Honing, Sebas

The Big Shift

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Nederland
Label: Freia Music
Website: http://www.sebashoning.com/
Luisteren kan je hier: https://www.youtube.com/watch?v=pmjJZsHjvS4
Tracklist
The Big Shift (1:12)
Life [Part I] (5:13)
Ditching Fear (4:15)
Mercury Retrogade (4:00)
OMG (3:34)
All You Are (4:06)
Freedom (4:07)
Mild Smile (4:48)
Hometown (4:20)
Full 180º (3:04)
Flickering Heart (5:22)
Homeless (4:18)
Falling Down (10:37)
Life [Part II] (4:52)
Lost (5:48)
Chistiaan Bruin: drums en achtergrondzang op Homeless
Petra Honing: zang
Sebas Honing: zang, gitaar, basgitaar, toetsen

Met medewerking van:
Tessa Struijs: achtergrondzang op Homeless
The Big Shift (2016)
From Middle To East (2014)
Songs Of Seas And Oceans (2014)
Artificial Memories (2012)
Secret Weapon (2008)

“The Big Shift” heet het vijfde album dat multi-instrumentalist Sebas Honing meteen aan het begin van 2016 uitbrengt. Deze titel is niet alleen het onderwerp / thema van het album, maar ook heel toepasselijk voor de grote verandering die de muziek van de heer Honing heeft ondergaan. In 2014 bracht Honing als soloartiest een tweetal albums uit – “Songs Of Seas And Oceans” en “From Middle To East” – die in elkaars verlengde lagen. Dit album slaat duidelijk een andere toon aan. De vorige albums waren sterk gitaargeoriënteerd, deze heeft een duidelijke omslag naar de meer tachtiger jaren hardrock/glam metal gemaakt. Denk aan bands als Twisted Sister, Motley Crue, Poison, Quiet Riot, Ratt en natuurlijk VanHalen.

Het album begint instrumentaal met het titelnummer The Big Shift. De gitaar is nog steeds goed hoorbaar, maar de hierboven beschreven verschuiving is hier al te vernemen. Het openingsnummer gaat vloeiend over in het eerste deel van Life. Dit nummer beschrijft het thema van dit album; alle grote veranderingen die we in ons leven tegenkomen, zoals het verlaten van je geboorteplaats (in Hometown merken we dat dit Woerden is), overwinnen van angsten (in Ditching Fear) en natuurlijk de geboorte van zijn dochter het afgelopen jaar (All You Are).

This is the life we’ve taken, so let’s make the best of it.

Een andere verandering in de muziek van Sebas Honing is de bandsamenstelling. Deed hij op zijn vorige albums alles alleen, met hier en daar wat hulp van anderen, nu is er een echte band gevormd waarmee hij ook op het podium kan staan. De drumcomputer is op dit album vervangen door een drummer van vlees en bloed in de vorm van Christiaan de Bruin. Honing heeft meegedaan op “The Black Codex” en “Snow Stories” van de Bruin en de vriendschap is gebleven. Ik ben benieuwd wie de basgitaar en toetsen voor zijn of haar rekening gaat nemen op 24 januari in ’t Blok.

Sebas Honing doet op dit album nog wel het meeste van het zangwerk. Zijn zangprestaties zijn – waarschijnlijk door privélessen bij zijn vrouw en zangcoach Peter Honing – wel verbeterd, maar ik had toch liever gehoord dat hij alle zang aan zijn vrouw had overgelaten. Petra Honing – die we natuurlijk ook kennen van Equisa – heeft een prachtig liefelijke stem en geeft een extra dimensie aan de muziekstukken. Met name op de beide delen van Life is ze nadrukkelijk aanwezig, waardoor dit de meest emotionele nummers zijn geworden.

“The Big Shift” is een keerpunt in Sebas Honing’s muzikale carrière geworden. Duidelijker richting gekozen voor een stevigere metalsound, met gevoel voor sfeer en emotie, en terug naar zijn voorkeur voor glam rock bands als VanHalen. Daarnaast is er een band ontstaan waarmee hij live op de podia kan gaan, hetgeen ook meer bekendheid zal geven aan zijn persoon. En met deze soort muziek ben ik er zeker van dat dit van het podium af gaat spatten.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend