[Voor info over de Special Edition scroll naar beneden]
Lang geleden…
Dat kan je wel zeggen! Tussen “Vapor Trails” en “Snakes & Arrows” zit maar liefst bijna vijf jaar. Vijf jaar zonder studioplaat is voor de Rush fanaat geen garantie voor een hoge bankrekening. Er viel namelijk genoeg te ‘scoren’ voor de Rush volger. Een aantal dvd boxen waarvan een aantal ook nog op cd verscheen (“R30”, “Replay X3”, “Rush In Rio”), een coverplaat (“Feedback”) en nog wat verzamelaars (“Spirit Of Radio” en “Gold”) zorgde ervoor dat de mannen niet vergeten werden.
Kwaliteitsgarantie…
Rush zit al een hele tijd in het vak. Sinds 1974 brengt de groep rond zanger / bassist Geddy Lee met grote regelmaat platen op de markt. Wat je niet van de mannen kunt zeggen is dat ze een aantal miskleunen in hun discografie hebben zitten. Natuurlijk is het ene album beter (“Moving Pictures” en “Hemispheres”) dan de andere (“Roll The Bones” en “Presto”) maar als je van de wall of sound van het powertrio houdt, dan is de kans op een miskoop bij Rush erg klein.
Vaste Waarden…
Een Rush plaat loopt vrijwel altijd volgens hetzelfde stramien. De teksten komen voor rekening van super drummer Neil Peart en de muzikale omlijsting is altijd in de goede handen van Geddy Lee en Gitarist Alex Lifeson. Inspiratie voor de teksten haalde Peart, zoals vaker, uit zijn lange motorritten door het Noord-Amerikaanse / Canadese landschap. De gemeenschappelijke boodschap voor het album is ‘vertrouwen’. De muziek die Rush brengt is op zich ook wel enigszins hetzelfde zoals we gewend zijn. Typische power-rock nummers die mede door het hoge stemgeluid van Lee erg herkenbaar zijn, een aantal instrumentaaltjes (op “Snakes & Arrows” drie om precies te zijn) en een aantal wat rustiger aandoende nummers zonder overigens kwijlerig te worden, want voor grote tranentrekkers hoef je immers niet bij Rush aan te kloppen.
Nieuwe nummers…
We krijgen er maar liefst dertien voor onze kiezen. De opvallendste van dit dozijn plus één is het instrumentale nummer Hope. Dit nummer komt geheel op naam van Lerxst Lifeson (wat een soort van schuilnaam is van Alex Lifeson). Op dit bijna folk- /country-achtige nummer is enkel de akoestische gitaar van Lifeson te horen. Een aanpak zoals je die zelden ziet van Rush, maar een zeer fraai alternatief van de door velen – ook door mij! – zo bewonderde energieke powerrock. De wat directe en hardere koers van “A Vapor Trails” is weer verlaten voor een makkelijker in het gehoor liggende geluid zonder overigens commercieel te klinken. Ook producer Nick Raskulinecz (o.a. Foo Fighters) heeft “Snakes & Arrows” een wat warmer geluid gegeven dan de gortdroge productie welke op “Vapor Trails” te horen was. Natuurlijk zijn de stevige kanten van Rush ook op deze plaat weer ruimschoots aanwezig, maar het wordt niet zo gezocht als op de voorganger van “Snakes & Arrows”. Je kan de plaat meer vergelijken met de jaren ’90 plaat “Counterparts”.
Kritiek…
Over de muziek heb ik niet zo veel te klagen, al is het redelijk rustige Faithless niet echt een pareltje. De grootste tegenvaller is toch wel de hoes. De door yoga-goeroe Harish Johari getekende hoes onder de naam “The Leela Of Self-Knowledge” welke dan weer hoort bij het door Johari geschreven boek “Yoga Of Snakes And Arrows” (dan weet u ook gelijk waar de albumtitel vandaan komt) is niet bepaald fraai te noemen. Als je deze tekening vergelijkt met alle foto’s en het design van illustrator Hugh Syme die je in het boekje tegenkomt, dan hadden de heren wel wat fraaiers op de voorkant kunnen plaatsen. Uiteraard heeft het werk van de in 1999 overleden Harish Johari een diepere betekenis voor de heren, dus deze keuze valt ook wel te begrijpen.
