Sahara Dust

Cry For The Moon

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: eigen beheer
Website: http://www.epica.nl/
Tracklist
Cry For The Moon (6:43)
Illusive Consensus (5:06)
Yves Huts: bas
Mark Jansen: gitaar, grunts, screams
Coen Janssen: toetsen
Jeroen Simons: drums
Simone Simons: zang
Ad Sluijter: gitaar, grunts
Cry For The Moon - demo (2003)

 

Als er één stroming binnen het metalgenre aan populariteit heeft gewonnen in 2002, dan is het wel de gotische metal. Tegenwoordig spreekt men ook wel van atmosferische metal. Denk alleen maar eens aan het overweldigende succes van Within Temptation en After Forever. De eerste wist zelfs door te dringen tot de hoogste regionen van de vaderlandse hitparades met het aanstekelijke ‘ Ice Queen’. En de laatstgenoemde band had ook niet echt wat te klagen over de toenemende belangstelling.

Eén van de oprichters en componisten van After Forever was gitarist Mark Janssen. Het wekte dan ook grote verbazing (bij mij in elk geval wel!) toen, ergens begin 2002, bekend werd dat het muzikale huwelijk tussen beide in staat van ontbinding was. Over het hoe en waarom van deze breuk zijn de meningen verdeeld, maar dat is vaker zo wanneer muzikanten een groep, al dan niet vrijwillig, verlaten.

Hoe het ook zij, Janssen is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft samen met gitarist Ad Sluijter de band Sahara Dust opgericht. Zij werkten al eerder samen aan een project dus dit was eigenlijk wel een logische vervolgstap. Binnen korte tijd werden de overige drie muzikanten en een zangeres gevonden. En wat voor een zangeres! De zeventienjarige mezzosopraan Simone Simons klinkt als een nachtegaal en mag gerust een ontdekking genoemd worden.

Dit zestal presenteert en profileert zich met de, slechts twee tracks tellende, demo “Cry For The Moon”. In welke richting moeten we de stijl van Sahara Dust zoeken? Welnu, de muziek ligt duidelijk in het verlengde van After Forever, hetgeen niet echt een verrassing zal zijn. Wel probeert de band nieuwe elementen toe te voegen. Filmmuziek is één van de inspiratiebronnen, evenals klassieke muziek. In de slechts twaalf minuten die deze cd klokt krijg je als luisteraar een goed beeld van de bedoelingen van Sahara Dust. Liefhebbers van bands als natuurlijk Mark Jansen’s vorige band maar ook Nightwish en Therion kunnen alvast reikhalzend uitkijken naar het debuutalbum, dat waarschijnlijk in de tweede helft van 2003 zal verschijnen.

Joost Boley

Send this to a friend