Semistereo

SemistereO

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Website: www.semistereo.nl/
Luistermogelijkheid: www.semistereo.nl/media.html
Tracklist
Propane Driven Anxiety (6:46)
Dark Half (6:09)
Mr. Mouse (6:24)
A Graceful Shutdown (4:15)
Something From Out Of Nowhere (5:11)
Monster (7:23)
Panic Plaza (5:24)
The Desired Status (8:17)
Funny Faces (5:50)
Crawling Towards Tomorrow (9:55)
Almar Aubel: toetsen
Ron Broekhuizen: basgitaar
Marcel van de Graaf: drums
Frank Weijers: gitaar
Martijn Weyburg: gitaar en zang

Met medewerking van:
Twan van Gerven: gitaar op tracks 5 & 10
SemistereO (2012)
Welcome, You Knight (2009)
As The Pressure Drops (EP) (2007)

Semistereo is een Noord-Hollandse band die “haar uitgesponnen alternatieve rock serveert met de nodige snufjes Postrock en Progrock”. Dit aldus de wederom perfect verzorgde promosheet die bij het album “SemistereO” mocht vergezellen. Na twee kortere albums, “As The Pressure Drops” en “Welcome,You Knight”, heeft Semistereo nu eindelijk een volledig zestig minuten durend album afgeleverd. “Catchier en afwisselender dan ooit!” begint het promosheet en dat is zeker waar. De nummers zijn zo uiteenlopend en afwisselend met zeer abrupte wendingen, dat er geen totaal geluid ontstaat. Semistereo is bij vlagen uniek, maar over het algemeen langdradig en ongecoördineerd.

Het eerste deel van het album kabbelt onrustig voort met dissonante geluidsoorten, complexe toonzettingen, ongecontroleerde gitaarsolo’s, metalachtige riffs en rustige ambientachtige passages. Het poppy Something From Out Of Nowhere vormt het dieptepunt op het album, waarna het tweede deel te beginnen met Monster een stuk beter aanvoelt. Het gitaarspel op dit nummer is overweldigend en bezorgt mij kippenvel. Waarschijnlijk horen we hier Frank Weijers op gitaar, omdat de andere gitarist en zanger Martijn Weyburg gewoon over deze solo heen zingt. En dat is erg jammer want het instrumentale deel van dit nummer is perfect en over de stem van Weyburg hebben mijn collega’s in de vorige recensies het al gehad. Aan het eind van Monster, waarbij ook Marcel van de Graaf zich op drums geweldig laat horen, laat de bandleden horen waartoe ze in staat zijn. Het daarop volgende instrumentale nummer Panic Plaza is wederom erg indrukwekkend. Misschien moet deze band overwegen om instrumentaal verder te gaan. De sinds 2011 toegetreden toetsenist Almar Aubel laat op dit nummer duidelijk zijn toegevoegde waarde blijken. Het samenspel van drums, gitaren en toetsen is subliem en wordt niet gestoord door onnodige zangpartijen.

Het experimentele karakter waar de band voortdurend over pocht komt op dit album pas tot uiting in het nummer The Desired Status. Gedurfde gitaarsolo’s, afwijkende en tegendraadse toetsen, krachtige, eigengereide drums en catchy basgitaar geven dit nummer een uitstraling die inderdaad aan het oudere werk van Tool doet denken.

Semistereo zet met dit derde album wederom een mooi werkje neer, waarbij ze hun eigen identiteit steeds duidelijker creëren. Het advies van Frans op hun debuut om meer diversiteit in de composities aan te brengen is zeker gelukt, wellicht zelfs te goed. Het andere advies om de achternamen te vermelden op de hoes is overigens ook opgevolgd. Het toevoegen van een toetsenist heeft de band duidelijk versterkt, ze moeten nu nog op zoek naar een sterke zanger of instrumentaal verder gaan.

Mario van Os

Send this to a friend