Conclusie…
En weer een album van Rush die aan alle kwaliteitsvoorwaarden voldoet. Het zal de drie mannen geen extra fans opleveren, maar al die duizenden fans die ze al hadden kunnen weer met een gerust hart richting de plaatselijke platenzaak. De achttiende studioplaat van Rush is namelijk wederom voorzien van het Rush kwaliteitskeurmerk.
Special Edition (CD + DVD)
Naast de reguliere versie van “Snakes & Arrows” is een aantal maanden na het verschijnen van de één disc versie een heuse twee disc special edition verschenen. Vanuit commercieel oogpunt is het begrijpelijk dat deze verschillende versies niet tegelijk op de markt gezet worden, maar voor de verzamelaar is dit natuurlijk een dure grap. Tenminste, dat hoeft niet want niet voor iedere verzamelaar is deze special edition een zogenaamde must have.
Ten eerste is de tweede bijgevoegde schijf een dvd dus als je geen dvd speler hebt (bestaan die mensen eigenlijk nog wel?) dan heb je niks aan deze versie. Ook moet je in principe in het bezit zijn van een home-cinema set aangezien het hoofdgerecht bestaat uit een dolby digital 5.1 versie van het al bestaande album. Mocht je niet in het bezit zijn van een 5.1 systeem dan hoeft de “vernieuwde” versie van “Snakes & Arrows” nog geen weggegooid geld zijn. Want naast de al eerder genoemde 5.1 mix is er namelijk ook een zeer lijvige documentaire (41 minuten!!) te vinden die een zeer open kijk geeft in het opnameproces van een Rush plaat. Alle facetten die aan bod komen tijdens het op nemen van een Rush plaat komen uitgebreid aan bod tijdens deze docu. Van de rol van producer Nick Raskulinecs, de teksten tot hoe de plaat is opgenomen. Het leuke aan de documentaire is dat het niet enkel gepraat is, maar dat er met grote regelmaat studiobeelden te zien zijn waarop de drie mannen hun partijen (tegelijk!) inspeelden. Het spelplezier spat er tijdens deze opnames vanaf en ik vrees dat dit vaak anders is met bands die al zo lang bij elkaar zijn. Verder kan je nog een (blijkbaar onontkoombare) fotogalerij, alle teksten van de cd en een dagboek geschreven door Neil Peart ten tijde van het opname proces van “Snakes & Arrows” vinden op de tweede schijf.
De grootste nadruk ligt uiteraard op de dolby digital 5.1 mix van de plaat. Sterker nog dit was blijkbaar niet genoeg voor de heren, want het geheel is ook nog opgenomen in zogenaamd high resolution audio. De productie van de stereo versie was al glashelder en dat is gelukkig niet veranderd. Het is geweldig om te horen hoe de instrumenten op zich nog beter in de mix staan als tijdens de twee boxen variant. De gedreven loopjes van basbeest Geddy Lee, het herkenbare en vertrouwde heldere gitaargeluid van Alex Lifeson en natuurlijk drummer in het kwadraat Neil Peart die alle pannen van het dak slaat. Het is moeilijk om deze geluidsensatie op papier het juiste gevoel mee te geven, maar ik kan iedereen beloven dat de aankoop van deze 5.1 mix geen miskoop zal opleveren.
Mocht je een liefhebber zijn van Rush, een dvd speler bezitten en de home-cinema set in de huiskamer hebben staan, dan staat niets je in de weg om deze twee disc special edition versie van Snakes & Arrows te gaan aanschaffen.
Sander Kok