Romislokus

Vinyl Spring, Digital Autumn

Info
Uitgekomen in: 2002
Land van herkomst: Rusland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.romislokus.com
Tracklist
The Snow Of The Rails (4:51)
The Face Of A City (5:58)
78 (6:49)
Absolute Control (5:06)
It Is Winter (3:57)
Miss The Target (6:30)
A Tree By The Wall (6:49)
Tuner 3:10)
Substance (4:24)
Smoke (4:11)
Evgeniy Gorelev: toetsen
Yuri Smolnikov: zang, gitaar
Nikhail Voronov: gitaar
Met medewerking van:
Mikhail Brovarnik: bas
Anna Goya: viool en zang
Maksim Karakvaev: computers
Dmitriy Shelemetev: drums
Irina Unakovskaya: cello
Trans Aviation Pilots (2004)
All Day Home (2002)
Vinyl Spring, Digital Autumn (2002)
Between Two Mirrors (2001)

Wat is de lelijkste symfo-hoes aller tijden? Dacht ik altijd dat het “Everyone Is Everybody Else” van Barclay James Harvest was. Of wat dacht je van “Love Beach” van Emerson, Lake and Palmer? Nou, de Russische groep Romislokus komt met stip binnen in de top tien van deze fictionele lijst. Ik heb zelfs lange tijd zitten twijfelen of dit wel de originele hoes was; misschien lag het aan mijn recensie-exemplaar. Je zou je kunnen voorstellen dat het even duurde eer ik de cd ook echt ging beluisteren. Tot zover het belangrijkste minpunt aan deze cd.Want toen ik het schijfje een aantal maal in mijn cd-speler liet draaien, bleek dat Romislokus een heerlijke herfst-lente sfeertje weet te creëren, dat zowel modern als ouderwets (lees ’typisch tachtig’) klinkt. Computergeluiden samen met cello-klanken en dat in makkelijk in het gehoor liggende liedjes, waarin met moeite enige Marillion– en Depeche Mode-invloeden te bemerken zijn. Gelijk al met de intrigerende opener The Snow Of The Rails is het duidelijk wat de stijl van Romislokus is: warm en vriendelijk, mijmerend en emotioneel. De warme stem van zanger Yuri Smolnikov, prachtig in het Russisch zingend, is een belangrijk gegeven, want nergens spat de muziek in solo’s uiteen.

Het beste nummer is zonder twijfel 78, dat wat jazzy deuntjes kent, maar ook wat Mike Oldfield-invloeden heeft. Het is het nummer dat in zijn diversiteit perfect aangeeft wat de bedenkers met de titel bedoelden. 78 als jaartal, 78 als toerental. Tevens geeft dit nummer in zijn totaliteit het herfst en lente-sfeertje kleur, terwijl het tegelijkertijd goed zou kunnen dienen als muziek voor een misdaadfilm. De muziek van Romislokus is sowieso een beetje filmmuziekachtig, daarin zou een toekomst kunnen liggen voor de band.

Computer-genie Mikhail Karavaev verdient een pluim voor het begin van Absolute Control, dat soms een beetje Rammstein-achtig overkomt, alleen lang niet zo stevig. Het bevat een aangenaam thema op toetsen en blijft to-the-point. Daarentegen kent het instrumentale Tuner juist wat Underworld-invloeden. Maar nergens zijn al deze referenties erg tastbaar: het blijft de typisch eigen stijl waarin alles gegoten wordt. En dat is knap.

A Tree By The Wall is een langzaam nummer, beginnend met interessant gitaarwerk, dat een licht western-sfeertje oproept. Ook zit het liedje andermaal vol geluidseffecten en prachtig cellospel van Irina Unakovskaya. Tenslotte zou het me niks verbazen dat de groep goed luisterde naar de laatste cd van Depeche Mode (“Exciter”), alsmede naar de soundtrack van de film “Commited” van Calexico.

Zo blijkt maar weer dat het uiterlijk van een cd-hoesje bedrieglijk kan zijn. Want zonder de andere nummers tekort te doen, kan gezegd worden dat deze van eenzelfde kwaliteit zijn. Ik kan deze cd dus aanbevelen, ga ik ondertussen op zoek naar die andere cd die ze gemaakt schijnen te hebben. Die heeft namelijk ook een heel lelijk hoesje.

Markwin Meeuws

Send this to a friend