Sanguine Hum

Live In America

Info
Uitgekomen in: 2014

Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk

Label: Troopers For Sound

Website: http://sanguinehum.bandcamp.com/

Luisteren kan je hier: http://sanguinehum.bandcamp.com/
Tracklist
DVD

The Trial (5:29)

Cat Factory (3:36)

The Ladder (3:40)

Before We Bow Down (4:27)

Earth Song With One Sugar (6:32)

Son Of Cheese (5:17)

Nothing Between Us (5:51)

Derision (6:12)

Double Egg (4:13)

Son Of Bassoon (2:59)

Diving Bell (5:20)

Coast Of Nebraska (6:34)

Cd

idem
Joff Winks: zang, gitaar

Matt Baber: toetsen

Andrew Booker: drums

Brad Waissman: basgitaar

Het jaarlijkse Rosfest-festival in het Majestic Theater in Gettysburg is het decor voor gedenkwaardige live-registraties geweest. Met “Live In America” schaart de  Britse progband Sanguine Hum zich in het illustere rijtje van onder andere Erik Norlander, Moon Safari en Karmakanic. De opnamen voor deze uitgave dateren uit 2012 en waren toen als digitale download verkrijgbaar. Om hun nieuwe cd “Now We Have Light” te kunnen bekostigen, zijn de opnamen nu als dvd/cd uitgebracht.

Het geregistreerde optreden vond enkele maanden voor de opnamen van “The Weight Of The World” plaats. Misschien is dat de reden dat het materiaal van dat album schittert door afwezigheid in de setlijst. Het uitgevoerde repertoire is een mix van nummers uit de tijd dat Winks en Baber nog samen in de Joff Winks Band en Antique Seeking Nuns speelden en materiaal van “Division Bell”. Daarnaast maken we kennis met één nieuw nummer, Derision, dat op het nieuw uit te brengen studioalbum zal verschijnen.

De dvd biedt het complete optreden, een hotelkamer-repetitie (had ook achterwege mogen blijven) en een interview in audio, waarin niets schokkends wordt onthuld.

Het optreden, het tweede van drummer Andrew Booker, toont een goed ingespeelde band waar het vakmanschap van afdruipt; rustige Canterbury jazzrock met hier en daar wat invloeden van Porcupine Tree, misschien een beetje King Crimson?

Sanguine Hum hinkt hier eigenlijk op twee gedachten. Ze spelen ruim de helft van “Division Bell”, dat een zwaar gitaargeoriënteerd album was, met het geluid van “The Weight Of The World”, dat veel opener was. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de muziek, maar verliest het tegelijkertijd erg veel van zijn energie. Dat is ook het probleem dat ik met deze dvd heb: er gebeurt zo weinig!

Daarbij moet me van het hart dat het vaak krassende geluid van de gitaar in deze relaxte jazzrock niet echt op zijn plaats is.

Wanneer je liefhebber bent van dit soort muziek, kan ik me voorstellen dat je je vergaapt aan het gemak en relaxedheid waarmee deze complexe muziek wordt uitgevoerd, maar je wilt uiteindelijk toch ook wel beleving en energie zien en horen, en die mis ik van het begin tot het einde.

Wanneer je de cd van dit optreden beluistert, wordt dit nogmaals pijnlijk onderstreept.

Math Lemmen

Send this to a friend