Bühlmann, Roland

Dubnos

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Zwitserland
Label: Eigen beheer
Website: https://rolandbuehlmann.bandcamp.com/
Tracklist
Mighla (6:18)
Dubnos (9:09)
Omnalén (8:27)
Ubiquitos (7:11)
Aaschutz (9:02)
Galgallim (11:59)
Roland Bühlmann: elektrische gitaar, basgitaar, synthesizer, Korg MS-20, Logic Software synthesizers, buitengeluiden
Terl Bryant: drums
David Cross: viool
Yukiko Matsuyama: koto
Dubnos (2020)
Crucial (2019)
Bailenas (2017)
Aineo (2014)

Eigenlijk valt het niet te rijmen: iemand die en autistisch is en zich bezig houdt met geïmproviseerde muziek. De Zwitserse gitarist Roland Bühlmann is zo iemand.

Als multi-instrumentalist heeft hij inmiddels vier albums op zijn naam staan, inclusief het hier besproken “Dubnos”. Op deze albums laat hij zich bijstaan door een handjevol gastmuzikanten en zoekt hij houvast bij door zichzelf opgelegde regeltjes die meestal niks met de muziek op zich te maken hebben. Zo moet elke albumtitel een verschillend beginletter hebben en moeten de namen van de nummers uit slechts één woord bestaan, het liefst afkomstig uit een vreemde of gefantaseerde taal. Wat wel met de muziek te maken heeft is dat hij gebruik maakt van achterstevoren geplaatste en gespiegelde toonreeksen. Ook heeft hij naarstig de behoefte om met verschillende maatsoorten te werken en tevens trekt hij er regelmatig op uit om enkele buitengeluiden op te nemen.

Op “Dubnos” vertaalt dit alles zich in een intense mengeling van experimentele muziek, psychedelica, avantgardistische wereldmuziek, progressieve rock en een beetje fusion. Het is muziek met regelmatig een King Crimson-achtige twist en omdat er vaak een repetitieve ondergrond is, is Mike Oldfield vast ook inspiratiemateriaal geweest. Bühlmann speelt gitaar met een fraai geluid en dat maakt deze ontoegankelijke cd toch goed beluisterbaar. Wel moet je er tegen kunnen dat Bühlmann af en toe de gitaar laat grommen, zoals in de intro van opener Mighla.

Erg smaakvol is het dat er af en toe een koto in de muziek opduikt. Dit Japanse snaarinstrument maakt de muziek apart en intrigerend zoals in het titelnummer te horen is. Ook het samenspel met David Cross, die sierlijk vioolwerk laat horen in Aaschutz, is een slimme zet. Muziek als deze kan zichzelf lelijk verminken door uit de bocht te vliegen. Dat gebeurt gelukkig nergens, sterker nog, met Ubiquitous presenteert Bühlmann eerder het tegendeel.

Hoewel “Dubnos” geen gemakkelijk album is, heeft Roland Bühlmann toch voor genoeg aanknopingspunten gezorgd om op z’n minst je interesse aan te wakkeren.

Send this to a friend