Runaway Totem

Le Roi Du Monde

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Italië
Label: Runaway Totem Records
Website: Runaway Totem
Tracklist
Il Giardino del Nocciolo del Melograno (32:12)
Le Marriage du Soleil et la Lune (6:43)
La Città  Azzurra del Sole (29:26)
Cahål de Bêtêl: zang, gitaar, elektrische gitaar, toetsen
Giuseppe “Dauno” Buttiglione: Telluric basgitaar, fretloze basgitaar
Issirias Moira Dusatti: zang
Raffaello “Re-Tuz” Regoli: zang, dubbele toon-zang, obliquizioni
Tipheret: drums, percussie, Gamelan
Anbis-Ur Marco Zanfei: elektrische piano, toetsen

Met medewerking van:
Modern Totem Ensemble:
Anna Boschi: fluit
Francesco Ciech: cello
Claudio Fedrizzi: hobo
Giordano Grossi: contrabas
Alessandro Leonardi: Trumpets
Abid Mohamed: dichter, zang
Mirko Pedrotti: vibrafoon
Stefano Roveda: viool
Albino Zanoni: trombone
Le Roi Du Monde (2011)
Ai Cancelli dell'Ombra (2010)
Manu Menes (2009)
Esameron (2007)
Pleroma (2004)
Ted Zepi (2002)
Andromeda (1999)
Zed (1996)
Trimegisto (1993)

Lezers die trouw Progwereld volgen en alle recensies lezen, meerbepaald mijn werkjes, zullen niet verbaasd opkijken bij de naam Runaway Totem. Want dit is al lang geen onbekende naam meer. Nee, Runaway Totem is een grote band geworden binnen het subgenre zeuhl. Of dit te maken heeft met het feit dat ze enkele van hun albums gratis aanboden op hun website of omdat ze werkelijk zo sterk zijn, is niet geweten. Ik kan alleen maar zeggen dat ze voor mij hun status zeker verdiend hebben.

Nadat ze tussen 1993 en 2004 een vijftal redelijk sterke albums uitgebracht hebben, begon de Italiaanse progband aan een groter muzikaal project, ‘4 Elementi 5’ geheten. Nadat we in 2007 met “Esameron” het eerste deel, in 2009 het tweede deel “Manu Menes” uitgebracht werd, komt dan nu het derde en laatste deel van deze cyclus, “Le Roi Du Monde”. Als liefhebber van Runaway Totems muziek kan ik hier alleen maar enthousiast over zijn want zowel “Esameron” als “Manu Menes” nestelden zich telkens in mijn top tien.

Dat wil natuurlijk ook wel zeggen dat de verwachting voor dit album bij mij al meteen hooggespannen was. Maar gelukkig is Runaway Totem er tot mijn grote blijdschap in geslaagd om die verwachtingen bijna moeiteloos in te vullen. En na het toch iets mindere (en dan vooral qua productie) livealbum, “Ai Cancelli dell’Ombra”, doet dit de reputatie van de band toch weer goed.

Weer doet de muziek van deze zeuhl-band vooral denken aan bands als Magma, King Crimson, Happy Family, Univers Zero. Vooral qua sfeer word ik bij deze “Le Roi Du Monde” heel erg herinnerd aan Univers Zero. De muziekliefhebbers die bekend zijn met de Belgische RIO-band weten dus al wat ze zich kunnen voorstellen bij de sfeer die op dit album heerst. Ja, inderdaad, het hele album hangt er een dreigende sfeer boven ons. Dit komt vooral erg duidelijk naar voren in opener Il Giardino del Nocciolo del Melograno die qua dreigende opbouw doet denken aan het nummer La Faulx vanop Univers Zeros “Heresie”.

Andermaal worden we vergast op zeer sterke, complexe, ambitieuze en lange nummers die zoals praktisch elk zeuhl-nummer schatplicht zijn aan Magma, maar die toch die typische Runaway Totem-touch meekregen. Geen enkele andere band slaagt er zo goed in om de Franse zeuhl van Magma en de Japanse zeuhl van ondermeer Happy Family tot één geheel te maken en hier nog een frisse eigen toets aan te geven. En dat is nu net voor mij één van de grote sterktes van Italië’s bekendste zeuhl-band.

Het in 2009 verschenen album “Manu Menes” was doorspekt van de Hindoe filosofie en dit werd dan ook geuit in het bijgeleverde promosheet (of eerder essay) en vooral in de sfeer van de muziek. Jammer genoeg waren de teksten toen minder eenvoudig te begrijpen, wat voornamelijk aan de taal te wijten was. Ook dit keer bieden de teksten weinig tot geen help en is er ook geen bijgeleverd essay dus kan ik tot mijn grote spijt weinig meer vertellen over de filosofie achter dit album. Het vorige album in het achterhoofd houdende, denk ik dat er toch weinig twijfel over zal bestaan dat ook “Le Roi Du Monde” ook weer een zeer ambitieus album is geworden.

Wanneer we de onvermijdelijke vergelijking maken tussen de drie delen van 4 Elementi 5, “Esameron”, “Manu Menes” en deze “Le Roi Du Monde”, moet ik eerlijk toegeven dat alledrie de albums van erg hoge kwaliteit zijn en tot het beste behoort wat Runaway Totem ooit heeft gemaakt. Toch kan ik stellen dat voor mij de drie albums echt in crescendo gegaan zijn en dat we met “Le Roi Du Monde” het voorlopige hoogtepunt in hun carrière hebben bereikt. Op geen van de twee andere albums waren de composities zo sterk en klopte alles tot in de puntjes als het hier het geval is. Het wordt met andere woorden een hele klus voor de Italianen om dit kunststukje te overtreffen. Dat ze dit zullen proberen met een ander erg ambitieus project lijdt voor mij eigenlijk geen twijfel. Ik ben er alvast klaar voor!

Zoals al eerder vermeld is Runaway Totem een band die erg toegankelijk is om van te proeven: op hun website kan je de oudere albums volledig legaal en gratis downloaden en zijn er samples te vinden van het nieuwere werk. Dit lijkt me absoluut een aanrader om deze muziek te proberen en wie weet ook in de ban van het mooie Runaway Totem te geraken?

Peter Van Haerenborgh

Send this to a friend