RPWL

A New Dawn

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Duitsland
Label: Gentle Art Of Music
Website: https://www.rpwl.net/
Luistermogelijkheid: https://www.youtube.com/watch?v=BiLoVQhQPHc
Tracklist
Prologue
Revelation
Introduction
Oh Hapless Man
Swords And Guns
This Ancient Formula
A Clear Cut Line
Wanted
Like To Like
The Fisherman
Sound of Loneliness
Hide and Seek
Form Paul to Saul
Disbelief
Misguided Thought
Still Asleep
Home Shopping
Perfect day
Terror
The Attack
The Eternal Recurrence
A New Dawn
Revelation Reprise.

Bonusmateriaal:
Making of Documentary
Unchain The Earth
Swords and Guns- videoclip.
Yogi Lang: zang
Kalle Wallner: gitaar
Markus Jehle: toetsen
Werner Taus: basgitaar
Marc Turiaux: drums.

Met medewerking van:
Conny Kreitmeier: achtergrondzang
Bine Heller: achtergrondzang
Julia Schröter: achtergrondzang
Thomas Schlichenheimer: sitar
Manfred Fenneberg: percussie
Rob Quirk: verteller
Naomi Tobias: nieuwslezeres
A New Dawn (2017)
Plays Pink Floyd's 'The Man and the Journey´ (2016)
Plays Pink Floyd (2015)
Wanted (2014)
A Show Beyond Man and Time (2013)
Beyond Man & Time (2012)
The RPWL live Experience (2009)
World through my Eyes (2005)
Live - Start the Fire (2005)
Stock (2003)
"Trying to Kiss the Sun" - Tour 2002 (2002)
Trying to Kiss the Sun (2002)
God Has Failed (2000)

Ik heb RPWL leren kennen ten tijde van de albums “World Through My Eyes” en “The RPWL Experience”. Toentertijd maakte de band al erg genietbare muziek. Hun composities stonden vol met zweverige, sfeervolle melodieën met hier en daar een modern accent. Desalniettemin misten de arrangementen toentertijd nog wat peper. De tonen behaagden, maar brachten mij niet tot het puntje van mijn stoel. De laatste tijd wordt deze band echter steeds spannender.

Zo is op “A New Dawn” duidelijk te horen dat RPWL de afgelopen jaren puntiger en heftiger is gaan klinken. Uiteraard heeft de band nog steeds Pink Floyd hoog zitten, maar daar waar deze Duitsers zich in het verleden met name leken te richten op de gemoedelijke zweverigheid van David Gilmour, klinkt het cynische van Roger Waters nu duidelijker in de muziek door. Een wat pittiger geluid dat goed past bij een aanklacht tegen religie, zoals je die op “Wanted” tegenkomt. Op sommige momenten is zelfs te horen dat de heren, gezien de metalachtige gitaarpartijen, een luisterend oor hebben gelegd bij bands als Porcupine Tree. De nummers van het Nietzscheaans conceptalbum: “A Show Beyond Man And Time” zijn weliswaar nog wat zweverig, maar ook hier dingt de muziek nadrukkelijker om de aandacht van de luisteraar.

Na “A New Dawn” kan in elk geval op de vraag of de band zo’n veelbewogen geluid ook live kan neerzetten, bevestigend worden beantwoord. Zo is alleen al het vrouwenkoor een goede toevoeging die de muziek net even wat gelaagder doet aanvoelen. De CD wordt echter verder besproken door collega Ruard Veltmaat.

Dit concert is daarentegen ook op dvd verschenen en dit blijkt toch een aanzienlijke aanvulling te zijn op het livealbum. Het nieuwsbericht waarmee het concert opent, toont gelijk wat je als kijker mag verwachten. RPWL maakt tegenwoordig gevaarlijke muziek en wie de heren live tegenkomt, moet zijn oren spitsen. Het is echter veel belangrijker om de ogen open te houden, aangezien de band een hele liveshow op poten zet. Zo kan een kippenvelmoment, bij de introductie van Swords And Guns, welhaast worden gegarandeerd. Een klein leger kruisvaarders valt het concertgebouw binnen. Met fakkels in de hand wordt het podium meester gemaakt, wat vervolgens uitmondt in een spannend zwaardgevecht. Een mooie satire op religieus fundamentalisme. Een andere opvallende verschijning is de verteller. Hij had zo uit een Griekse tragedie kunnen komen en door het blauwe achtergrondlicht oogt hij bovendien luguber. Het is echter niet enkel deze vermakelijke aankleding die in positieve zin opvalt. Het concert laat namelijk ook zien dat de heren met veel plezier op het podium staan. Met name zanger Yogi Lang lijkt zich helemaal in te leven in het muzikale verhaal. Ten slotte draagt het camerawerk van deze dvd bij aan het prettige livegevoel. De cineastische camerastandpunten zorgen namelijk voor veel dynamiek, waardoor het concert erg meeslepend aanvoelt.

Als bonusmateriaal heeft de band vervolgens nog een 20-minuten lange making-of toegevoegd die onder andere ingaat op de ideeën achter de muziek. Daarnaast geeft de band ons nog een live versie van Unchain The Earth en een videoclip voor Swords And Guns die ongeveer dezelfde sfeer ademt als de liveshow.

De combinatie van goede muziek, indrukwekkende stageperformance en het geëngageerd camerawerk maakt deze beeldplaat de moeite van het bekijken waard. Je zou haast het aanwezige publiek benijden, hetgeen indiceert dat de heren een uitstekende live dvd hebben afgeleverd.

Luke Peerdeman
Koop bij bol.com

Send this to a friend