Scale The Summit

Monument

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: eigen beheer
MySpace: http://www.myspace.com/scalethesummit
Tracklist
Shaping The Clouds (4:56)
Wolves (4:49)
Crossing The Ocean (5:03)
Omni (5:13)
Rode In On Horseback (3:18)
Roof Of The World (5:02)
Penguins In Flight (3:11)
Holding Thunder (6:46)
Chris Letchford: gitaar
Travis Levrier: gitaar
Jordan Eberhardt: basgitaar
Pat Skeffington: drums
Monument (2007)

Het kan dus wel!

Duizenden bands over de hele wereld proberen zich in het digitale tijdperk een weg te banen naar potentiële afnemers van hun product. In heel veel gevallen resulteert dit in baggerdemo’s die de weg naar de top op voorhand blokkeren. Zo niet in het geval van Scale The Summit!

Deze band heeft in 2007 haar eerste zelf gefinancierde cd uitgebracht waarbij men voor de productie en mix hulp heeft ingeroepen van de tot op heden (voor mij) onbekende Jason Rufuss Sewell van ‘Nebulost Productions‘. Mede voorzien van prachtig artwork valt bij deze cd alles direct op z’n plaats en kunnen we spreken van een werkelijk schitterend eindproduct.

Scale The Summit heeft zich de afgelopen jaren bekwaamd in het progmetal genre gecombineerd met fusion-rock en besloten dat het gebruik van een zanger(es) overbodig is om de boodschap over te brengen. Nu moet ik bekennen dat ik geen liefhebber ben volledig instrumentale albums en om die reden dus met enige terughoudendheid naar “Monument” begon te luisteren. Hoewel de instrumentaaltjes van bijvoorbeeld Rush juweeltjes van songs zijn, vallen dergelijke songs mij toch het minst op tussen nummers voorzien van een vocale bijdrage.

In dit geval kunnen we gerust spreken van een ware openbaring aangezien de acht composities hier overlopen van energie, power en lekkere originele riffs. De drums refereren aan het gevoel van een jonge hond die wordt losgelaten op het strand van Scheveningen na enkele weken opsluiting in een tuinhuisje. Nergens doemt het spook van verveling of herhaling op en, heel bizar: ik mis de zang niet!

De band is duidelijk beïnvloed door Liquid Tension Experiment, Rush, John Petrucci en Planet-X. De bewondering voor deze grootheden wordt niet onder stoelen of banken gestoken maar draagt hier alleen maar bij aan de feestvreugde. Een groot compliment moet worden gemaakt aan de productie en het geluid. Alle instrumenten zijn perfect hoorbaar en ondanks veelvuldige complexiteit is nergens sprake van een brei. Drums en bas klinken zoals ze horen te doen en zijn voor de verandering eens niet ‘moddervet’ maar gewoon zichzelf; werkelijk een verademing!

Anno 2008 heeft Scale The Summit uiteraard een platendeal op zak bij Prosthetic Records en werkt men gestaag aan de opvolger van “Monument”. Ik hoop van harte dat de band zijn karakter zal behouden en dat een groter budget niet betekent dat de ruwe randjes van dit debuut ontbreken op de opvolger. In zijn huidige vorm zal voor de band weliswaar geen groot commercieel succes zijn weggelegd maar wel maximale waardering van iedere liefhebber van progmetal. En waar draait het nu allemaal echt om in het leven…? Precies!

Govert Krul

Send this to a friend