Akoestische cd’s of optredens van dien aard, zijn in de meeste gevallen intrigerend als je de (in de regel elektronische) muziek al wat langer kent. In de meeste gevallen zijn dat cd’s waarop de alom bekende bands hun grootste hits op akoestische wijze laten horen om de muziek een andere dimensie mee te geven, of minder chique; er nogmaals geld aan te verdienen. Meestal zijn dit soort ‘unplugged’ cd’s pareltjes die de muziek van de betreffende band versterken en ook emotie los maken bij de fan van de band, omdat ze de elektronische versie van de muziek al eerder grijs hebben gedraaid.
De oprichters van de band Scarlet Stories doen het juist andersom. Bram te Kamp en Lissete van den Berg kiezen er voor om na al eerder een akoestische demo van vier tracks uitgebracht te hebben, nu met een nieuwe akoestische demo van zeven tracks te komen. Ook deze ep is in eigen beheer uitgebracht en bestaat uit niet meer dan zang en gitaar met hier en daar wat percussie. Het duo studeert aan de Rock Academie in Tilburg, waar het duo elkaar ontmoet heeft en waar ze elkaar zowel op muzikaal als op relationeel gebied gevonden hebben. Het tweetal voelt zich muzikaal aangetrokken tot bands als Opeth, Dream Theater, Agua d’Annique, Björk, Anathema en Alanis Morissette. Inmiddels is er een band rondom het duo geformeerd, waarmee de songs op deze akoestische demo ook op elektronische manier worden ingevuld, in de toekomst wordt opgetreden en waarvoor nieuwe muziek wordt geschreven.
Het oeuvre van Scarlet Stories komt tot stand nadat zangeres Lisette een verhaal met de daarbij behorende teksten heeft geschreven, waarbij de gewenste sfeer van het nummer al snel vorm heeft gekregen. De teksten zijn erg belangrijk in de muziek van het duo en zijn veelal een mix van feiten en fantasie. Ze gaan over haat en liefde, kinderprostitutie, oorlog en de vernietiging van de natuur. Zo gaat het openingsnummer Beauty Killed The Beast over kinderprostitutie. Hoewel gitarist Bram te Kamp redelijk luchtig de akkoorden op zijn gitaar speelt, is de tekst des te indringender. Het beschrijft hoe een jong meisje seks moet bedrijven met een dikke man en hoe ze daarna voor zichzelf kiest, door de man gruwelijk te vermoorden. Girl On A Mushroom Cloud gaat over de ziel van een ander meisje dat is omgekomen in een oorlog, maar waar ze geen besef van heeft omdat ze nog maar een kind is. De tekst is geïnspireerd op de organisatie WarChild.
Muzikaal gezien is het allemaal bijzonder intrigerend wat dit tweetal laat horen. Met haar stem kan Lisette op verschillende manieren boeien. Bijvoorbeeld in Nostalgia In A Closed Mind, waar haar stem soms kwetsbaar, maar soms ook heel krachtig klinkt. Doordat de gitaren soms in dubbelspoor zijn opgenomen krijgt de gitaarmuziek van Bram verschillende karakters mee. Resurrection heeft door de meervoudige opname van de akoestische gitaar en de lichte percussie bijvoorbeeld iets weg van de muziek van Soen. Een tikje duister, maar gelijk ook wat Spaans. Deze demo komt ook het mooist tot zijn recht met een goed glas wijn in een donkere en rustige ruimte. Juist dan ontwaar je de bijzondere gitaarskills van Bram, de uitstekende stem van Lisette, de duistere en melancholische, maar ook soms ook hoopvolle kantjes van de muziek. Desondanks is het wellicht moeilijk te bepalen aan de hand van de muziek op de demo, maar kan je toch zeggen dat de muziek over de hele linie vrij donker en melancholisch is. Ik kan mij zo maar voorstellen dat de elektronische versie zelfs wat doom-trekjes zal ontplooien bij de band, waardoor de link met bands als Anathema en Opeth voor de hand liggen.
In de huidige muziekindustrie is niets meer zeker. Ik kan nu gaan verkondigen dat dit duo de wereld gaan veroveren, maar ik durf dat in deze tijden niet te garanderen. Wat ik wel kan verzekeren is dat Lisette een ongelooflijk goede stem heeft die regelrecht kippenvel bij je teweeg kan brengen. Ook kan ik garanderen dat Bram een talentvolle componist is met enorm veel talent. Als je samen zo’n demo kan maken, dan kan succes niet lang uitblijven. Ik kijk uit naar de dag dat dit duo samen met de nieuw geformeerde band een elektronische cd uitgeeft, waardoor de akoestische muziek door de elektronische toevoegingen een extra dimensie krijgt en niet andersom. Mocht de band dan toch echt doorbreken en enorm veel succes behalen, wellicht ‘slechts’ in de progressieve rock of metal, dan kan ik zeggen dat ik een tweetal demo’s van de band bezit uit de periode waarin de band aan het begin van een glansrijke carrière staat. Want tjonge tjonge, wat gun ik ze dat. Wilt u ook over de demo beschikken? Surf dan nu gelijk naar de website en bestel de keurig verzorgde ep voor slechts vijf euro bij de band zelf. Dat brengt ze dan gelijk weer dichter bij een elektronische cd. Want die moet er komen, wat mij betreft.
Ruard Veltmaat