Coulson, Sam

Electric Classical

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Japan Castle
Website: http://www.samcoulson.com/uk/
Tracklist
Ave Maria (2:42)
BWV 1007 Prelude (2:33)
OP. 35 No. 22 (1:54)
Recuerdos De La Alhambra (3:08)
Vals Venezolano No. 2 (1:48)
OP. 6 No. 11 (4:39)
Moonlight Sonata Blues (3:03)
BWV Anh 114 (1:06)
OP. 35 No. 17 (1:21)
Romance (1:47)
Sam Coulson: gitaar
Electric Classical (2015)

Bent u op zoek naar een cd voor bij het kerstdiner en wilt u wel eens iets anders dan Wham of Chris Rea? Let dan even op.

Sinds het vertrek van Steve Howe in 2013 is Sam Coulson de gitarist van Asia. Zodoende heeft hij al diverse live-optredens meegemaakt en was hij te horen op het laatste album “Gravitas”. Op “Gravitas” liet deze jonge hond geen verkeerde dingen horen trouwens. Sinds 2007 is Coulson op You Tube te vinden, waar hij zijn kunnen op de elektrische gitaar met verve demonstreert. Waarschijnlijk was het hier dat hij door meestergitarist Paul Gilbert werd opgemerkt, wat uiteindelijk tot zijn toetreden tot Asia heeft geleid.

Mocht u na deze introductie de moeite nemen om de You Tube pagina van Sam Coulson te bezoeken, laat u dan niet misleiden door zijn soms flitsende spel wat daar te zien en te horen is. Deze cd laat namelijk een totaal andere kant van zijn spel zien. Dit album bevat namelijk interpretaties op de elektrische gitaar van beroemde klassieke werken. Zo komen hier bewerkingen voorbij van composities van onder andere Bach, Beethoven en Sor. Deze laatste heb ik even opgezocht en dit blijkt een virtuoze Spaanse componist te zijn van met name gitaarmuziek; ongetwijfeld een grote inspiratiebron voor Coulson.

Ik vermoed dat Coulson met het uitbrengen van zijn eerste soloalbum een andere kant van zijn spel wil laten horen, maar aan mij gaat het allemaal nogal kabbelend voorbij. Bij Asia en op zijn You Tube kanaal hebben we kunnen zien waartoe deze jongen in staat is en dat is het wel jammer dat hij op de proppen komt met een album wat ook als achtergrondmuziek in een warenhuis kan dienen. Om dit te illustreren: mijn ouders vroegen of zij de cd mochten hebben als ik hem niet zou draaien en ik heb mijn liefde voor prog niet van hen geërfd.

Het album komt in de goede tijd van het jaar uit, want zo gezegd, het kan prima tijdens de kerstdagen als achtergrondmuziek dienen. Ook zal menig gitarist hier de meerwaarde ongetwijfeld van inzien, maar ik hoor hem waarschijnlijk nog eens per jaar bij mijn ouders tijdens het kerstdiner.

Ralph Uffing

Koop bij bol.com

Send this to a friend