Rocket Scientists

Revolution Road

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Think Tank Media
Website: Rocket Scientists
MySpace: Rocket Scientists
Tracklist
Cd 1:
Look Up (0:45)
Sky Is Falling (5:26)
Dream In Red (6:29)
Better View (5:59)
Outside The Painted Walls (5:03)
Revolution Road (7:41)
Forever Night (5:40)
Ptolemy (5:49)
Gypsy [Of A Strange And · Distant Time] (4:02)
Savor Every Moment (4:33)
Cd 1:
Castles Fall (5:27)
UFO S.H.A.D.O. Theme (3:34)
Enjoy The Weather (8:50)
Pay Your Dues (5:12)
Eden Burns (4:08)
Hold That Thought (3;25)
House Of Cards (5:43)
After The Revolution (13:02)
Mark McGrite: zang, gitaar
Erik Norlander: toetsen
Don Schiff: NS / Stick
Met medewerking van:
Gregg Bissonette: drums
Shaun Guerin: drums
David McBee: zang
Greg Phelps: accordion
Simon Philips: drums
Revolution Road (2006)
Oblivion Days (1999)
Earth Below And Sky Above (1998)
Brutal Architecture (1995)
Earthbound (1993)

In de jaren ’90 schoot het Amerikaanse Rocket Scientists zichzelf hoog de ruimte in, drie keer met een studioalbum en één keer met een liveplaat. De laatste lancering betrof het sterke “Oblivion Days”. Deze vond alweer plaats in 1999. Wat vliegt de tijd toch. Na enkele jaren stilte voor wat betreft Rocket Scientists als zijnde een band is men weer helemaal terug van weggeweest met ditmaal een dubbelalbum. Het zal echter niemand ontgaan zijn dat de individuele leden druk doende zijn geweest met allerlei solo projecten en dat ze hulp hebben geboden aan de carrière van Lana Lane. Toetsenist Erik Norlander is dan ook een ware workaholic die zijn Engelse collega Clive Nolan flink naar de kroon steekt.

In 2002 was de band al bezig met opnamen voor het hier te bespreken album, maar het overlijden van hun toenmalige drummer, Shaun Guerin, deed de band besluiten de pauzeknop in te drukken. Deze werd pas in 2005 weer losgelaten. Al die jaren moeten een veelheid aan nummers hebben opgeleverd, vandaar dat “Revolution Road” zich niet heeft laten bedwingen tot een enkelaar. Vergis je echter niet, het siert de band dat ze beide schijfjes niet hebben volgestouwd met half om half materiaal. Na de korte intro Look Up presenteren de heren zeventien louter sterke nummers gedurende de 101 minuten van het album.

Echt revolutionaire wegen worden op dit album niet bewandeld. De band die naast Erik Norlander bestaat uit zanger/gitarist Marc McGrite en stickspeler Don Schiff weet als vanouds te imponeren met de combi virtuositeit/toegankelijkheid. Het is verbluffend hoe gemakkelijk de heren weten te schakelen tussen haast poppy passages met zeer memorabele melodieën enerzijds en progressieve uitspattingen anderzijds. “Revolution Road” kent een wat meer mainstream insteek dan z’n voorgangers, hetgeen de coherentie van het album beslist ten goede is gekomen.

Die kan ook op het conto worden geschreven van de in dienst zijnde drummer Gregg Bissonette. Kenden eerdere platen van Rocket Scientists nog het wervelende spel van sessiedrummer Tommy Amato, Bissonette brengt meer rock in het geheel aan.

De eerste echte compositie Sky Is Falling gaat van start met daverende drums. Het wat opgewonden nummer vervolgt en de luisteraar kan gelijk al kennis maken met de uitermate prettige hardrockstem van David McBee die ter contrast met de warme stem van Mark McGrite als tweede leadzanger her en der aan het album is toegevoegd. McBee weet met zijn Russel Allan-achtige stem in Sky Is Falling een sfeer te creëren die doet denken aan die bij Star One. Dat geldt zeker ook voor de refreinen van Dream in Red. Naar Rocket Scientists-begrippen is de rest van de sfeer op het album vrij bedaard. Veel nummers spelen zich af in een ‘ballad/mid-tempo’-modus. Deze zijn voorzien van prachtige arrangementen van strings, orgel, piano en andere gebruikelijkheden. Rocket Scientists zoekt het ditmaal lekker dicht bij huis. De altijd zo over the top bombastische band weet met nummers als Better View, Forever Nights, Enjoy The Weather en de fantastische instrumentale afsluiter After the Revolution zich in een gebied te begeven waarin men heer en meester blijkt te zijn. Met het fenomeen ballad begeef je je nogal op glad ijs, maar de heren komen er meer dan goed op weg dankzij een aantal ijzersterke zanglijnen welke zeer fijn ten uitvoer worden gebracht. Aan virtuositeit is geen gebrek in deze stukken, al ligt dat niet ten grondslag aan de pracht ervan.

Elke keer dat je gewend dreigt te raken aan het hoge niveau van musiceren is daar een flitsend instrumentaaltje dat wil bewijzen hoe geweldig een ieder is. Het dynamische spel op de bas, de wervelende toetsen en de snijdende gitaar maken het Steve Vai-achtige Outside The Painted Walls en de jazzrock van Hold That Thought tot een waar muziekmekka. De aandacht voor de fraaie nummers en de flitsende instrumentaaltjes blijft gewaarborgd dankzij een aantal behoorlijk uiteenlopende tussenliggende nummers die niet te versmaden zijn. Zo is daar de stevige neo-proggerichte titeltrack met zijn folky thema. Zo is daar een geweldige cover (jawel die bestaan) van het Moody Blues-oudje Gypsy waar opzwepende akoestische gitaar en gedreven samenzang vaart op het album aanbrengen. Ook het door orgel gedomineerde Castles Fall vormt een zekerheid aan plezier, evenals de industriële hardrock song Eden Burns en de doodgewone smakelijkheid Pay Your Dues dat zijn.

Eigenlijk is er niks verkeerd aan dit album. Alles deugt; muziek, uitvoering, etc, etc. De schijfjes zitten dan ook in een prachtig hoesje. Het betreft artwork van de Pool Jacek Yerka die al eerder zijn kunnen etaleerde op een cd van de band. Nee, er is nagenoeg geen kritiek te leveren op “Revolution Road”, of het moet zijn dat Erik Norlander misschien iets te vaak hetzelfde synthesizer geluidje gebruikt. Maar laten we eerlijk zijn…. zelfs op een zakkammetje zou deze man nog weten te boeien.

Dick van der Heijde

Koop bij bol.com

Send this to a friend