S.O.T.E.

30 oktober 2015, Parktheater, Alphen a/d Rijn

Info
Website: www.sote.nl
Locatie
Parktheater, Alphen aan de Rijn
Peter H. Boer: basgitaar, pedalen, zang
Gerton Leijdekker: gitaar, synths, zang
Mark van der Werf: drums, percussie

Met medewerking van:
Mark Smit: zang
Sabine van der Loos: zang
Bas IJff: zang

The S.O.T.E. Symphony Orchestra
Set I: cd presentatie “Chosen”

Lucid Dream (6:22)
Heed The Call (4:53)
The One (11:13)
Sacrificial Lamb (6:08)
Heirs Of The Earth (5:28)
The Final Gain (7:02)
Perfect Strike (5:10)
Lament – Double Standards (9:03)
Heed The Call Revisited (5:58)
Sort The Mess (6:02)
Power And Glory (9:29)

Set II: S.O.T.E. plays RUSH

Gespeeld o.a.:

Subdivisions
Limelight
The Big Money
La Villa Strangiato
The Trees
Driven
Cygnus X-1 Book 1: The Voyage

In het parktheater is het op vrijdag 30 oktober 2015 gezellig druk, hoewel er altijd ruimte is voor meer bezoekers bij ‘onze’ concerten. De oproep van S.O.T.E. om toch vooral naar de presentatie van het nieuwst album “Chosen” te komen kijken en luisteren heeft gelukkig een redelijk aantal liefhebbers op de been gebracht. Deze mensen werden door S.O.T.E. ook allerminst teleurgesteld.

_MG_5350

Op het programma stond uiteraard de integrale uitvoering van het nieuwe album “Chosen”. Vooraf was ik erg benieuwd hoe dit zou uitpakken, aangezien de plaat het met een echt orkest, koor en gastzangers mag doen. Gelukkig kiest men voor de juiste (en niet de makkelijkste) weg door dit orkest en de originele zangers ook live op de planken te plaatsen. Kosten noch moeite zijn dus gespaard om van deze avond een succes te maken.

_MG_5252 _MG_5441 _MG_5496

En een succes werd het. Vanaf de eerste seconde overtuigt S.O.T.E. met een professionele presentatie en een zeer goed geluid. Alle instrumenten, inclusief de blazers en strijkers, komen perfect door. Men speelt stevig, maar met beleid en niet te hard (gelukkig). De zangers Bas IJff (Manipulator), Mark Smit (Hand Of God) en Sabine van der Loos (Hand Of God’s partner) presteren optimaal en vertolken de partijen die op de plaat zoveel indruk maken perfect. Gerton, Peter en nieuwkomer Mark van der Werf doen uiteraard zelf niet onder en zetten een geweldige performance neer. Het huiveringwekkende verhaal komt live ook echt tot leven en het publiek geniet met volle teugen. Extra pluim geef ik nog voor de tekst en uitleg van het concept. Door het gesproken woord te ondersteunen met tekst op de muur weten ook mensen die de plaat nog niet kennen precies waar het over gaat. Dit komt de beleving natuurlijk ten goede, want muziek en concept gaan hand in hand in een rockopera. Ik schat zo in dat alle aanwezigen een cd hebben aangeschaft want dit meesterwerkje mag gehoord worden.

_MG_5208 _MG_5243 _MG_5212

Set II is eigenlijk een bonus maar niet minder leuk. ‘S.O.T.E. plays RUSH’ liegt er natuurlijk niet om, en wie kunnen deze complexe partijen beter spelen dan de mannen van  S.O.T.E.? Vooraf kondigt Gerton al aan dat het vanaf dan minder geregisseerd is en ook voor de band even lekker spelen wordt. En dat is te merken. Het spelplezier spat ervan af, hoewel er ook aanmerkelijk meer foutjes in sluipen. Niet zo gek, want eens temeer valt op hoe geniaal de composities van RUSH toch zijn. Je moet van goede huizen komen dit perfect te kunnen spelen. S.O.T.E. komt in elk geval een heel eind en voor de liefhebbers van RUSH is het een feest van herkenning. Elke noot en zanglijn krijgt bijval, over kleine oneffenheden wordt niet moeilijk gedaan. Enige minpuntje dat ik moet noemen is dat Peter, hoewel als muzikant zeer bekwaam, als zanger echt wat tekort komt. Ondersteunende partijen gaan hem prima af, maar lead zang haalt het niveau wel wat omlaag. Maar dat weet hij zelf ook wel en geen van de aanwezigen heeft zich er echt aan gestoord. De vreugde was er zeker niet minder om.

Al met al een zeer geslaagde avond en ik hoop van harte, zowel voor hen die het gemist hebben als voor hen die het nogmaals willen beleven (ik schat zo in: iedereen) dat S.O.T.E. vaker de kans krijgt zich live te bewijzen!

_MG_5907

Verslag: Govert Krul
Fotografie: Ron Kraaijkamp

Send this to a friend