Scardust

Sands Of Time

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Israël
Luisteren kan je hier: https://scardust.bandcamp.com/album/sands-of-time-2017
Website artiest: www.scardust.co
Tracklist
Sands of Time: Overture (4:37)
Sands of Time: Eyes of Agony (3:26)
Sands of Time: Dials (8:08)
Sands of Time: Hourglass (5:43)
Sands of Time: Sands of Time (5:41)
Arrowhead (5:07)
Out of Strong Came Sweetness (5:32)
Queen of Insanity (4:39)
Blades (4:24)
Gift Divine (6:27)
Noa Grunman: zang
Yoav Weinberg: drums
Yadin Moyal: gitaar
Yanai Avnet: basgitaar
Alex Nicolai: toetsen

Met medewerking van:
Kobi Farhi: zang op Out of Strong Came Sweetness
Jake E: Berg: zang op Blades.
Yotam 'Defiler' Avni: zang op Queen of Insanity
Sands of Time(2017)
Shadow (2015)

Overdaad schaadt niet altijd. Zo mag een mens soms best eens twee koekjes in plaats van één koekje bij de koffie nemen. Muzikale overdaad bestaat ook. In dat geval gaat het om grote arrangementen, met uiteenlopende instrumenten die bedoelt zijn om halfslachtige composities te verbloemen. Sommige bands weten daarentegen wel met een groot geluid gave muziek te creëren.

“Sands Of Time” is het debuutalbum van deze Israëlische symfonische metalband. Al is het verre van de eerste kik die Scardust geeft. Op de ep “Shadow” liet de band namelijk al horen dat men in staat is om met behulp van een koor overtuigend epische composities te maken. Op deze plaat lassen ze tevens een orkest in. Dit doet de muziek zo waar nog indrukwekkender klinken. Dat de arrangementen niet vervallen in instrumentale kwistigheid kan deels worden toegeschreven aan zangeres Noa Gruman. Zij geeft de muziek veel diepgang. Zonder al te veel moeite schakelt ze tussen hoge, engelachtige zang en lage, duivelse grunts. De overtuigende doodsschreeuw op Eyes Of Agony bewijst alleen al de waarde van haar zangpartijen. Door de sterke vrouwelijke zang en bombastische orkestrale metal doet deze band dikwijls aan Epica of Nightwish denken. Scardust voegt daaraan bovendien een soort feeërieke ondertoon toe, die Valensia in herinnering brengt. Ook de heren van Scardust zetten hun beste voet voor. Zo is het erg prettig dat ze af en toe wat tegendraadse melodieën toevoegen. Dit creëert een bepaald reliëf dat de muziek interessanter maakt.

De band zet gelijk een goede eerste indruk neer met de ijzersterke nummers aan het begin van het album: een epiek die is onderverdeeld in vijf stukken. Deze composities vloeien erg natuurlijk in elkaar over. Ze klinken nochtans ook goed buiten de albumcontext. Neem bijvoorbeeld Dials. Deze compositie begint met heerlijke koorzang, al wordt het nummer via een warme pianomelodie snel weer wat heftiger. De band vestigt bovendien een aanstekelijke hoofdmelodie. Overture is eveneens erg overtuigend. Deze compositie neemt rustig de tijd om het album, alsook de Sands of Time-suite, te introduceren. Een welhaast Dream Theater’achtig metalstuk, waar de uitstekende instrumentbeheersing opvalt. Hierbij zijn de geplukte vioolpartijen zelfs bijzonder memorabel. Enkele van de losse nummers, op de tweede helft van deze plaat, overtuigen ook. Zo is Gift Divine een ronduit spookachtige compositie waar effectief gebruik wordt gemaakt van een kinderkoor. Griezelige tonen die de haren op de armen doen rijzen.

Het album bevat vervolgens nog enkele gastvocalen van Kobi Fahri van Orphaned Land, Jake E Berg van Amaranthe en Yotam ‘Defiler ‘Avni van Abed. Helaas is het nou net één van deze samenwerkingen die niet goed uit de verf komt. De stemmen van Jake E Berg en Noa Grunman staan haaks op elkaar. Blades is hierdoor het dieptepunt van deze plaat. De andere twee collaboraties zijn vermakelijk, maar niet zo goed als de nummers waar de band zelf zijn boontjes dopt. Tevens valt op dat de tweede helft slechter de aandacht vasthoudt dan de suite op het begin van het album. Ondanks deze twee minpunten is deze plaat, over het geheel genomen, erg doeltreffend en vermakelijk.

Scardust levert kortom met “Sands Of Time” een erg sterk debuut af. De band maakt prachtige symfonische, welhaast feeërieke metal met aanstekelijke gitaarriffs. Deze Israëliërs vallen bovendien op door de sterke composities vol met grote arrangementen. Dit album is een aanrader voor liefhebbers van symfonische metal in de trant van Epica en Nightwish!

Luke Peerdeman

Send this to a friend