Salmon

Decade Reference

Info
Uitgekomen in: 2001
Label: eigen beheer
Website: -
Tracklist
Prologue (2:02)
Avoid (9:50)
Trespassing (4;36)
Dancing Bird (4:54)
Inconceivable (1:03)
A Second Life With Heart And Soul (21:42)
Houses On The Voorde Banks (6:39)
Shazz (6:02)
The Observer (11:40)
Jan Jaap Langereis: zang, toetsen
Gerrit Hoogebeen: gitaar, achtergrondzang
Sven de Haan: basgitaar, baspedalen, achtergrondzang
Robbert Schuster: drums
When The Dust Settles (2004)
Decade Reference (2001)

 Bij de naam Salmon zal er bij de meeste mensen geen bel gaan rinkelen, dus eerst maar eens een kennismaking met dit Nederlandse viertal. Salmon werd in 1997 opgericht door zanger en toetsenist Jan Jaap Langereis en bassist Sven de Haan. Deze twee kende elkaar al via de symfo coverband waarin ze beide speelde. De band werd gecompleteerd met gitarist Gerrit Hoogebeen en drummer Robbert Schuster.
Het album Decade Reference geeft, volgens de band, een mooi overzicht van de muzikale ideeën die de bandleden de afgelopen 2 jaar hebben samengesmeed.
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, zelden werd ik zo overdonderd door een debuut album als bij Decade Reference! De variatie op dit schijfje, de vele wisselingen in de nummers en een paar muzikanten die hun instrument perfect verstaan zijn de ingrediënten voor een dik uur symfonisch luistergenot.

Na het ontspannende Prologue is het tijd voor het eerst hoogtepunt Avoid. Na een heerlijk sfeervol intro met toetsen en gitaar, doet zanger Jan Jaap Langereis zijn intrede. Zijn warme en sfeervolle stemgeluid bevalt mij direct. Meteen wordt duidelijk dat Salmon perfect in staat is om vele wendingen en tempowisselingen in de muziek te verwerken zonder dat het ook maar één keer stoort. In het begin van Avoid zijn het de toetsen en het prachtige gitaarwerk die een rol opeisen, later gevolgd door de warme en jazzy basklanken van Sven de Haan. Gerrit Hoogenbeen weet steeds weer totaal verschillende klanken uit zijn gitaar te halen en is daardoor mede verantwoordelijk voor de veelzijdigheid op dit album. Dan klinkt hij weer fel en stevig en dan weer speels en frivool. Zijn spel doet mij soms denken aan dat van Andy Latimer (Camel).

Op Dancing Bird wordt zanger Jan Jaap Langereis bijgestaan door Marina Knip. De meerstemmige delen op deze ballad zijn zo mooi, dat kippenvel niet meer te onderdrukken valt. De twee worden begeleid op de akoestische gitaar en schitterend pianospel dat regelmatig prachtig aanzwelt waardoor het nummer soms theatraal aandoet.

Het langste nummer op dit album is het ruim 21 minuten durende A Second Live With Heart And Soul. Het nummer is onderverdeeld is 6 stukken: a) Overture, b) Heart: The Seat Of The Soul, c) The Human Machine, d) The Mechanic, e) Faith; Ethics And Respect en f) The Perspective. Het nummer bevat alles wat je in een symfonisch nummer zou willen aantreffen: afwisselend gitaarwerk, toetsenwerk vol variatie, een mooie baspartij en warme zang. De zang van Jan Jaap Langereis doet me soms denken aan die van Martijn Paasschens (Triangle). Ook Sven de Haan en Gerrit Hoogebeen beschikken over een prima stem, wat duidelijk blijkt uit de meerstemmige passages in dit nummer.

De basgitaar speelt een belangrijke rol in de muziek van Salmon. Hier wordt de basgitaar niet alleen als begeleidingsinstrument gebruikt, maar eist hij regelmatig een rol voor zichzelf op, geen zware basriffs, maar prachtige warme klanken haalt De Haan uit zijn instrument. Het middenstuk in Houses On The Voorde Bank is daar een mooi voorbeeld van. De meerstemmige zangdelen in dit nummer zijn wederom bloedmooi en zorgen dat ook dit nummer een unieke warme sfeer meekrijgt.

Een Salmon is een vis die tegen de stroom inzwemt om zijn broedplaats te bereiken. Een perfect gekozen naam voor deze band, die graag muziek willen maken die puur moet zijn en wars van commerciële en muzikale concessies en dus tegen de gangbare muziekstroom inzwemt.

Decade Reference is echt een lust voor het oor, het is een bijzonder compleet album dat al maar beter wordt naarmate je hem vaker hoort. We hebben hier te maken met een bijzonder muzikaal gezelschap. Zowel de muziek als de teksten zijn door Salmon geschreven, verder zijn ze zelf verantwoordelijk voor de uitstekende productie en het mooie artwork. Nederland heeft er een nieuwe symfoband bij, waar ze trots op mogen zijn. Moet ik nog zeggen dat dit een aanrader is?

Maarten Goossensen

Send this to a friend