige tussenstuk in It’s Over. Het dreigende karakter daarvan springt er zo gigantisch uit. Nu we dan toch positief bezig zijn: het instrumentale Regenerate mag zich het mooiste meisje van de klas noemen, een prachtig gedragen nummer met slepende Moogtonen en dito gitaaruithalen en dat terwijl Shiff enorme uitglijders ontlokt aan z’n stick.

Het album kabbelt lekker voort totdat daar Cheshire Cat Smile is. Dit door Kelly Keeling gezongen nummer is behoorlijk poppy en dat zou niet zo erg zijn ware het niet dat het samengaan van jaren 60-gegalm en jaren 80-brassgeluiden zorgt voor een misplaatste soort vrolijkheid met blazers die ik deze ene keer wil omschrijven als toeters. Daarna gaat het niveau gelukkig weer flink omhoog. Rome’s About To Fall is onmiskenbaar Rocket Scientists, het instrumentale Galileo laat horen hoe ongelofelijk kundig Norlander op z’n klavieren is en het afsluitende The Lost Years is een prachtig door Lana Lane gezongen ballade.

De zeven albums die de band tot nu toe heeft gemaakt hebben elk een eigen gezicht  en dat is mooi. Het trio zoekt steeds de grenzen op binnen haar spectrum. Ik kan dat erg waarderen en als ik dan naar de titel van dit album kijkt, denk ik: ja, ik ben helemaal bijgetankt. Op naar de volgende twintig jaar, we zijn er helemaal klaar voor.

Dick van der Heijde

Koop bij bol.com

Send this to a friend