Sanguine Hum

The Weight Of The World

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: http://www.esotericrecordings.com
Website: http://troopersforsound.com/artists/
Luisteren kan je hier: http://soundcloud.com/troopers-for-sound
Tracklist
From The Ground Up (5:34)
System For Solution (8:01)
In Code (4:34)
Cognoscenti (3:56)
Day Of Release (5:50)
Phosphor (3:04)
The Weight Of The World (14:51)
Joff Winks: zang, gitaren, programmering samples
Matt Baber: toetsen, programmering elektronische percussie
Andrew Booker: drums
Brad Waissman: basgitaar
The Weight Of The World (2013)
Diving Bell (2012)

Met hun tweede fysieke album, “The Weight Of The World”, heeft de Engelse band Sanguine Hum gekozen voor een duidelijke koerswijziging ten opzichte van hun eersteling “Diving Bell”. Het eerste album werd gekenmerkt door een energiek, gitaar-georiënteerd geluid met invloeden van onder andere Porcupine Tree, Radiohead en King Crimson.

Op dit tweede album heeft men gekozen voor een glashelder geluid, met veel aandacht voor technisch verzorgd instrumentaal spel. De invloeden van Radiohead en King Crimson zijn voor een groot deel ingewisseld voor Canterbury invloeden en de Minimal Music van Steve Reich, die je vooral terug hoort in de vele loopjes van toetsen en gitaar.

Winks, Baber en Waissman hebben, met Oxford als thuishaven, de afgelopen tien jaar onafgebroken samengewerkt in diverse projecten. Andrew Booker is nieuw in deze line up en heeft de plek achter de drums overgenomen van Paul Mallyon.

Op “The Weight Of The World” loodsen de heren van Sanguine Hum ons door actuele thema’s, zoals lotsbestemming, organisatie van de maatschappij en stedelijke onrust. Of we het gewicht van deze wereld zullen ervaren in de grote wereldvraagstukken of juist in het persoonlijke, laten ze aan ons luisteraars zelf over.

Het album opent heel mooi en sfeervol met subtiel gitaarspel en ingetogen zang. Na ruim een minuut gaan de remmen los en wat dan meteen opvalt is het onnatuurlijke, ingeblikte geluid van de vervormde gitaar. De vrij hoge stem van Joff Winks klinkt in de rustige passages zeer aangenaam. In de heftigere passages moet hij echter meer kracht zetten waardoor zijn stem geknepen gaat klinken. Dat gaat, naarmate het album vordert, enigszins irriteren.

De afzonderlijke partijen zijn allemaal zeer kunstig met elkaar verweven. Zo kunstig dat je na verloop van tijd het idee krijgt dat alles op de tekentafel is bedacht. Dat geeft de muziek, en ook de zanglijnen een vernuftig, maar tevens een steriel karakter. Daardoor blijven de nummers onvoldoende boeien en grijpt de muziek je niet echt bij de strot.Na enkele draaibeurten raakte ik wél gefascineerd door het vernuft waarmee bas, drums, gitaar en toetsen onder en tegenover elkaar zijn gezet. Vooral het gemak waarmee Andrew Booker het geheel op een inventieve wijze van drums voorziet, dwingt bewondering af. Interessant is ook het gebruik van het geluid van melodische percussie, zoals vibrafoon en marimba, door toetsenist Matt Baber. Dat geeft de muziek iets lichtvoetigs en zelfs een vleugje Zappa.

Liefhebbers van bijna mathematisch gecomponeerde progrock, gecombineerd met niet alledaagse zanglijnen, zullen tijdens het beluisteren van dit album zeer zeker aan hun trekken komen. Wanneer je echter ook nog op zoek bent naar beleving en emotie in muziek, kan ik me voorstellen dat je deze beker niet helemaal leeg zal drinken. De muziek op “The Weight Of The World” sterft als het ware in al zijn vernuft.

Math Lemmen

Koop bij bol.com

Send this to a friend