Satellite

Evening Dreams

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Polen
Label: Metal Mind
Website: http://www.satelliteprog.com/
MySpace: http://www.myspace.com/satellitepoland
Tracklist
Intro / Never Never
Evening Games
Fight
Evening Wind
Beautiful World
Evening Overture
Children
A Street Between Sunrise And Sunset
Evening Games

Extra's:  
· Love Is Around You (videoclip)
· Satellite Offstage (documentaire)
· Bonus Audio Tracks:
On The Run
Now
Rush
Why
· Interviews met alle bandleden
· Biografie
· Discografie
· Foto gallerij
· Desktop foto's
· Weblinks
Robert Amirian: zang, basgitaar
Sarhan Kubeisi: gitaar, drums
Krzysiek Palczewski: toetsen
Wojtek Szadkowski: drums
Into The Night (2007)
Evening Dreams dvd (2006)
Evening Games (2005)
A Street Between Sunrise And Sunset (2003)

 

Ook Satellite gaat helemaal met de tijd mee en komt op de proppen met een dvd. Het Poolse platenlabel Metal Mind begint een echte dvd fabriek te worden. Heel veel bands weten het label te vinden voor een dvd en vice versa. Allemaal worden ze voor dezelfde lagen kosten gemaakt en worden ze allemaal in hetzelfde theater opgenomen: Teatr Slaski Im. St. Wyspianskiego in Katowice.

Dit gaat steeds meer op massaproductie lijken en het wordt als band steeds moeilijker om je nog van de Metal Mind massa te onderscheiden. De cameravoering, de interviews, de extra’s ze zijn overal hetzelfde. Ik heb er nu al heel wat bekeken en besproken en mij gaat deze manier van massaproductie al aardig tegen staan.

Maar goed, elke dvd release verdient een eerlijke bespreking en dus ook de dvd van Satellite. Deze Poolse trots timmert al een tijdje lekker aan de weg en een dvd kon natuurlijk niet ontbreken. Het podium is goed gevuld doordat er twee drumstellen op staan. Ook gitarist Sarhan Kubeisi kan namelijk een aardig potje drummen. De tracklist is een keurige dwarsdoorsnede van de enige twee Satellite albums “A Street Between Sunrise And Sunset” en “Evening Games”.

De nummers worden solide gespeeld, maar op enig spelplezier valt niet één bandlid te betrappen. Ze staan behoorlijk mat en statisch hun ding te doen en dat werkt nu niet bepaald aanstekend. De nummers worden ook tot in de perfectie gespeeld zoals ze op cd staan. Hier en daar iets anders had deze dvd geen slecht gedaan. Robert Amirian heeft op de cd een heerlijke stem, maar live ontbreekt het hem aan kracht en finesse. Je moet er eens op letten hoe vaak hij er naast zit, de tel zal je snel kwijtraken. Als hij krachtig moet aanzetten, lukt het hem vaak nét niet en als hij gevoelig moet overkomen klinkt het vaak nét niet zuiver genoeg. Als kijker is het ook vrij storend dat hij alleen maar stilstaat met zijn ogen dicht. Zijn basspel is echter prima in orde.

Ook het gitaarwerk van Kubeisi is geweldig. Telkens weer overtuigt hij met zijn hyper melodieuze solo’s. Ook Wojtek Szadkowski, het brein achter de band, is een prima drummer, maar als je goed oplet dan gaat opvallen hoe vaak hij de boel letterlijk helemaal dicht timmert. Hij speelt vaak een aaneenschakeling van fills en dat gaat na verloop van tijd storen. Soms is het echter ook wel spectaculair. Zo is één van de hoogtepunten van de dvd het nummer Beautiful World met daarin spetterend drumwerk van Wojtek Szadkowski en Sarhan Kubeisi samen.

Video
Het camerawerk is op zich in orde, maar er wordt af en toe te veel geswitched tussen de diversen camera’s. Ook wordt teveel de camera aan de achterzijde van het podium gebruikt en feitelijk zijn die beelden niet al te interessant. Ook gebeurt het regelmatig dat bij de solo een andere muzikant dan die de solo speelt in beeld komt. Persoonlijk vind ik dat storend.

Audio
Ik heb geen Surround geluid, dus daar kan ik kort over blijven. Over de tv klinkt het allemaal prima, dus het stereogeluidsspoor (2.0 Stereo) is prima in orde.

Extra’s
De extra’s zijn standaard en aan de magere kant. Het interview geeft je als liefhebber vrij weinig informatie en ook de documentaire is niet erg bijzonder. De videoclips zijn leuk om eens te kijken, maar hoe vaak zal je die echt opzetten?

Al met al een teleurstellende release. Deze dvd zal de echte Satellite fan waarschijnlijk wel genoeg bieden, maar ben je dat niet dan zou hij je al vrij snel kunnen gaan tegenstaan. De kwaliteit van sommige muzikanten schiet te kort en het spelplezier, dat een hoop zou goed kunnen maken, ontbreekt volledig. Je kan dan beter de dvd van landgenoten Quidam aanschaffen, die overtreft deze op werkelijk alle fronten.

Maarten Goossensen

Send this to a friend