Se Delan

The Fall

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Kscope
Website: https://www.facebook.com/pages/Se-Delan/401402946579587
Luistermogelijkheid: https://www.facebook.com/pages/Se-Delan/401402946579587
Tracklist
Intro (3:08)
Chasing Changes (5:32)
Beneath The Sea (6:15)
Little One (4:51)
Today (3:07)
Tonight (4:10)
The Hunt (3:52)
Dirge (4:56)
On My Way (5:15)
Lost Never Found (5:17)
Justin Greaves: drums, gitaar, basgitaar, overige instrumenten.
Belinda Kordic: zang

Met medewerking van:
Chrissie Caulfield: viool
Dave Greaves: akoestische gitaar
Kostas Panaiotou: piano
The Fall (2014)

Het label Kscope is tot nu toe altijd in staat geweest bijzondere pareltjes en afwijkende artiesten binnen de progwereld te contracteren. Met Se Delan zetten ze deze traditie voort; “The Fall” is wat mij betreft opnieuw een uitzonderlijke release en niet alleen vanwege de opmerkelijke cd hoes.

Dit album is het nieuwe geesteskind van Justin Greaves, die ook de mastermind achter de band Crippled Black Phoenix is. Samen met zangeres Belinda Kordic komt hij nu met een geheel andere aanpak van de muziek ten opzichte van zijn andere projecten en hoewel ook hier de link met progrock moeilijk te benoemen is, kan het een frisse kijk op progmuziek creëren.

Waarschijnlijk is de typering van de muziek van Crippled Black Phoenix moeilijk te benoemen en kan dat zo maar een reden zijn dat recensies van de band nog niet op deze site te vinden zijn. Desondanks is de site van Progwereld  zeker niet de verkeerde plek voor recensies over die band. De mix van post- en stonerrock zou wat mij betreft een goed voorbeeld zijn van een transparant en progressief element in de wereld die zich ‘prog’ noemt, maar vaak al lang niet meer is. Tot zover de toelichting, want het gaat natuurlijk over Se Delan, dat significant anders geproduceerd is dan het werk van CBP. De enige overeenkomst tussen CBP en Se Delan is overigens dat ook de laatste moeilijk te typeren is.

In elk geval moeten de liefhebbers van atmosferische muziek deze band eens bestuderen, en dan met name de fans van postrock met gevoelens voor country, blues en folk. Zo nu en dan riekt de muziek ook naar een band als 16 Horsepower, voornamelijk door de sfeer van de gitaren en met name het gebruik van de Resenator gitaar die Justin Greaves veelvuldig gebruikt in de muziek. Een mooi voorbeeld hiervoor is Chasing Changes. Nog een naam  die als referentiekader kan dienen is Anathema, in het speciaal op de hidden track Lost Never Found, maar ook over het hele album gezien ligt die band niet ver weg. Echter met die vergelijkingen zijn we bij lange na nog niet klaar met deze intense plaat, die je inlevingsgevoel danig op de proef stelt. Het is moeilijk in te schatten hoe je deze plaat persoonlijk gaat opnemen, want jouw gemoedstoestand op dat moment zal daarin bepalend zijn. De één zal de melodieën en geluiden opvatten als donker, terwijl een ander het misschien typeert als optimistisch. De eerste kennismaking zal leidend zijn in de beleving van de muziek. Zelf is het duo volgens eigen zeggen geïnspireerd door het hedendaagse leven, kunst en filmmuziek, hetgeen je kunt terugvinden in de overall sound.

De muziek van Se Delan ontwikkelt zich het beste onder een hoofdtelefoon en bij voorkeur in een rustige ruimte. Dan ontplooit de ingetogenheid van de muziek zich het beste, maar komt juist ook de veelzijdigheid van de instrumenten het beste tot zijn recht. Zo zal je niet snel vioolklanken ontwaren in de muziek, maar zijn die toch echt in meerdere nummers aanwezig. Mede door de vakkundige en fijne productie dragen die enorm bij aan de intense sound van de band, hoewel het instrument toch ‘low profile’ blijft. Om gelijk ook een misverstand uit de weg te ruimen; niet alle nummers klinken ingetogen, want in The Hunt gaat het er echt wel hevig aan toe. Als  algemene conclusie kan je wel zeggen dat er een serene sfeer over het album heen ligt. De eerder genoemde ingetogenheid geldt ook voor de zang van Belinda Kordic, die meer als instrument in het totaalgeluid dient dan als aanwezige frontvrouw. De productie van het album is prima en amper in één week tijd geproduceerd, terwijl voorafgaand die week  alle nummers nog niet eens af waren. Greaves en Kordic hadden echter vooraf een duidelijke visie hoe de plaat moest klinken en met hulp van producer Ewan Davies en wat gastmuzikanten broeide er in die week iets moois. Proberen dit!

Ruard Veltmaat

CD:
Koop bij bol.com

2LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend