Secret Oyster

Straight To The Krankenhaus

Info
Uitgekomen in: 1976 (heruitgave in 2006)
Land van herkomst: Denemarken
Label: The Laser's Edge
Website: -
MySpace: Secret Oyster
Tracklist
Lindance (1:!4)
Straight To The Krankenhaus (2:49)
My Second Hand Rose (4:17)
High Luminant Silver Patters (5:37)
Delveaux (7:57)
Stalled Angel (3:57)
Rubber Star (4:17)
Traffic & Elephants (6:11)
Leda & The Dog (5:51)
Bonus tracks:
Alfred (3:54)
Glassprinsen (glass prince) (6:24)
Ole Streenberg: drums
Claus Bøhling: gitaren
Kenneth Knudsen: toetsen
Jess Stær: basgitaar
Karsten Vogel: sopraan- en altsaxofoon
Live in the USA 2007 (2008)
Straight To The Krankenhaus (1976)
Vidunderlige Kælling (1975)
Sea Son (1974)
Secret Oyster (1973)

Aan het begin van 1975 behoort de Deense jazzrockgroep Secret Oyster tot de gevestigde orde van de progressieve (instrumentale) jazzrock. Echt doorbreken zal de groep nooit, maar in Scandinavië wordt de groep gekoesterd. Het aanzien stijgt als de band tournees met onder andere Captain Beefheart maakt en in het BBC tv-programma Old Grey Whistle Test een fascinerend optreden geeft. Hun drie elpees blijven goed verkopen in die jaren, met name in Duitsland en Engeland.

De vierde elpee “Straight to the Krankenhaus” ontstaat tijdens één van de weinige rustpunten tussen alle hectiek van optredens door. De titel verwijst al met een knipoog naar het drukke schema dat Secret Oyster in de jaren 1974 en 1975 doormaakt. Openingstrack Lindance wordt al eind 1974 opgenomen, maar de overige acht stukken ontstaan pas in het jaar daarop en laten een groep horen waarvan de leden steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Ze hebben dan echt – creatief gezien – een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Heeft het debuutalbum van de groep vooral de naam… de platen “Vidunderlige Kalling” en met name “Straight To The Krankenhaus” zijn artistiek het boeiendst. Het soms vlijmscherpe gitaarwerk van Claus Bihling harmonieert prachtig met het Fender Rhodes-geluid van Kenneth Knudsen. Het saxofoonspel van Karsten Vogel ligt veel melodieuzer en toegankelijker in het gehoor dan op voorgaande platen. Invloeden van de vroege Passport (de groep van Klaus Doldinger), Gentle Giant, maar ook Camel (zoals in High Luminant Silver Patters) zijn duidelijk hoorbaar. Wat Secret Oyster onderscheidt van zijn tijdgenoten is de tomeloze energie en muzikale vrijzinnigheid van de groepsleden die samen tot een hecht geheel worden gesmeed. Het bandgeluid heeft op Delveaux en Rubber Star nog nooit zo gepolijst (maar niet gladjes!) en pastoraal geklonken, terwijl in stukken als Lindance, het titelnummer en afsluiter Leda &The Dog alle remmen los gaan. Toch leidt de plaat niet tot het verwachte succes en dropt platenmaatschappij CBS (Columbia) de band: men kan de groep uit Denemarken niet als die nieuwe sensatie na Weather Report presenteren. Onbegrijpelijk, want de wijze en intentie waarop muziek wordt gemaakt ligt tussen beide mijlenver uiteen, maar zo werkt dat nou eenmaal in de muziekindustrie. Wel blijkt het afscheid van CBS cruciaal te zijn voor het voortbestaan van de groep: na het uitkomen van deze plaat verlaat eerst drummer Streenberg en vervolgens Knudsen de band, waarna Bøhling en Vogel eind 1977 het bijltje erbij neergooien. Totdat zij bijna dertig jaar later het vliegtuig weer instappen, richting NEARfest….

“Straight To The Krankenhaus” was de (voorlopige?) zwanenzang van één van boeiendste jazzrock groepen die Europa in de jaren zeventig kende. Alle ingrediënten die Secret Oyster op hun voorgaande platen hadden verzameld, vallen op dit album op hun plek en alleen daarom een prima startpunt om de discografie van de groep in te duiken.

Wouter Bessels

Send this to a friend