Saga

The Chapters Live

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: SPV
Website: http://sagaontour.moonfruit.com/
MySpace: http://www.myspace.com/sagaca
Tracklist
Cd 1:
Chapter 1: Images (5:03)
Chapter 2: Don't Be Late (6:33)
Chapter 3: It's Time (4:09)
Chapter 4: Will It Be You? (6:38)
Chapter 5: No Regrets (4:02)
Chapter 6: Tired World (6:40)
Chapter 7: Too Much To Loose (3:18)
Chapter 8: No Stranger (6:23)
Cd 2:
Chapter 9: Remember When (5:30)
Chapter 10: Not This Way (3:04)
Chapter 11: Ashes To Ashes (4:48)
Chapter 12: You Know I Know (4:17)
Chapter 13: Uncle Albert's Eyes (5:03)
Chapter 14: Streets Of Gold (4:11)
Chapter 15: We'll Meet Again (5:43)
Chapter 16: Worlds Apart (6:44)
Ian Crichton: gitaar
Jim Crichton: bas
Jim Gilmour: toetsen, zang, klarinet
Michael Sadler: zang
Christian Simpson: drums
10,000 Days (2007)
Worlds Apart Revisited (2007)
Trust (2006)
The Chapters Live (2005)
Network (2004)
Marathon (2003)
House Of Cards (2001)
Full Circle (1999)
Detours [live] (1998)
Pleasure & The Pain (1997)
Generation 13 (1995)
Steel Umbrellas (1994)
The Security Of Illusion (1993)
The Beginner's Guide To Throwing Shapes (1989)
Wildest Dreams (1987)
Behaviour (1985)
Heads Or Tales (1983)
In Transit [live] (1981)
Worlds Apart (1981)
Silent Knight (1980)
Images At Twilight (1979)
Saga (1978)

De zogenaamde ‘chapters’ zijn altijd belangrijk geweest voor Saga-fans. Op de eerste vier platen stonden – willekeurig – de eerste acht hoofdstukken van het sciencefictionverhaal dat bassist Jim Crichton bedacht.

Toen Saga eind jaren negentig zijn oude stijl terugvond, werden ook de ‘chapters’ weer van stal gehaald en hoofdstuk 9-16 waren geboren. Ook deze werden door elkaar gehusseld en verspreid over “Full Circle” (1999), “House of Cards” (2001) en “Marathon” (2003). Waren de eerste acht chapters reeds verworden tot klassiekers binnen het Saga-oeuvre, de nieuwe ontwikkelingen binnen het vernuftige verhaal moesten hun plekje nog vinden.

Met deze “The Chapters Live” komt een droom van vele Saga-fans tot vervulling: alle chapters achter elkaar, in de juiste volgorde deze keer. Nu kunnen de ware Saga-exegeten het intrigerende verhaal over buitenaardse wezens die Einstein als redding voor de mensheid opnieuw tot leven brengen, volledig uitputten.

Het meest opvallende is wel dat – in de juiste volgorde achter elkaar gezet – de zestien chapters een mooi afgerond muzikaal stuk opleveren. Zowel op de eerste als de tweede cd is de afwisseling tussen drukke, typische Saga-nummers en langzame, vaak door toetsenist Jim Gilmour gezongen tracks, mooi gevonden. Evenwel is de live-cd zelf niet echt geschikt als introductie voor nieuwe Saga-fans. In alle zestien gevallen is de studio-uitvoering te prefereren boven de live-uitvoering ervan. De opname is wat donker en soms wat rommelig qua uitvoering. Wel krijg je een uitstekend idee van wat een gemiddeld Saga-concert voorstelt en het publiek zingt met name op de eerste cd uit volle borst mee. Michael Sadler is zeer goed bij stem en Ian Crichton speelt gitaar als de beste.

De voornaamste aandacht gaan natuurlijk uit naar de tweede cd, waar de meest recente ‘chapters’ op verzameld zijn. Deze acht kunnen zich prima meten met het klassiek geworden eerste deel en mogen wat mij betreft vaker live opgevoerd worden. Het valt op hoe vernuftig een song als You Know I Know in elkaar steekt, met het afwisselende gitaargeluid van Crichton en de toetsenfratsen van Gilmour. Nu pas valt op dat tekstfragmenten van dat nummer ook weer opduiken in Uncle Abert’s Eyes, overigens een nummer dat als uitvoering boven de andere uitsteekt door het geweldige baswerk van Jim Crichton en de bezieling van de band als totaal. Ook nieuwe drummer Christian Simpson blijkt zich inmiddels prima op zijn plaats te voelen, alhoewel ik Negus nog steeds vreselijk mis. Streets Of Gold loopt heerlijk over in de meezinger en gedoodverfde concertafsluiter We’ll Meet Again. Leuk is ook dat het thema van de geweldige afsluiter Worlds Apart knap door beide cd’s verweven zit.

En wat kan gezegd worden van de eerste cd, de acht nummers die ikzelf al vele malen live heb horen en zien uitvoeren? Images komt er in een veel te korte uitvoering veel te bekaaid af, vind ik, maar met de absolute klassieker Don’t Be Late en het altijd frisse It’s Time gaat het dak er af! De spanning en de ‘drive’ die een onderschat nummer als Will It Be You? kent, zit ook in deze live-uitvoering. No Regrets is het welkome rustpunt met een uitstekend zingende Jim Gilmour. Hij speelt ook klarinet in dit nummer en ook dat doet hij beter dan ooit. Al met al is de eerste cd meer dan de tweede spekkie voor het Saga-bekkie, zij het dat ik ook deze kant van Saga beter en meer geïnspireerd heb gehoord.

Rommelig of niet, voor een Saga-fan is “The Chapters Live” dus wel degelijk leuk! De dubbel-cd is een feest van herkenning en een genot om naar te luisteren. Een beetje overbodig, maar wel erg lekker! Komt er nog een dvd?

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend