Sanguine Hum

What We Ask Is Where We Begin

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Esoteric Antenna
Website: https://www.facebook.com/SanguineHum/
Luisteren kan je hier: https://sanguinehum.bandcamp.com/
Tracklist
CD 1: Songs For Days
Bookend (0:49)
Revisited Song (4:01)
Before We Bow Down (4:44)
Cast Adrift (3:17)
Juniper (5:48)
Interlude One (1:41)
Little Machines (4:12)
Milo (5:18)
It Grows In Me Garden (2:44)
Interlude Two (1:16)
Someone Else's Words (3:53)
Hedonic treadmill (4:06)
Ace Train (7:43)
Revisited Song Revisited (2:39)
Morning Sun (13:04)

CD 2: Where We Begin
New Streets [2015 Mix] (4:18)
Share My Blues [2015 Mix] (4:12)
Nothing Left To Prove [2015 Mix] (4:53)
Apple Pie (2:41)
Cartoon Friends (3:57)
Bastard Stretch (3:51)
Double (5:19)
Dressed up in Rags (4:48)
Quartet (3:29)
To Them Only (4:35)
Here at the Western World (3:50)
Perc Tune (There's No Hum) (4:42)
Melted Cheese (3:00)
Revisited Song Revisited (Again) (2:54)
Morning Sun [Basic Take] (4:45)
Bookends [Solo Piano version] (4:34)
Matt Baber: toetsen, percussie, drums, geluidseffecten
Paul Mallyon: drums, percussie, achtergrondzang
Brad Waissman: basgitaar, contrabas, achtergrondzang
Joff Winks: zang, gitaren, percussie, toetsen, geluidseffecten
What We Ask Is Where We Begin (2016)
Now We Have Light (2015)
Live In America (DVD) (2014)
The Weight Of The World (2013)
Diving Bell (2012)

Joff Winks en Matt Baber, de drijvende krachten achter het Britse Sanguine Hum, zijn ware perfectionisten als het gaat om opnemen van muziek. Dat perfectionisme heeft echter ook een keerzijde. Na de opnamen van “Now We Have Light” waren de heren artistiek volkomen uitgeput. Terwijl het materiaal voor het volgende album “Now We Have Power” al klaar lag, werd aldus besloten om een adempauze in te lassen. Om deze adempauze op te vullen werd een ‘oud’ project van stal gehaald.

In de tijd dat Winks en Baber nog in de Antique Seeking Nuns hun muzikale geluk beproefden hadden ze voor een nieuw project al een compleet album, “Songs For Days” opgenomen. Men stond op het punt het boek van Antique Seeking Nuns te sluiten en met de nieuwe band een platencontract in de wacht te slepen. De platenmaatschappij wilde een bandnaam en dat werd dan maar snel, tot ieders ontevredenheid, The Joff Winks Band. Wie schetst de verbazing en teleurstelling van de bandleden toen de platenmaatschappij vervolgens het album afkeurde en zonder enige promotie op I-tunes zette?

Het album “Songs For Days” uit 2006 vormt het eerste schijfje van deze release en het tweede schijfje wordt gevuld met geremixte singles en nooit uitgebrachte opnames uit de periode van 2003 tot en met 2007. Dat houdt ook in dat de drums worden bespeeld door Paul Mallyon en niet door de huidige drummer, Andrew Booker.
In het cd-boekje wordt, naast een korte toelichting op elke track, uitgebreid ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van deze release en daaruit blijkt dat de eerste Sanguine Hum albums verkrampte pogingen van Winks en Baber zijn geweest om tegemoet te komen aan de wensen van de platenmaatschappij. Op “Now We Have Light” heeft Sanguine Hum uiteindelijk zijn eigen muzikale identiteit gevonden.
Het is dan ook verbluffend om te horen dat de stijl en het geluid op “Songs For Days” naadloos aansluiten bij het materiaal op zijn voorganger, terwijl “Songs For Days” eigenlijk de voorganger van zijn voorganger is. Snapt u het nog?

Op dit album vinden we dezelfde relaxte, sfeervolle, jazzy liedjes als op “Now We Have Light”, afgewisseld met een aantal soundscapes en af en toe een snoeiharde uitspatting zoals in Milo en het heerlijke Someone Else’s Words. Nergens kun je de band betrappen op een hoogdravende of dominante solo. Alle instrumenten staan in dienst van de songs die hoofdzakelijk over jeugdherinneringen en het volwassen worden gaan.
Bij de ‘rustige’ nummers zijn Before We Bow Down en Juniper met zijn schitterende ritmesectie, echte parels. It Grows In Me Garden heeft een meer experimenteel karakter en het ruim dertien minuten klokkende Morning Sun is eigenlijk een liedje van vier minuten dat na een kort vocaal intermezzo wordt uitgeluid met een Floydiaanse soundscape van ongeveer acht minuten.

Het materiaal op het tweede schijfje wordt gekenmerkt door een iets mindere geluidskwaliteit, maar dat mag de muzikale pret niet drukken. Dit zijn stuk voor stuk schitterende liedjes of instrumentaaltjes waarbij de jazzy benadering een beduidend mindere rol speelt. Uitzondering op deze regel vormt een fraaie uitvoering van Steely Dan’s Here At The Western World.
De laatste vijf tracks zijn louter instrumentaal, waarvan Melted Cheese het meest in positieve zin opvalt vanwege zijn King Crimson invloeden.

Naar aanleiding van “Now We Have Light” heeft ondergetekende Sanguine Hum een plek in het linker rijtje van de prog-eredivisie toebedeeld met zicht op de play-offs voor de Champions League. Verrassenderwijs heeft de band nu zelf een time-out ingelast en biedt de fans een mooi overbruggingspakket. We zijn wel erg benieuwd naar het vervolg na de winterstop.

Math Lemmen

Koop bij bol.com

Send this to a friend