Semiramis

Frazz Live

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst:  Italië
Label: Black Widow Records
Website:  https://www.facebook.com/Semiramis-Official-314924128694194/
Tracklist
Quattro Fili (0:51)
La Bottega Del Rigattiere (9:45)
Fragile Involucro (0:52)
Luna Park (4:54)
Ombre Di Ritorno (0:50)
Uno Zoo Di Vetro (8:20)
Foglio Bianco (0:54)
Per Una Strado Affollata (8:20)
Il Silenzio E I Bambini (0:55)
Dietro Uno Porta Di Carta (7:06)
La Verità Non Serve (1:06)
Frazz (6:57)
Circo Universo (1:00)
Clown (6:48)
La Fine Non Esiste (1:16)
Morire Per Guarire (8:46)
Bonus track cd:
Mille Universi (5:20)
Rino Amato: piano, orgel, toetsen
Vito Ardito: zang, twaalfsnarige gitaar
Giampiero Artegiani: akoestische gitaar, verteller
Paolo Faenza: drums, vibrafoon, achtergrondzang
Ivo Mileto: basgitaar
Antonio Trapani: gitaar
Maurizio Zarrillo: Eminent digitaal orgel, synthesizer, achtergrondzang
Frazz Live (2017)
Dedicato A Frazz (1973)

Het album “Dedicato A Frazz” van het Italiaanse Semiramis is één van de verborgen parels binnen de progressieve rock. De wat gebrekkige productie ten spijt mag dit album gerust als een meesterwerk worden beschouwd en het kan zich meten met de beste werken uit de beginjaren van de Italiaanse symfonische rock. En dat terwijl de meeste bandleden ten tijde van de opnames nog tieners waren. Het is in mijn ogen dan ook onbegrijpelijk dat het slechts bij deze ene plaat is gebleven.

En nu is daar dan, vierenveertig jaar later, ineens uit het niets een live optreden waarbij het gehele album integraal wordt gespeeld. Als kers op de taart zijn er nog eens twee nieuwe nummers toegevoegd. Eén en ander wordt nog meer bijzonder als we meenemen dat kort na de opname van deze cd/dvd toetsenman Maurizio Zarrillo komt te overlijden. Het album is dan ook in liefdevolle herinnering aan hem opgedragen. Van de originele bezetting zien we naast de al genoemde Zarillo ook nog drummer Paolo Faenza en Giampiero Artengiani terug. Deze laatste zorgt hier voor een narratief element door elk nummer van een gesproken introductie te voorzien en dus als zodanig het verhaal van Frazz te vertellen. Helaas gaat mijn kennis van het Italiaans niet ver genoeg om te begrijpen waar het precies over gaat.

De twee belangrijkste songschrijvers uit de begintijd van de band – zanger/gitarist Michele Zarillo en bassist Marcello Reddavide – zijn hier dus niet van de partij. Dat maakt deze uitgave echter niet minder genietbaar. Sterker nog, wat we hier voorgeschoteld krijgen is domweg fantastisch. De oude, complexe nummers krijgen hier een lekkere uitgesponnen uitvoering en duren bijna allemaal langer dan op het originele album. Openingsnummer La Bottega Del Rigattiere bijvoorbeeld, dat in 1973 zo’n zes minuten duurt, is hier opgerekt naar bijna tien minuten. En dat is geen minuut te veel! En hoewel twee belangrijke oerleden dus ontbreken, de ‘nieuwelingen’ kwijten zich uitstekend van hun taak. Zo tovert Rino Amato heerlijke vintage klanken uit zijn toetsenarsenaal. Gitarist Antonio Trapani heeft een fijne jazzy stijl van spelen, maar tovert ook riffs uit zijn gitaar die Black Sabbath-gitarist Tony Iommi huilend naar zijn moeder doen rennen. Het onderstreept de relatief grote rol voor de elektrische gitaar op dit album in vergelijking met zijn tijdgenoten des te meer. Maar verder blijven de nummers keuring in hun typisch Italiaanse, bijna barokke jasje. Dus  twaalfsnarige gitaar en flink veel toetsen. In het spookachtige Uno Zoo Di Vetro laat Maurizio Zarillo zijn Moog bijna krijsen. Heerlijk!

Het pakketje bestaat dus uit een cd en een dvd, beide met het integrale optreden. De cd bevat nog de bonustrack Mille Universi, een track live uitgevoerd in de studio. Dit nummer en Morire Per Guarire dat het live optreden afsluit zijn de nieuwe tracks. Het zijn allebei sterke nummers, maar ze halen niet het niveau van de oude tracks. Op de dvd is het optreden prima in beeld gebracht. De heren staan op een klein podium in een kleine zaal in Genua. Verder bevat het de obligate fotogalerij en een aantal interviews (in het Italiaans). Deze interviews zijn met de band, maar vreemd genoeg bevat het ‘extra’s’ menu ook een aantal interviews met andere bands (Il Cerchio D’Oro, Il Segno Del Comando).

Het is dus allemaal tamelijk kleinschalig, maar doet werkelijk helemaal niets af aan de pracht en praal van dit product. Het mooie is dat we de nummers nu eindelijk eens een keer voorgeschoteld krijgen met een productie die ze verdienen. Het enige kleine minpuntje is misschien dat op de cd de overgang van de liedjes naar de narratieve stukken wat stroef gaat.

De hoge waardering ligt hem misschien verder nog in de volkomen onverwachtheid van deze release. Zo verdwijnt deze band bijna een halve eeuw van de radar en dan ligt er ineens een album tussen een stapeltje Black Widow-releases in je brievenbus. Dit zorgt er hopelijk voor dat “Dedicato A Frazz” niet in de vergetelheid zal geraken. Dat album is tegenwoordig erg moeilijk te krijgen, dus wanneer je gek bent op de muziek van Premiata Forneria Marconi, Banco Del Mutuo Soccorso of zelfs Museo Rosenbach is dit misschien een mooi alternatief voor het origineel. Wat mij betreft is dit echt één van de top releases van 2017.

Ralph Uffing

Send this to a friend