Romislokus

All Day Home

Info
Uitgekomen in: 2002
Land van herkomst: Rusland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.romislokus.com
MySpace: -
Tracklist
Cool (3:35)
Dreg (4:32)
L'amour (2:55)
If (5:37)
Freedom (4:17)
I'm Tired (4:08)
Name (2:51)
Persici (4:37)
Tree By The Wall (6:09)
Captain Zero (5:42)
Mikhail Brovarnik: bas
Evgeniy Gorelev: toetsen
Maksim Karavaev: computers
Dmitry Shelemetev: drums
Yuri Smolnikov: gitaar en zang
Mikhail Voronov: gitaar
Irina Yunakovskaya: cello
Trans Aviation Pilots (2004)
All Day Home (2002)
Vinyl Spring, Digital Autumn (2002)
Between Two Mirrors (2001)

Het Russische Romislokus is terug. Om gelijk met het slechte nieuws te beginnen: de teksten worden niet meer in het Russisch gezongen, waarmee gelijk een deel van de charme van Romislokus verloren gaat. Bovendien bevat “All Day Home” in de vorm van Tree By The Wall en Captain Zero twee nummers die al stonden op “Vinyl Spring, Digital Autumn”, hun vorige -wel in het Russisch gezongen- cd. Goed en wel beschouwd zijn dat nu ook nog de beste nummers. Je zou dus de nieuwe Romislokus gemakkelijk als een zwaktebod kunnen afdoen. Maar dan doe je deze cd weer te kort.Gebleven zijn de prachtige, warme stem van Yuri Smolnikov en de melodieuze, makkelijk in het gehoor liggende liedjes vol computergeluidjes en effecten. Gebleven zijn ook de kale, frisse productie, het oog voor productionele details en het hoorbare speelplezier. Let op de overal terugkerende cello van Irina Yunakovskaya, bijvoorbeeld aan het einde van het voortreffelijke Dreg.

If is een hoogtepunt. Het nummer klinkt als een mengeling tussen Tindersticks en Depeche Mode, met de stem van Smolnikov als centraal punt. Verder is het pianothemaatje erg aanstekelijk en valt op hoe functioneel de gitaar in dit nummer wordt ingezet. In Tired, ook een sterk nummer, wordt de gitaar welhaast op een Adrian Belew-achtige manier ingezet.

Andere nummers duren wat te kort. Het in het Frans gezongen L’Amour begint leuk, maar is afgelopen voor je het door hebt. Name lijkt van een Calexico-demo afkomstig en is slechts in het tweede gedeelte interessant. En de vrij plotselinge fade-out van het in het Italiaans gezongen Persici was niet nodig geweest.

Zoals gezegd zijn de laatste twee nummers het beste. Tree By The Wall is een spookachtig, beeldschoon nummer met subtiele overgangen en prachtig subtiel gitaarwerk. Captain Zero is een vlot nummer, maar erg aanstekelijk en met opnieuw prachtig cellowerk. Dit is zoals ik Romislokus wil horen.

Het wordt tijd dat een serieus label zich met Romislokus gaat bemoeien. Want de groep heeft meer potentie dan op basis van “All Day Home” kan worden gezegd. Naamsbekendheid is vooralsnog belangrijker voor de groep dan verkochte exemplaren. Dat blijkt wel uit het feit dat de hele cd gratis te downloaden is via http://www.romislokus.com/. Kijk, daar houden we nu van. Dus op naar de slijterij, koop een fles wodka, download deze cd en kijk of je het met me eens bent.

Markwin Meeuws

Send this to a friend