Rush – Hemispheres 40th Anniversary

Tracklist
Bonus CD:
Live At Pinkpop Festival
A Passage To Bangkok (4:03)
Xanadu (12:32)
The Trees (5:10)
Cygnus X-1 Book II: Hemispheres – The Sphere A Kind Of Dream (0:54)
Closer To The Heart (3:16)
La Villa Strangiato (11:22)
In The Mood (2:37)
Drum Solo (7:31)
Something For Nothing (4:21)
2112 Live In Arizona (19:46)

Het is smullen voor de Rush-fans. Werden we vorig jaar ontzettend verwend met een 40-jarige jubileum editie van “A Farewell To Kings”; nu is het de beurt aan het een jaar later verschenen “Hemispheres”. De gedachte dat er na deze twee huzarenstukjes nog een aantal meesterlijke albums hun 40-jarige jubileum moeten vieren, zorgt in elk geval bij ondergetekende voor een aantal zeer euforische gedachten. Wie weet wat ons nog te wachten staat!

Over het originele album is al genoeg te lezen in de uitstekende recensie van oud-collega Frans Schmidt, zodat we ons hier kunnen beperken tot de extra’s. Die variëren, afhankelijk van de versie. De super deluxe versie bevat drie elpees, twee cd’s en een blu-ray met de opgepoetste versie van het originele album. Hiernaast is er nog een variant met twee cd’s. Beide gaan opnieuw vergezeld van uitgebreide liner notes van Rob Bowman. En hoewel het niet overal even accuraat is (zo was ”2112” niet het eerste album met een nummer dat een hele plaatkant besloeg, maar het daarvoor verschenen “Caress Of Steel”) geeft het toch een mooi tijdsbeeld over het ontstaan van dit toch wel lastige album.

De krent in de pap van deze editie is een nagenoeg complete registratie van het optreden dat de band in 1979 gaf op het Pinkpop festival. Dit optreden was jarenlang een veel gezochte bootleg, maar is nu dan uiteindelijk officieel uitgebracht. Het laat een band in topvorm horen die hier het laatste optreden geeft van de ‘Hemispheres’ tournee. Met name een furieuze uitvoering van La Villa Strangiato rechtvaardigt de aanschaf van deze editie alleen al. De opnames werden destijds gemaakt voor een radio-uitzending en dat heeft ervoor gezorgd dat de geluidskwaliteit meer dan behoorlijk is. Kleine smet is wel dat de technicus van toen er niet in slaagde voor een snelle ‘bandenwisseling’ te zorgen waardoor een groot deel van het toen uitgevoerde 2112 niet op de tape is beland. Als compensatie hiervoor is de cd uitgebreid met een opname van dezelfde tour in Arizona. De geluidskwaliteit hiervan is beduidend minder. Het haalt het niet bij die van het Pinkpop festival.

Ook bij dit verjaardagsfeestje heeft Hugh Syme opnieuw gezorgd voor het nodige fraaie artwork. Het totaalplaatje zorgt ervoor dat dit weer verplichte kost is, hoewel je voor de super deluxe versie weer flink in de buidel moet tasten. Misschien dat de Rush fans de kerstman maar eens een lieve brief moeten schrijven. Opvolger “Permanent Waves” verscheen op 1 januari 1980. Over een goed jaar is dat ook weer 40 jaar geleden. Mijn hart klopt in elk geval vol verwachting.

Ralph Uffing

40th Anniversary:

Koop bij bol.com

Super Deluxe versie:

Koop bij bol.com

Send this to a friend