Ruby Dawn

Beyond Tomorrow

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label:  Eigen Beheer
Website: www.rubydawn.co.uk
Tracklist
Save The Day (5:33)
Star On You (5:54)
Breakdown (6:01)
Mirror Of Your Life (6:02)
Dances On Mars (5:43)
Stonewall (6:36)
Man Where’s Your Heart (5:20)
Save Me (4:27)
Heavens Angels (6:16)
Into The Sun (10:16)
Other Side (5:16)
Dust And Fire (4:49)
Carola Baer: zang, toetsen
Adam Perry: drums
Ian Turner: basgitaar, toetsen
David Salsbury: gitaren
Beyond Tomorrow (2023)

Ik houd wel van prog met een twist. Zoals ik volgens mij al een keer eerder heb gememoreerd stuurt onze hoofdredacteur regelmatig lijstjes met promo’s waarbij je als eenvoudige recensent dan je voorkeuren kunt aangeven. Regelmatig staan daar onbekende namen bij, zoals Ruby Dawn. Ik werd getriggerd doordat deze Engelse band prog combineert met Massive Attack.

Ik houd wel van prog met een twist. Zeker als de muziek songgericht is. Lange nummers zijn prima, zolang ze maar niet langgerekt zijn. Ruby Dawn herbergt zeker de nodige Pink Floyd-invloeden, als het gaat om de sferen en de gitaarsolo’s, al verraden de gitaren ook de nodige alternative invloeden. Daar komen dan invloeden van Massive Attack, Moloko en Kosheen bovenop. De muziek is vrij mysterieus. De sterke en emotionele zang van Carola Bear versterkt dat alleen nog maar.

Ik houd wel van prog met een twist. De zang van Carola Bear klinkt bij tijd en wijle als die van zangeressen in Engelse pubs. De doorleefde zang en de atmosferische prog vormen een fijne combinatie.

De cd begint met Save The Day. Dit nummer zet direct wel de toon voor de rest van de plaat; de rokerige zang, gecombineerd met Massive Attack- en Pink Floyd-invloeden én een of andere jaren 90 vibe. Het knappe is dat de muziek heel modern klinkt. Met het tweede nummer Star On You komt U2’s “Zooropa” om de hoek kijken.

De nummers van Ruby Dawn beginnen vaak elektronisch, en daarna wordt het heftiger en naar een refrein toegewerkt zoals in Mirror Of Your Life en Man Where’s Your Heart. Andere nummers zijn schimmiger en meer ambient zoals Stonewall. Deze variatie zorgt ervoor dat het prettig luisteren is naar “Beyond Tomorrow”.
Wat mij bovendien bevalt is dat de plaat heel mooi wordt afgesloten. In de eerste plaats met het vrij rustige Other Side, met een eervolle vermelding voor de gitaarsolo, die ergens tussen Pink Floyd en U2 in zweeft. Slotsong Dust And Fire vind ik een van de prijsnummers van deze plaat. Progressieve pop in optima forma, met de emotievolle zang van Baer als identiteitsmarkering.

Zoals gezegd houd ik wel van prog met een twist. Je kunt je laten afschrikken door de vele referenties naar popbands, maar je kunt ook genieten van de vakkundige songs, de emotievolle zang en de fijne gitaarsolo’s. Ik hoor zeker tot de laatste categorie. Ruby Dawn is een band om in de gaten te houden!

Send this to a friend