Semistereo

Trans Earth Injection

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst:  Nederland
Label: Freia Music
Website:  www.semistereo.nl
Luisteren kan je hier:  https://www.youtube.com/watch?v=zlFu2tfdh0I
Tracklist
A New Tomorrow (5:34)
The Search (10:41)
Loneliness at the Door (5:13)
35 Dollar Special (6:07)
The Storm Behind Your Eyes (4:58)
Your Drama (7:29)
Sin (10:28)
Paul Glandorf: zang
Marcel van de Graaf: drums
Mickeal Schuurman: basgitaar
Frank Weijers: gitaar
Martijn Weyburg: gitaar en zang

Met medewerking van:
Thomas Cochrane: hoorns
Trans Earth Injection (2017)
Re Ignite (2015)
SemistereO (2012)
Welcome, You Knight (2009)
As The Pressure Drops (EP) (2007)

Het aanbod van Nederlandse Progressieve bands lijkt nog steeds te groeien. In de eerste maand van dit jaar hebben we al ruim tien nieuwe albums van Nederlandse progressieve bands binnengekregen. En niet alleen de hoeveel is stijgend, maar zeker ook de kwaliteit. Zo mochten we ook het album “Trans Earth Injection” van de band Semistereo ontvangen. Dit vijfde, en derde full length album laat horen dat er nog zeker progressie in onze Nederlandse muziek zit. Freia Music – het Nederlandse label voor progressieve muziek – heeft de band ook ontdekt en heeft Semistereo onder contract genomen.

Ik eindigde mijn recensie van hun vorige album “SemistereO” nog met de opmerking ‘ze moeten nu nog op zoek naar een sterke zanger of instrumentaal verder gaan’. Deze opmerking hebben ze zeker ter harte genomen en Paul Glandorf – onder andere bekend van A Day’s Work – is de band komen versterken. Op hun ep “Re-Ignite” mocht Glandorf al aantonen dat hij zeker een aanwinst voor de band was, alhoewel recensent Ruard Veltmaat nog niet helemaal overtuigd was dat de combinatie was geslaagd. Op dit album tonen ze aan dat anderhalf jaar later de vonk is overgesprongen en de muziek en zang een verbinding hebben gemaakt.

Het album komt nog een beetje onwennig uit de startblokken met A New Tomorrow. Dit nummer klinkt aardig, met goede toegankelijke zang, prima gitaar en leuke melodieën, maar blinkt nergens uit. De kwaliteiten van de band die we ook in de overige recensies beschreven is er zeker wel, maar we moeten nog even wachten tot die er echt uitkomen. Het tweede nummer, The Search, kennen we nog van hun vorige ep. Catchy en melodieus, heerlijk zwevende muziek met prima zang. Zeker voor degenen die de ep “Re-Ignite” niet in hun bezit hebben is het prima dat het meegenomen is op dit album.

En toch heb ik het idee dat nu het album pas echt begint en de band vanaf Loneliness At The Door laat horen hoe ze anno 2017 willen klinken. Ingetogen, sfeervolle soundscapes, ijzersterke melodieën met onverwachte uitbarstingen. De zang van Glandorf past hier perfect bij en creëert dat dromerige sfeertje dat je vastpakt en niet meer loslaat. En zoals ze zelf zeggen “bij vlagen grillig en onvoorspelbaar”.

Het instrumentale $35 Special is zeker een van de hoogtepunten. Een heel speciaal nummer, met een specifieke opbouw. Het nummer start met rustige gitaar en toetsenspel, met daar overheen gesproken samples die iets mysterieus aan het nummer geven. Ik moet nog uitvogelen wat de band precies wil uitdrukken met de samples, maar het lijkt te passen bij het goed vormgegeven artwork. De gelaagde opbouw van dit nummer en de schitterende gitaar solo die vervolgens het duel aangaat met de hoornsectie van gastmuzikant Thomas Cochrane, maken dit een werkelijk schitterende compositie.

Het nummer The Storm Behind Your Eyes doet mij denken aan een andere Nederlandse band, A Liquid Landscape, die met het album “Nightingale Express” een ijzersterke sound neerzette. Een vergelijkbare bedwelmende toon die je vasthoudt in een soort trance en door het nummer heen voert. Ook de band Edison’s Children had met “In The Last Waking Moments” een vergelijkbare hypnotiserende werking.

In hun ruim tienjarige bestaan heeft Semistereo zijn geluid verder uitgebouwd tot een eigenzinnige kijk op de progressieve wereld, met uitgesponnen composities, die voortdurend de spanning weten vast te houden en intrigeren tot het eind. De vergelijking met bands die we wij al eerder hebben aangegeven als Oceansize, Karnivool, Radiohead, Tool en A Perfect Circle gelden zeker nog steeds. Met “Trans Earth Injection” heeft Semistereo een album afgeleverd dat zeker bij de meeste van onze lezers in goede aarde zal vallen.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend