“Hoor het geluid van de zee alsof je met je hoofd vlak bij de aanspoelende golven ligt! Doe je ogen dicht en laat je meevoeren.”
Dit is het bijschrift bij opnames van zeegeluiden aan het Noordzeestrand te Brouwersdam. Met vergelijkbare geluiden opent het soloalbum van Sebas Honing. De dromerige gitaarlijnen die worden toegevoegd aan deze Intro geven het album een zeer plezierige soundscape-opening. Het nummer Full Waves onderscheidt zich door stevigere gitaaraanslagen. Een prachtig nummer – dat handelt over onverschrokken zeelui – waarbij de gitaar de ruwe zeelieden evenaart.
Sebas Honing is een control freak, zoals hij zelf ook aangeeft in een interview met Popplatform West-Point. Geen echte drummer, maar een software pakket, soundscapes via midi-files en een toetsenbord. Een echte zanger heeft Honing zich ook niet veroorloofd op dit album in een drang om alles alleen te doen. Jammer, want Honing is duidelijk een heel begenadigd gitarist en multi-instrumentalist, maar zingen is duidelijk niet zijn sterkste kant.
Aquarial is vervolgens een zeer aangenaam en lief liedje met rustige akoestische gitaar; een duidelijk singer-songwriter nummer zoals we kennen van Mr. & Mrs. Honey. Een Tsunami van geluid maakt abrupt een eind aan dit liefelijke geluid als The Big Wave wordt ingezet. Een metal kraker die Honings achtergrond in een VanHalen coverband duidelijk maakt. De soundscapes in het midden van The Big Wave zijn dan weer een heerlijke onderbreking, waarbij Honing zijn kunde op de gitaar maar weer even tentoon spreidt.
Coral is een prachtig instrumentaal nummer waarbij Sebas Honing zich vooral kan toeleggen op zijn gitaar en het nummer niet gestoord wordt door zangpartijen. De invloeden van met name Steve Vai – maar ook andere grootheden zoals Joe Satriani – zijn duidelijk hoorbaar. Toch heeft Sebas Honing zijn eigen stijl ontwikkeld die zich kan meten met genoemde gitaristen.
Zo wisselen stevigere nummers zich op dit album continu af met heerlijke melancholische emotionele nummers die de aandacht van de luisteraar blijft vasthouden. Meerdere stijlen ontmoeten elkaar op dit album – metal, rock, blues en fusion – maar daarnaast is het album ook zeer duidelijk gitaargeoriënteerd, met singer-songwriter elementen. Een folk-achtig tintje krijgt het album door het nummer The Sea Life, waar mevrouw (Petra) Honing haar bijdrage levert. Ik moet hierbij onwillekeurig denken aan Ritchie Blackmore die zijn metal muziek bij Rainbow heeft ingewisseld voor de meer folk-achtige rock bij Blackmore’s Night.
Dit album is het eerste uit een tweeluik. Twee conceptalbums die binnen een half jaar na elkaar verschijnen. Dit album bevat nummers over water (nummers over zeeën en oceanen). Het tweede album “From Middle To East” zal in september van dit jaar (2014) uitkomen en handelt over de muzieknoot ‘C’. De trailer daarvan is hier reeds te beluisteren. Dit tweede album lijkt een stevigere noot aan te slaan, ik ben dan ook heel benieuwd naar dit volgende album van mijnheer Honing.
Mario van Os